Osam rasa pasa koje ne podnose mačke

LJUBAV i prema mačkama i prema psima ne mora da bude isključiva, pa će oni koji već imaju mačku u svom domaćinstvu često želeti da u svoju porodicu dodaju psa. Naravno, ovo je trenutak kada se javljaju određene nedoumice, a jedna od njih je svakako ta – koju rasu psa izabrati da bi se slagala sa mačkom.

Kao što postoje rase pasa koje uživaju u društvu drugih životinja, uključujući mačke, postoje i one koje najverovatnije neće tolerisati zajednički život sa njima. Da biste izbegli neprijatno iznenađenje, pre nego što nabavite psa, trebalo bi da saznate koje rase pasa se uopšte ne slažu sa mačkama.

Iako je svaka potpuna generalizacija pogrešna i mnogi psi i mačke koji su odrasli mogu se odlično slagati, treba imati na umu da je kod nekih rasa nagon za lovom i hvatanjem plena veoma izražen. Stoga, ako nabavite psa koji ima izražen lovački instinkt, velika je mogućnost da se uopšte neće slagati sa mačkom, piše PetHelpful.

Avganistanski gonič

Avganistanski gonič je veliki pas sa izuzetnom brzinom i teško se bori protiv svog instinkta da lovi manje životinje, uključujući mačke. Ono što ga čini posebno opasnim je njegova brzina, tako da mački može biti teško da pobegne ako joj pas počne da smeta.

Engleski kratkodlaki hrt

Ovo je još jedna vrsta sa odličnim lovačkim pogonom i izuzetnom brzinom. Ovo su karakteristike koje će im otežati da se odupru lovu na vašu mačku. To može biti posebno opasno za male mačiće, pa bi bilo dobro da odustanete od ideje da nabavite hrta ako već imate mačku.

Džek Rasel terijer

Energičan pas, koji se često opisuje kao veoma tvrdoglav, veoma je mali, ali ga to ne sprečava da bez problema juri mačku na velike udaljenosti, ako to želi. Veoma su tvrdoglavi i odlučni, pa ga se mačka na koju je uperio neće tako lako otarasiti. Iako se mogu naviknuti na druge životinje u svom domu uz odgovarajuću socijalizaciju, velike su šanse da će i dalje ponekad želeti da love druge životinje. Saznajte više o rasi ovde.

Bigl

U prošlosti, bigl je bio lovački pas. Iako nije brz kao neke vrste hrtova ili Vajmaraner, zbog svoje male građe lako se uvlači na nepristupačna mesta, baš kao mačka. To znači da će mačka teško naći mesto za skrivanje kako bi pobegla od njega. Jednom kada bigl uhvati mačku, moguće je da će nemilosrdno lajati dok je vlasnik ne zaustavi.

Samojed

Ovo je jedna od onih rasa koje izgledaju veoma dobroćudno zbog svog izraza lica. Međutim, nemojte se zavaravati – Samojedi takođe uživaju u lovu na male životinje. Mačka neće ceniti njegovu igru hvatanja, čak i ako njegova namera nije da joj naudi.

Vajmarski posmatrač ptica

Pravi lovački i radni pas koji zahteva mnogo aktivnosti. Namenjen je vlasnicima koji imaju vremena za duge šetnje u prirodi. Može da toleriše mačke, ali je mnogo verovatnije da neće, s obzirom na njegovu sklonost da sledi jak nagon za lovom. Bez obzira koliko dugo poznaje mačku, verovatno će je juriti.

Sibirski Haski

Sibirski haskiji su stvoreni da izdrže ekstremnu hladnoću i da u isto vreme budu izuzetno spretni u lovu na plen. S obzirom na to da dolaze iz hladnih krajeva gde je količina hrane ograničena, ne čudi što su razvili izuzetno jak nagon za lovom. Iako se mogu naučiti da se slažu sa drugim životinjama uz odgovarajuću socijalizaciju, kada pas bude stariji i nije ranije živeo sa mačkom, moguće je da će to smatrati hranom, piše Dogster.

Jorkširski terijer

Mali, samouveren i glasan pas kome se najverovatnije neće dopasti ako vidi da njegov vlasnik mazi mačku. Kao i ranije pomenuti Džek Rasel terijer, Jorkširski terijer je takođe sklon tvrdoglavosti i nesklonostima. Rado će loviti male životinje, ali i mačke ako mu se ukaže prilika.

Izvor: index.hr

Slobodno vreme

Lifestyle

Narednog puta kad budete skrolovali kroz svoj Instagram i Fejbuk (Facebook) fid, moći ćete da vidite video editovan uz p...

Kućni ljubimci

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.