Svi znamo da psi ne bi trebalo da jedu čokoladu. Ali šta im se može dogoditi?

 

SVI ZNAMO da ne smemo dozvoliti našim najboljim prijateljima da jedu čokoladu. Međutim, ponekad iz čiste nepažnje moguće je da vaš pas nekako dođe do kocke čokolade i proguta je. Kada se to dogodi, vrlo je lako uspaničiti se i ne znate šta da radite. Sačekajte i vidite da li će pas sam baciti čokoladu? Naterati psa da povraća? Pozovite veterinara i pitajte šta da radite? Uđite u auto brzinom svetlosti i odvezite psa do najbliže veterinarske stanice?

Konsultacija sa veterinarom bila je prva pomisao koja nam je pala na pamet, pa smo razgovarali sa doktorom veterinarske medicine Teom Omerčićem iz klinike Dodo-Vet. dr. Omerčića smo pitali šta je glavni razlog zašto je čokolada opasna za naše ljubimce i kako da postupimo u slučaju takve situacije.

Metilksantin je glavni uzrok štetnosti čokolade za pse

Saznali smo da, iako konzumacija čokolade donosi mnogo koristi ljudima, ona, nažalost, može štetiti psima čak iu manjim količinama. Aktivni sastojak metilksantin je glavni uzrok štetnog dejstva čokolade na zdravlje pasa.

Ovaj sastojak se ne nalazi u istoj količini u svakoj čokoladi, pa će biti ključno znati koju je čokoladu pas pojeo. Najmanje ga ima u beloj čokoladi, a zatim u mlečnoj čokoladi. Najopasniji će biti čokolada za kuvanje i čisti kakao, koji ga sadrže u najvećim količinama.

„Metilksantin, uglavnom teobromin, kojeg u čokoladi svakako ima više od kofeina, gorki je alkaloid iz drveta kakaoa. U medicini se koristi u sintetičkom obliku kao blagi diuretik, srčani vazodilatator i relaksant glatkih mišića“, kaže nam dr Omerčić.

Efekat čokolade na stomak psa

Kada pas pojede čokoladu, njegov stomak će prvi osetiti da nešto nije u redu. Dr. Omerčić tvrdi da se metilksantini u potpunosti apsorbuju u digestivnom sistemu. To znači da će se i lakši oblici trovanja manifestovati povraćanjem, većom žeđi kod psa, nemirom, pa čak i dijarejom. To su znaci koji se obično odnose na probavni sistem, međutim, metilksantini utiču i na srčani mišić i nervne poremećaje.

Dr Omerčić komentariše dejstvo čokolade na stomak naših ljubimaca: „Za težinu trovanja pasa važan je mehanizam toksičnog dejstva i toksična doza. Naime, što se mehanizma tiče, ključna razlika između pasa i drugih životinjskih vrsta, uključujući i čoveka, jeste vreme eliminacije teobromina iz organizma. Dok je, na primer, poluvreme teobromina u plazmi 8 sati kod ljudi, kod pasa je 17,5 sati. To bi značilo da ako pas pojede nešto sa većim sadržajem kakaoa, ne mora odmah da pokaže kliničke znake trovanja, već o do 24 sata nakon uzimanja. Toksičnost takođe zavisi od prethodnog kliničkog stanja životinje."

Kako smo i očekivali, mlađi i zdravi psi mnogo lakše podnose trovanje čokoladom od starijih, posebno onih sa hroničnim srčanim zdravstvenim problemima. Opet, važno je koju vrstu čokolade je vaš pas jeo. Ozbiljnost trovanja će varirati u zavisnosti od količine teobromina u određenoj vrsti čokolade.

Šta da radite ako primetite da je pas pojeo čokoladu?

dr. Omerčić naglašava da nema potrebe za panikom. Savetuje vam da pozovete svog veterinara i opišete mu koju čokoladu i koliko je pas progutao. Što se tiče namerno izazivanja povraćanja, uradite to samo ako vam je to savetovao veterinar i samo pod njegovim nadzorom. Sve to samo ako nije prošlo više od 4 do 6 sati od gutanja i potporne terapije aktivnim ugljem i laksativima.

U slučaju da niste videli svog psa da jede čokoladu, neće biti tako lako utvrditi da se to upravo dogodilo, jer klinički simptomi variraju u zavisnosti od niza faktora. Međutim, ako primetite da vaš pas češće mokri, pije mnogo vode, povraća ili ima dijareju, moguće je da je pojeo nešto što nije trebalo, možda čokoladu.

Ako se radi o velikoj količini čokolade ili starijem bolesnom psu ili oboje, moguće je da će doći do grčeva i drhtanja. U zaista teškim slučajevima, srce postaje teško i ubrzano.
AD

„U najgorem slučaju moguća je i smrt usled respiratornog ili srčanog zastoja. Zato je svakako preporučljivo da ukoliko primetite ove simptome, proverite kuhinjske ormariće, tanjire sa kolačima i potom svog psa što pre odvedete na klinički pregled kod svog veterinara. On će proceniti stanje psa i dati vam preporuku za dalje ophođenje sa vašim radoznalim ljubimcem“, upozorila je ona.

Ostanite mirni i slušajte veterinara

Kao i u većini sličnih situacija, biće veoma važno da ostanete smireni i kontaktirate stručnu pomoć. Biti u kontaktu sa veterinarom je svakako najbolji savet koji vam možemo dati u slučaju da se nađete u ovoj situaciji. Ne činite ništa na svoju ruku, da iz silne želje da poboljšate stanje vašeg psa, ne učinite nešto što će još više ugroziti njegovo zdravlje - piše index.hr.

Slobodno vreme

Lifestyle

Pevačica Olja Bajrami imala je kancer tri puta, a svaki put izašla je iz borbe za život kao pobednik. Pevačica Olja Baj...

Kućni ljubimci

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.