Upomoć! Zašto štene stalno grize? Zašto štene stalno grize?

Upomoć! Zašto štene stalno grize?

Ako ste nedavno postali vlasnik psa prvi put, verovatno se pitate zašto štene stalno grize sve pred sobom? Koje vam poruke šalje vaš ljubimac?

Iako pozitivna strana posedovanja šteneta daleko nadmašuje one negativne (mislim, ko može odoleti štenetu), ne možete poreći da to što ono stalno nešto grize, pa čak i vas gricne, može biti veoma frustrirajuće.

Mi smo tu da vam odgovorimo na pitanje zašto štene stalno grize i uputimo vas da bolje razumete znake koje vam vaši štenci uporno šalju. Da li je to normalna pojava ili takvo ponašanje treba sprečiti na vreme?

Na samom početku moramo vam reći da ne brinete! Ovo je potpuno normalno ponašanje štenaca. Ne mora nužno da znači da vam je zapao agresivan pas.

Naravno, sve ne bi bilo toliko strašno i dramatično da štene u ovoj fazi ne uništava stvari po kući (da ne spominjemo i nekoliko povređenih ljudskih prstiju).

Da ovog haosa nije, definitivno bi bilo lakše pustiti ih da grickaju, žvaću i grizu dok priroda ne odradi svoje. Međutim, ponekad ljudskom greškom ova faza zna da potraje, a i da postane sastavni deo ponašanja ljubimca.

U nastavku teksta saznajte malo više o tome zašto štene stalno grize, te kako korigovati ovo ponašanje da mu ne bi prešlo u naviku i kada odraste.

Nudimo vam nekoliko sjajnih konkretnih saveta koji vam mogu pomoći da naučite štene lepom ponašanju, a najbitnije od svega da vas sluša.

Nastavite sa čitanjem ako želite da kroz fazu ugriza prođete što bezbolnije.

Kada štene počinje da grize?

Štencima stalni zubi počinju da niču sa 3-4 meseca.

Oni tada počinju da grizu više nego pre, upravo zbog nelagodnosti koju im izaziva izbijanje zuba. Ali dok su tako mali mogu znati da ugrizu i kada pozivaju na igru.

Sasvim je sigurno da će štene početi da grize onog trenutka kada promeni sredinu. Odnosno kada štene dovedete u njegov novi dom i odvojite ga od majke, dakle oko 9 nedelja starosti.

Pa hajde da saznamo zašto štene stalno grize zapravo. I kako to možemo sprečiti da bismo ponovo uživali u čarima posedovanja kućnog ljubimca.

Zašto štene stalno grize?

Štenci od 8 do 20 nedelja života ponekad zaista mogu da grizu po čitav dan na šta god naiđu, pa i vlasnike, decu…

Iako 99,5% ugriza štenaca nije zlonamerno i oni zaista nemaju nameru da vam nanesu štetu, ili vas povrede, ipak ti oštri zubići mogu svakako da izazovu bol!

Postoje neki uobičajeni razlozi koji mogu odgonetnuti nedoumicu zašto štene stalno grize. Dobra vest je ta da kada znate razlog, postoji nekoliko jednostavnih trikova koji će vam pomoći da smanjite ovo njihovo ponašanje.

Nećete verovati, ali dva osnovna razloga koja će odgovoriti na pitanje zašto štene stalno grize su ista ona dva razloga kao i kada je beba mala.

Prvi razlog

Štenci mnogo uče prilikom grickanja onoga što ih okružuje. Oni mogu grickati apsolutno sve, uključujući i druge štence, vlasnike i nežive predmete. Tako dobijaju senzorne informacije o tome koliko jako mogu ugristi određeni predmet, kakvog je on ukusa i da li treba da ponavljaju to ponašanje ili ne.

U zavisnosti od ukusa i konzistencije predmeta, štene može nastaviti da ga grize.

Kada štenci istražuju svoj novi dom, mogli biste ih uloviti kako grizu ili žvaću nameštaj, tepihe, jastuke, odeću, obuću, daljinske upravljače, okvire prozora, krevet, činiju za hranu itd.

Drugi razlog

Drugi razlog zašto štene stalno grize je rast zuba koji ih užasno iritira. Stalni zubi štencima počinju da se pojavljuju u dobi od 12 do 16 nedelja, a za to vreme možete primetiti učestalo žvakanje predmeta ili vas.

