7 skrivenih znakova da vaš pas trpi bolove

Nije lako uvideti šta tačno pas pokušava da vam kaže, ali jedino što je očito, barem ljudskom oku, jeste da je njegovo ponašanje drugačije.

Psi mogu da svojim ponašanjem pokušaju da svojim vlasnicima poruče da pate. Ako imate psa, onda znate kako može biti neverovatno teško reći boli li ga nešto i kada. Slomljeni zub će ga naterati da digne nos prema gore dok jede, na primer, ili će ga bol u stomaku naterati da neprestano liže pod. Teško je uvideti šta tačno pas pokušava da vam kaže, ali jedino što je očito, barem ljudskom oku, jeste da je njegovo ponašanje drugačije, prenosi Yahoo.

Generalno, kada je pas bolestan ili povređen, pokazaće određene znakove.

„Dok će mnogi vlasnici kućnih ljubimaca otkriti da nešto nije u redu s njihovim krznenim prijateljem, mnogi ljudi neće nužno povezati da se njihov ljubimac ponaša neobično jer ga nešto boli“, kaže veterinarka dr Rebeka Grinstajn.

Na sajtu Večernji.hr izdvajaju sedam najčešćih znakova da pas oseća bol.

Ne može da prestane da se liže

„Ako se vaš pas neprestano liže ili grize deo tela, može imati bolove na koži ili ispod kože’, kaže veterinarka dr Liz Stelou.

To opsesivno ponašanje takođe može biti znak teskobe, svraba, kompulsivnog problema ili gastrointestinalnog bola ili nelagode.

„Glavni problem kod preteranog lizanja je taj što, iako može privremeno smiriti receptore za bol, samo lizanje može povrediti kožu i pogoršati bol. Često je lizanje intenzivno po prirodi i usmereno na jedno određeno područje, verovatno izvor nelagode“, rekla je Stelou.

Pojačano luči pljuvačku

Svi psi sline. Ali, ako iz usta vašeg psa curi gomila pljuvačke, mogao bi osećati veliku nelagodu. Teskoba izazvana bolom ili nelagodom može uzrokovati da vaš pas preterano slini, rekla je Grinstajn.

„Ako primetite prekomerno slinjenje, popraćeno neugodnim zadahom, oticanjem lica ili teškoćama sa žvakanjem, vreme je da posetite svog veterinara.“

Slinavost je često zanemaren znak mučnine, a može biti posledica problema unutar gastrointestinalnog trakta. Slinjenje takođe može biti posledica infekcije sinusa, stranog tela zarobljenog u grlu, povrede ekstremiteta ili repa, bolesti bubrega i jetre ili, u teškim slučajevima, po život opasnog stanja koje se zove nadutost. Višak pljuvačke ili pena na ustima takođe je čest simptom kod pasa koji su pojeli nešto otrovno, poput čokolade ili grožđa.

Promene u apetitu

Promena apetita može biti pokazatelj brojnih zdravstvenih stanja, od kojih neka mogu biti prilično neugodna za vašeg psa. Ako vaš pas odbija da jede, možda se jednostavno prilagođava velikim životnim promenama ili može imati problem sa zubima kao što je prelom zuba, virus ili ozbiljan problem poput raka. Kada pas ima bolove, može jesti manje porcije nego inače ili se iznenada činiti potpuno nezainteresovanim za jelo.

„Slično kao i mi, ako je životinja u bolovima, često se neće truditi da jede jer će joj bol omesti pažnju“, rekla je Grinstajn.

Ako vaš pas doživi veliku promenu apetita koja traje duže od 12 do 24 sata, posetite svog veterinara.

Iznenada neuobičajeno sedi ili stoji

Držanje vam može puno reći o fizičkom i psihičkom stanju vašeg psa. Kao odgovor na traumu, mišići menjaju svoj tonus kako bi zaštitili strukture oko sebe. Na primer, pas će sedeti s isturenom zadnjom nogom ako ga boli kuk, spustiće glavu ako oseća bol u vratu ili će izviti leđa ako mu je kičma povređena. Može čak manje mahati repom ili spustiti uši. Još jedan pokazatelj da psi pate je ako su uznemireni i stalno menjaju položaj tela.

„Svaku promenu u položaju hodanja, stajanja, sedenja ili mirovanja treba ispitati na bol“, rekla je Stelou.

Ne može da prestane da se trese i drhti

Mnogi stariji psi pate od bolova u zglobovima ili hroničnih bolova u leđima. Neurološke bolesti takođe mogu uzrokovati drhtanje, iako nisu nužno bolne. Kao rezultat toga, kada ustaju nakon ležanja, duže stoje ili se vraćaju iz šetnje, mogu se tresti ili drhtati od ukočenosti i sveukupne nelagode“, objasnila je Grinstajn.

Ponaša se lenjo i letargično

Još jedan znak da nešto nije u redu s vašim psom? Odjednom je nezainteresovan za svoje omiljene igračke i aktivnosti i pokazuje znakove opšte slabosti. Možda je bio izložen toksinu, dehidrirao je ili ima virusnu ili bakterijsku infekciju.

„Nesklonost odlasku u šetnju, usporavanje i ukočeno kretanje simptomi su koji se najverovatnije pogrešno pripisuju starosti, dok zapravo postoji osnovno stanje koje uzrokuje nelagodu i koje bi vaš veterinar mogao da dijagnostikuje i leči“, rekla je Grinstajn.

Nasumično reži

Ako je vaš četvoronožni prijatelj obično veseo po prirodi, ali iz vedra neba počne da se ponaša mrzovoljno, možda oseća bol, potencijalno zbog ortopedske povrede ili infekcije. Pas može iznenada da zareži na svoje ljude ili kada menja položaj između ležanja i stajanja.

„Pas u bolovima može biti skloniji režanju, lajanju ili ugrizu ako misli da će bolno područje dotaknuti neka osoba ili drugi pas“, rekla je Stelou.

Bol je krivac u mnogim slučajevima agresije.

Svaki pas je drugačiji. Kao što je rekla Stelou: „Kod nekih pasa je vrlo očito kad osećaju bol, dok je kod drugih prilično neprimetno“.

Dijagnostikovanje izvora bola kod pasa može biti izazovno, a veterinari se često oslanjaju na vaša opažanja o ponašanju vašeg psa kod kuće. Pripazite na svog psa i, ako vam se čini da nešto nije u redu, obratite se svom veterinaru.

Izvor: večernji list

Slobodno vreme

Lifestyle

Ako želite da proverite koliko ste pametni, predstavljamo vam zagonetku za koju mnogi tvrde da je najteža na svetu. Pro...

Kućni ljubimci

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.