I NJIMA JE HLADNO: Kako zaštiti ljubimce od hladnoće?

Naši kućni ljubimci i životinje generalno bolje podnose hladnoću od nas, ali je ipak važno preduzeti neke mere predostrožnosti kako bismo ih zaštitili na najbolji mogući način, posebno stariji psi i male rase.

Nema problema sa psima ili mačkama koji žive u stanu ili kući, ali neki vlasnici svoje pse stalno drže u dvorištima u boksovima ili na lancima. Ove životinje ne mogu se same skloniti na suvo i toplo mesto zbog snega i noćnih minusa. Psi sa bogatijom dlakom, sa dužom dlakom i poddlakom, nisu toliko eksponirani, dapače, postoje rase koje odgovaraju nižim temperaturama. Međutim, psima srednje i kratke dlake treba obezbediti suvo i toplo mesto za boravak zimi, kako se ne bi razboleli.

Ako iz nekog razloga ne možete bar noću da sakrijete svog psa u kuću, štalu, štalu ili slično, svakako mu obezbedite kućicu u dvorištu, pokrijte je izolacijom, napunite ćebad ili, još bolje , sa slamom. Tada minusi neće biti toliki problem za krznene ljubimce. Veterinari se slažu i da treba paziti na pse koji žive u stanovima i kućama, te ići u šetnju i igru, jer nisu navikli na niske temperature, a svaka nagla promena temperature je opasna.

Važno je, ako se pokvase u igri, osušiti, jer mokro krzno nije toplotni izolator. Psi treba da menjaju vodu za piće nekoliko puta dnevno, jer se ona na niskim temperaturama smrzava. Treba paziti i na mačke, ali pošto nisu na lancima, odnosno slobodnije se kreću, lakše će same pronaći sklonište od snega i hladnoće.

Važna stavka je i ishrana, koju treba prilagoditi zimskom periodu – jer, kao i mi, psi i mačke takođe unose više kalorija po hladnom vremenu. Iz tog razloga, ishrana uvek mora biti bogata hranljivim materijama, mastima i proteinima, posebno za mačke koje žive na otvorenom.

Slobodno vreme

Lifestyle

Astrologija može biti mnogo komlikovanija nego što se čini, zato ćemo verovatno pronaći neke pogrešne interpretacije oso...

Kućni ljubimci

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.