Desni vašeg šteneta u ovom periodu mogu biti malo otečene i bolne. Ovo se događa usled menjanja mlečnih zubića za stalne.

Može li ovo ponašanje pratiti i još neko neuobičajeno, kao što je režanje? Hajde da saznamo.

Šta kada štene reži i grize?

Kada psi reže, to može biti zastrašujuće, ali na to smo nekako navikli kao normalno ponašanje u trenucima kada je pas uznemiren.

Međutim, kada štene zareži i pokuša da vas ugrize to može biti vrlo zbunjujuće i zabrinjavajuće.

Većina vlasnika pasa je zabrinutija kada štenci zareže nego kada to rade odrasli psi.

Zašto štene ima takvo ponašanje?

Mnogi vlasnici kućnih ljubimaca teško mogu primetiti razliku između “igranja” i “uplašenog” štenećeg režanja. Štene uglavnom reži tokom igre i to može zvučati zlobno i da tako kažemo “jezivo”, ali je bezopasno. Tokom igre, obratite pažnju na govor tela šteneta.

Ono bi trebalo da je opušteno, razmrdano, nimalo ukočeno. Kada mu je lepo, štene se brzo kreće, a tokom igre će režati i pokazivati zube.

Govor tela uplašenog šteneta izgleda potpuno drugačije od govora razigranog šteneta. Uplašeno štene će se “zalediti” od straha, a zatim će se kretati unazad.

Govor njihovog tela postaje ukočen i nekako neprirodan. U ovim situacijama štene reži jer je prestravljeno ili mu je neprijatno u određenoj situaciji. Na primer, kada ga deca drže i nespretno se igraju sa njim, a ono ne može da se iskobelja i pobegne.

U osnovi, kada štene zareži zbog straha, ili pokuša da ugrize ono zapravo moli sve da prestanu sa onim što rade jer mu ne odgovara.

Zašto pas grize nogu?

Većina vlasnika pasa navikla je na povremeni šum koji čuju kada njihov pas odluči da se počeše iza uha usred noći; međutim, grickanje nogu je daleko diskretnije i mnogo ređe.

Iako su češanje po glavi, vratu i uhu potpuno normalan i prirodan način da se psi reše dosadnog svraba, šta to znači kada pas grize noge i da li bi vlasnici trebalo da budu zabrinuti zbog ovog ponašanja?

Kako se ispostavilo, mnogi vlasnici pasa veruju da je ovakvo ponašanje divno, nevino i upoređuju ga sa onim situacijama kada pas juri za svojim repom.

Nažalost, nekada grickanje noge može biti simptom zdravstvenog problema i stoga ga ne treba zanemariti.

Iako je sasvim normalno da psi povremeno češu i žvaću udove kao način za ublažavanje svraba, vlasnici moraju obratiti pažnju da grickanje u nekom trenutku ne postane prekomerno, jer u tom slučaju može biti štetno.

Onog trenutka kada primetite da vaš pas sve češće i češće grize jedan deo tela, odnosno posvećuje sumnjivo veliku pažnju određenom delu tela, poput noge, znajte da se nešto ozbiljno dešava.

Možete pokušati da utvrdite šta je osnovni razlog, međutim, uvek je najbolje ostaviti utvrđivanje dijagnoze veterinarima.

Da vidimo i razloge!

Ako primetite da se vaš pas češće grize tokom zime, uzrok njegovih nagona možda bi mogla biti suva koža koja može prilično da svrbi. Hladno i suvo vreme može izazvati iritaciju kože vašeg psa, ljuštenje i razvoj peruti.

Razmislite o češćem četkanju dlake vašeg psa tokom zimskog perioda kako biste podstakli proizvodnju masnoće na koži i rasporedili je po krznu kako biste sprečili suvoću.

Što je još važnije, konsultujte se sa veterinarom o mogućim promenama u ishrani vašeg psa ili uključivanju esencijalnih dodataka masnih kiselina u nju.

Još jedan čest razlog zašto psi grizu noge je to što imaju buve ili krpelje. Ovo je naročito verovatnije u toplijem periodu, ali se takođe može razvijati tokom cele godine. Ujede buva i insekata biće teže uočiti, ali vlasnici definitivno mogu proveriti da li ima krpelja i ukloniti ih ako ih otkriju.

