JA SAM VETERINAR: Ovu rasu pasa nikada ne bih čuvao, izbegavajte je u širokom luku!

Poznati stručnjak za životinje, Dr Bozelka, koji deli savete na TikToku, izneo je činjenice o jednoj rasi pasa koje će vas možda iznenaditi.

Oni koji za ljubimce biraju pse, potvrdiće vam da posebno vole određenu rasu i da im u skladu sa tim nije svaka jednako interesantna. Dok pojedinci recimo vole male i ljupke pse, drugi se odlučuju za snažnije i grublje tipove, koji, mora se naglasiti, često znaju da budu umiljatiji od onih sitnije građe. Ima ljudi koji psa žele samo kao prijatelja i nekoga sa kim će se maziti, dok oni s dvorištima traže bezbednost i svog čuvara. Činjenica je da će se svi složiti da je pas najverniji čovekov prijatelj koje god on rase bio.

shutterstock.comSvaki vlasnik će priznati da bez obzira na to koju rasu psa čuvao, ta životinja pruža zaista posebnu ljubav
Ipak, važno je znati da postoje i rase koje su među ljudima veoma popularne, a koje veterinari nikako ne preporučuju. Jeda od njih je i poznati lekar za životinje sa Tiktoka, Dr Bozelka, koji je otkrio da su francuski buldozi zaista slatki, ali da ih prati čitav niz zdravstvenih problema, te da je zato najbolje ih izbegavati. Prema njegovim rečima, stvar čini gorom činjenica da su štenci te rase izuzetno skupi.

- Osim ako niste puni keša, ne preporučujem ljudima kupovinu francuza - istakao je dr Bozelka u objavi.

Dalje je nabrojao o kakvim sve zdravstvenim problemima je reč, a među prvima je naveo osetljive oči.

- Osim toga, postoji nekoliko ortopedskih stanja za koje su francuski buldozi predisponirani, a jedno od jedinstvenijih se zove hemivertebra. U pitanju je deformitet kosti u kičmenom stubu. Isto tako, kod mnogih pasa te rase može doći do kidanja diska u vratu ili leđima, što zahteva hitnu magnetnu rezonancu i operaciju - napomenuo je taj stručnjak za životinje.

Takođe se nadovezao na to zbog čega se francuski buldozi zovu i brahikefalična rasa, napomenuvši da njihov nos nije dugačak i da je "zaglavljen kao da je životinja naletela na zid od cigli". Taj sindrom otežava disanje, pa zato mnogi od primeraka te rase pasa zvuče kao svinje. Sindrom nosi rizik i od čestog oboljevanja od upale pluća i toplotnog udara.

Mnogi vlasnici su nakon ovog viralnog snimka odmah podelili svoje mišljenje vezano za te kućne ljubimce.

- Kao vlasnica tri francuska buldoga cenim iskrenost i obrazovanje. Oni su posao i novac -

- Slažem se sa tobom. ali ima i drugih rasa koje imaju predispoziciju za mnoge zdravstvene probleme... Srećom, moj Francuz je zdrav pas -

- Kao veterinarski tehničar napomenuću da imaju takođe i problem sa kožom, uvrnuti rep, dermatitis, grinje i sklonost ka alergijama -

Kada se zdravo uzgajaju uz zdravstveno testiranje oni su zdravi psi. Dobri odgajivači su veoma važni - komentarisali su korisnici mreže.

Mnogi su se složili da svaki pas zahteva negu kao i čovek i da uz pravilan pristup neće biti negativnih posledica.

sreca.republika.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Ako ne znate čime biste mogli da obogatite svoju baštu, ovih pet biljaka uvek su dobra ideja Svaki vrt izgleda lepše ka...

Kućni ljubimci

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.