Zašto psi jedu travu i da li je to dobro ili loše? Pitali smo veterinara

SVAKI vlasnik je u nekom trenutku video svog psa kako jede travu. U većini slučajeva ovu pojavu ne smatraju previše opasnom jer znaju da su psi svaštojedi koji će rado pokušati da pojedu nešto novo. Međutim, zanimalo nas je šta o tome kažu veterinari. Kako bismo saznali zašto psi jedu travu i da li im ona može pomoći ili štetiti, kontaktirali smo dr Hrvoja Laburu iz rovinjske veterinarske ambulante.

U razgovoru sa dr Laburom otkrili smo da pojedini veterinari pretpostavljaju da bi uzrok ovakvog ponašanja pasa mogao biti poremećaj u ishrani. Naime, moguće je da određeni psi imaju poremećaj u stomačnoj flori (nedostatak hranljivih materija poput vlakana, vitamina i minerala) zbog hrane koju svakodnevno konzumiraju.

Jedući travu, pas možda dobija potrebna vlakna

Moguće je da psi jedu travu kako bi uneli više vlakana u svoje telo, što će im pomoći u redovnoj stolici i drugim telesnim funkcijama. S druge strane, ako pas ima uravnoteženu i zdravu ishranu, moguće je da je jedenje trave samo instinkt koji je ostao iz prošlosti.

„Pošto psi vode poreklo od vukova, a vuk u divljini jede životinje čija se ishrana sastoji od raznih biljaka, moguće je da je potreba za travom deo genetike. Psi su svejedi i posegnuće za svime što ima neku vrstu nutritivne vrednosti, uključujući i travu“, kaže dr Labura.

Postoji mogućnost da vaš pas ima bolove u stomaku i pokušava da se natera da povrati nesvarenu hranu jedući travu. U ovoj situaciji ne možemo biti sigurni da li psi jedu travu zato što su bolesni ili su bolesni jer jedu travu.

Manje od 25% pasa zapravo povraća jer jedu travu, a samo 9% pokazuje znake bolesti pre nego što jedu travu. To znači da većina verovatno ne jede jer je bolesna, naglasio je dr Labura. Rekao je i da razlog zbog kojeg psi jedu travu može biti nešto sasvim benigno, a to je da jednostavno uživaju u ukusu trave, posebno sveže trave koja raste u proleće.

Postoje simptomi koji ukazuju na neke bolesti digestivnog trakta vašeg psa

Sama konzumacija korova ne mora da bude signal za uzbunu. Međutim, važno je obratiti pažnju na to koliko često ga vaš pas jede i da li pokazuje još neko neobično ponašanje osim ovoga. Moguće je da pas pokušava da se izleči od određene bolesti jedući travu.

Simptomi koji uz povećanu konzumaciju korova mogu ukazivati na bolesti probavnog sistema su povraćanje, dijareja, gubitak težine, gubitak apetita, krv u stolici ili letargija. dr. Labura savetuje da u slučaju kombinovanih simptoma obavezno posetite veterinara, jer bi problem mogao biti ozbiljniji.

Takođe, naglašava da postoje neke sobne biljke koje mnogi ljudi imaju u svojim domovima, a koje su zapravo veoma otrovne ako ih pojede pas. Neki psi koji su ostali sami kod kuće žvaću papuče, pa se nemojte iznenaditi ako ima i onih koji će žvakati biljke. Zato pre kupovine biljke obavezno proverite da li je otrovna za vašeg ljubimca.

„Da je doza bila mala, verovatno nećete ni primetiti trovanje, ali pas bi u tom slučaju mogao da jede travu. U velikim dozama, otrov u biljkama može dovesti do ozbiljnih problema. „Simptomi trovanja biljkama su povraćanje, dijareja, poremećaji centralnog nervnog sistema kao što su tremor mišića, napadi i paraliza, kao i srčana insuficijencija i otežano disanje“, rekao je dr Labura.

Trava bez herbicida ne bi trebalo da bude opasna za pse

Ako vaš pas jede umerene količine trave koja nije prskana različitim hemikalijama, zaista nemate o čemu da brinete. dr. Labura nam je rekao da je u svojoj klinici imao nekoliko slučajeva pasa koji su progutali travu.


On je rekao da se u većini slučajeva ispostavilo da su psi pre nego što su jeli travu prvo napunili stomak ostacima neke ljudske hrane. Ono što se obično dešavalo je da su njihovi vlasnici nehajno ostavljali svoje ostatke na mestu gde je njihov pas mogao da dođe i pojede hranu koja nije bila sveža ili pripremljena na način koji psu odgovara.

„U takvim slučajevima lečenje je simptomatsko. Neophodno je smirivanje digestivnog sistema ako je u pitanju smetnja praćena mekom ili mekšom stolicom. Ukoliko dođe do teških smetnji u varenju, ishrani psa se dodaju dobre bakterije (probiotici)“, zaključio je dr Labura.

Izvor: index.hr

Slobodno vreme

Lifestyle

Pevačica Olja Bajrami imala je kancer tri puta, a svaki put izašla je iz borbe za život kao pobednik. Pevačica Olja Baj...

Kućni ljubimci

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.