Vlasnici bi trebalo da obrate posebnu pažnju na crvenilo i sve „vruće zone“ ili „vruće tačke“ koje su zapravo bolna i nadražena područja uzrokovana upornim grickanjem.

Alergije kod pasa su još jedan potencijalni uzrok grebanja i griženja. Dok su neki psi genetski predisponirani za razvoj alergija, neke alergije može izazvati okolina.

Oko 10% alergija kod pasa je povezano sa hranom, pa se uverite da vaš krzneni prijatelj nije nedavno prošao pored kante za smeće ili pojeo nešto izvan svoje redovne ishrane.

Uobičajeni alergeni iz hrane i životne sredine su stvari poput pšenice, mlečnih proizvoda, polena ili buđi, pa se vaš pas treba držati podalje od njih.

U slučaju bilo kakvih nedoumica obratite se veterinaru.

Zašto pas grize vlasnika?

Svaki vlasnik psa voli da provodi vreme sa svojim ljubimcem. Ali onog trenutka kad vas najbolji prijatelj ugrize, to može biti vrlo uznemirujuće.

Svi psi mogu ugristi, to je u njihovoj prirodi. S toga nije ni čudo što je to tako uobičajena osobina.

Dakle, zbog čega vaš pas želi da vas ugrize?

Postoje li spoljni faktori koji izazivaju psa na ovakvo ponašanje? Važno je znati šta tačno “provocira” vašeg psa da se usudi da ugrize čoveka koji o njemu brine, jer ponekad ovo ponašanje može da preraste u pravi problem.

Zaista čest razlog da se vaš saputnik odluči da vas ujede ili ispolji neki drugi vid agresije je način uspostavljanja dominacije.

Ovakvo ponašanje se najčešće događa u kući, odnosno tamo gde pas boravi. Zašto je to tako?

Naime, vaš pas ima ograničenu količinu aktivnosti u koje se može uključiti. Ako ga silite ka određenom ponašanju, poput silaska sa kauča ili učenja nove komande, ponekad može da zareži ili da ugrize kako bi vam rekao da mu nije drago što se tako ponašate prema njemu i uznemirava ga to što radite.

Vaš pas najverovatnije sebe vidi kao „vođu čopora“ u vašem domu. Kad mu kažete šta da radi, on je iskreno zbunjen jer se to kosi sa onim što on smatra hijerarhijom domaćinstva.

Ova vrsta dominantnog ponašanja najzastupljenija je kod nesterilisanih mužjaka, kao i kod rasa pasa s određenim genetskim dominantnim ponašanjem.

Uključite obuku u najranijem uzrastu, kako biste bili sigurni da to neće postati normalno ponašanje vašeg ljubimca.

Ono što ih još može izazvati da ugrizu vlasnika jeste to da možda pokušavaju zaštititi nešto vredno. Ovo može biti bukvalno bilo šta, ali najčešće su u pitanju omiljene poslastice psa ili omiljena igračka, ili čak drugi članovi domaćinstva.

Neretko se dešava da pas pokušava da zaštiti jednog člana domaćinstva od drugog koji ispoljava očiglednu agresiju. Ova situacija se takođe najčešće javlja kod pasa koji nisu kastrirani i može se sprečiti ranom obukom.

Pas takođe može ugristi ako se oseća ugroženo ili se plaši za svoju bezbednost. Ovo se dešava kada se suočavaju sa novim nepoznatim ljudima ili životinjama.

Zašto? Odgovor je vrlo jednostavan.

Ako ste svog psa odgajali sami u mirnom okruženju svog stana ili kuće, on se jednostavno ne može prilagoditi vrsti stresa koju mu izazivaju stranci.

Napomena: nema isključivog nagoveštaja o tome koje će rasa pasa pokazivati agresivno ponašanje, mada stručnjaci tvrde da su manji psi bili skloniji takvom ponašanju.

Kada štene prestaje da grize?

Čak i ako ne radite ništa, ako se ne igrate preterano fizički sa svojim štenetom, grickanje će prirodno početi da se smanjuje sa oko četiri do pet meseci starosti. Ovo se može dogoditi i bez mnogo aktivne obuke ili dresure.

