Preporučuje se da ih imate i po nekoliko: Zašto je posedovanje kućnih ljubimaca dobro za um i telo?

Posedovanje kućnih ljubimaca ima brojne pozitivne efekte kako za pojedince, tako i za celu porodicu.

Kako navodi Gardian, naučna istraživanja pokazuju da interakcije ljudi i životinja mogu imati snažan uticaj na mentalno, fizičko i socijalno zdravlje pojedinaca i porodica, kao i čitave zajednice. Ustvari, ima toliko prednosti posedovanja kućnih ljubimaca da se preporučuje da imate više kućnih ljubimaca.

Naime, kućni ljubimci mogu da oslobode stres i pomognu u rešavanju socijalne izolacije. Zdravstveni radnici sve više preporučuju kućne ljubimce i uključuju ih u dugotrajno lečenje mentalnih bolesti.

Istraživanja pokazuju da vlasnici kućnih ljubimaca imaju niži krvni pritisak, veća je verovatnoća da će postići preporučenu količinu dnevne fizičke aktivnosti i manje je verovatno da će biti gojazni. Pored toga, veća je verovatnoća da će deca sa kućnim ljubimcima biti fizički aktivna.

Kućni ljubimci imaju koristi od svog bliskog odnosa sa ljudima isto koliko i mi. Vlasnici kućnih ljubimaca svoje ljubimce smatraju važnim delom porodice i spremni su da za njih značajno promene način života.
Pročitajte još:

 

Prema anketi, 61 odsto vlasnika kućnih ljubimaca promenilo bi svoj smeštaj da bi primilo kućnog ljubimca, a 45 odsto bi promenilo posao kako bi provodilo više vremena sa svojim ljubimcima.

Kada je u pitanju životna sredina, kućni ljubimci indirektno pomažu i tu jer sastojci proizvedeni tokom obrade ljudske hrane, koji bi inače bili odbačeni, bezbedno se koriste u hrani za kućne ljubimce.

Izvor: b92.net

Slobodno vreme

Lifestyle

Kućni ljubimci

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.