Ali, i to je veliko ali – u većini slučajeva to se ne dešava uvek. U mnogim porodicama, posebno gde je štene prvi put u domaćinstvu, svi će sigurno želeti da se što više igraju sa njim.

Ovo štence jako uzbuđuje i ima tendenciju da pogorša griženje.

Neiskusni vlasnici štenaca takođe imaju tendenciju da nenamerno produže fazu grickanja nagrađujući štene pažnjom prilikom ugriza.

Kako naučiti psa da ne ujeda?

Iako je grickanje štenaca normalan deo njihovog razvoja, važno je da na odgovarajući način upravljate ovim njihovim ponašanjem. Morate biti strpljivi, uporni i dosledni.

Ako ste frustrirani ponašanjem vašeg šteneta, i ovo ne možete sami da rešite, potražite stručnu pomoć od svog veterinara ili profesionalnog trenera pasa.

Evo nekoliko saveta za uspešno sprečavanje šteneta da ugrize.

Izbegavajte grube verbalne ili fizičke kazne

Verbalne i fizičke metode ne uče vaše štene kako da se ponaša. One samo uče štene da suzbija ponašanje koje već ima. Upotreba kazne prilikom obuke šteneta će dovesti do toga da se pas oseća uplašeno i anksiozno.

Dajte svom štenetu igračke prilagođene njegovom uzrastu

Počnite sa dobrom ponudom različitih igračaka za štenad, poput mekih gumenih igračaka, gumene loptice, igračke od užeta i plišane igračke koja proizvodi zvuk.

Ohrabrite štene da se igra tako što ćete mu pokazati igračku i kotrljati ili pomerati igračku. Kad je štene konačno prihvati, ne zaboravite da ga pohvalite i pomazite.

Ako vas štene uhvati za ruku ili odeću, nemojte se odmah povlačiti. Umesto toga, zaurlajte da mu pokažete da vas ujed boli (čak i kad ujed nije strašan, odglumite da jeste) i odmaknite se.

Ako vas štene prati i nastavlja gristi stopala, gležnjeve ili noge, napustite prostoriju nakratko i zatvorite vrata. Poslaćete mu jasnu poruku da ćete svaki put kada vas ugrize prestati da komunicirate s njim. Sačekajte 10-20 sekundi, a zatim se vratite.

Kad vam štene dotrči, odmah ga animirajte igračkom. Uskoro će naučiti da je zabavnije gristi igračke umesto vas.

Režanje šteneta tokom igre iako ponekad zvuči zabavno i smešno, može uplašiti neke vlasnike. Ukoliko se dogodi da vaše štene zareši i pokaže zube tokom igre, jednostavno samo prestanite sa tom igrom. Kada se štene smiri i prestane sa “agresivnim” ponašanjem igru možete započeti ponovo. Ovim mu poručujete da zabava prestaje onog trenutka kada se ono nedolično ponaša. A kada režanje prestane, zabava počinje ponovo.

Kada štene zareži u toku igre sa drugim psom, obratite pažnju i posmatrajte njihovu igru. Pripazite na govor tela svakog psa pojedinačno. Ako govor tela pokazuje da situacija postaje napeta, stanite među pse i razdvojite ih.

Ako štene zareži dok ga neka osoba drži ili kada mu se servira hrana (ili u toku jela), najbolje je da se odmah povučete.

Zaključak!

Kao što ste videli neke situacije nisu toliko alarmantne i štene režanjem najčešće pokušava da iskaže svoja osećanja. Ali, onog trenutka kada štene počne da reži kada ga neko drži ili dodiruje, ovo je jasan znak da je vreme da ono promeni svoje ponašanje.

Zaključujemo da su neagresivne metode, tj. metode nagrađivanja za primereno ponašanje najbolje rešenje da dresirate svog ljubimca.

Ovaj tekst nema za cilj da daje stručne savete, već da vam ukaže na moguće opcije koje vam mogu olakšati proces dresure.

Uvek se najpre obratite stručnom licu. Profesionalci će vam najbolje objasniti zašto štene stalno grize i kako to sprečiti.

Izvor: svetljubimaca.com

Slobodno vreme

Lifestyle

Google ukida uslugu koju je predstavio još u oktobru 2020. godine. U pitanju je Google One VPN koji, kada je predstavlj...

Kućni ljubimci

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.