Koje rase važe za najagresivnije, kako svog psa uspešno socijalizovati i kako seponašati ako sretnete agresivng psa na ulici

Agresija nije karakteristika koja je specifična za određene rase pasa. Svaki pas, bez obzira na rasu, može pokazati agresivno ponašanje u određenim situacijama, kao što su strah, stres, nedostatak socijalizacije ili neadekvatna obuka.

Međutim, neke rase imaju reputaciju da su sklonije agresiji zbog njihove istorije i karakteristika. Međutim, važno je napomenuti da to ne znači da su svi predstavnici te rase agresivni, i generalizovanje o bilo kojoj rasi pasa može biti nepravedno i netačno.

Nekih rasa pasa koje su ponekad povezane sa većom agresivnošću su Pit Bul Terijer, Rotvajler, Doberman Pinčer i Nemački ovčar. Međutim, važno je zapamtiti da mnogi faktori mogu uticati na ponašanje psa, uključujući njihov odgoj, okruženje i socijalizaciju.

U krajnjem slučaju, odgovorno vlasništvo i obuka ključni su za sprečavanje agresivnog ponašanja kod pasa, bez obzira na rasu. Važno je obezbediti adekvatnu socijalizaciju, fizičku aktivnost i obuku za psa, i vlasnici moraju potražiti profesionalnu pomoć ako primete bilo kakvo zabrinjavajuće ponašanje.

Kako prepoznati agresivnog psa?

Postoji nekoliko znakova koji mogu ukazivati na to da pas može biti agresivan. Ovi znakovi mogu varirati od pasmine do pasmine, kao i od pojedinca do pojedinca, ali neki od najčešćih su:

  • Zatezanje tela - pas često zategne mišiće, posebno u vratu i leđima, kada se oseća ugroženim ili napadnutim.
  • Pokazivanje zuba - pas može podizati gornju usnu kako bi pokazao zube, dok istovremeno reži ili laje.
  • Neprijateljski pogled - agresivni pas često će izraziti svoj stav neprijateljskim pogledom, ponekad će buljiti u osobu ili životinju koju smatra pretnjom.
  • Uši unazad - pas može spustiti uši unazad kako bi pokazao da je uznemiren ili u strahu.
  • Podizanje dlake na leđima - kad pas podigne dlaku na leđima, to je često znak straha ili uzbuđenja.
  • Nisko držanje repa - ako pas drži rep nisko, to može ukazivati na strah ili napetost.
  • Iznenadni napad - agresivni pas može napasti bez upozorenja, ponekad naizgled bez ikakvog razloga.

agresivni-rase-pasa_2.jpg

Ovi znakovi ne moraju uvek ukazivati na agresivnost, i neki psi se mogu ponašati agresivno zbog straha ili nelagodnosti. 

 Kako smiriti agresivnog psa?

Smirivanje agresivnog psa može biti vrlo delikatan proces i uvek je najbolje da vlasnik potraži pomoć profesionalnog trenera pasa. U međuvremenu, evo nekoliko opštih saveta koji mogu pomoći u smirivanju agresivnog psa:

  • Ostanite mirni - ako postanete uznemireni ili uplašeni, to može pogoršati situaciju. Pokušajte ostati smireni i samouvereni.
  • Izgradite poverenje - postepeno izgradite poverenje svog psa kroz pozitivnu interakciju, igru i davanje nagrada.
  • Ignorišite agresivno ponašanje - nemojte reagovati na agresivno ponašanje psa, jer to može pojačati njegovo ponašanje.
  • Koristite pozitivnu obuku - koristite pozitivnu obuku, kao što su nagrade za dobro ponašanje, kako bi vaš pas naučio da je dobro ponašanje poželjno.
  • Odredite granice - postavite jasne granice za ponašanje psa i uvek budite dosledni u sprovođenju tih granica.
  • Socijalizacija - socijalizacija psa može pomoći u smanjenju agresivnog ponašanja. Izložite svog psa drugim psima, ljudima i situacijama, ali to činite postepeno i uz nadzor.
  • Vodite računa o okruženju - uklonite potencijalne okidače agresivnog ponašanja, kao što su predmeti ili situacije koje mogu izazvati strah ili napad.

Opšte smernice su korisne, ali svaki pas je jedinstven i može zahtevati individualni pristup. Ako se vaš pas ponaša agresivno, najbolje je potražiti pomoć profesionalnog trenera pasa kako biste smirili vašeg psa i naučili kako sprečiti agresivno ponašanje u budućnosti.

Šta raditi ako vas pas napadne na ulici?

Ako vas pas napadne na ulici, prva i najvažnija stvar koju treba da uradite je da ostanete mirni. Ovo može biti teško jer je prirodno instinktivno reagovati na napad, ali važno je da ne paničite i ne pokušavate da se borite protiv psa, jer to može pogoršati situaciju.

Evo nekoliko koraka koje treba da preduzmete:

  • Stojte mirno - pokušajte da ostanete nepomični i usmerite svoje telo i pogled direktno na psa. Izgledajte kao da ste opušteni i samouvereni.
  • Ne gledajte ga direktno u oči - izbegavajte direktno gledanje psa u oči, jer se to može smatrati izazovom.
  • Nemojte trčati - ne trčite od psa jer to može povećati njegovu želju da vas napadne.
  • Uzmite predmet - ako imate bilo kakav predmet pri ruci, poput kišobrana ili štap, možete ga koristiti kao odbranu, ali ne napadajte psa.
  • Kada se pas udalji, polako se udaljavajte - ako pas prestane da vas napada, polako se udaljavajte od njega, ali i dalje ne trčite.
  • Potražite medicinsku pomoć - ako vas pas ujede, odmah potražite medicinsku pomoć, jer su ujedi pasa ozbiljna povreda i mogu biti opasni po život.

Napad psa na čoveka je ozbiljna situacija i važno je da se pravilno reaguje. Ako vas pas napadne, obavestite nadležne vlasti, kao što su veterinarske službe ili lokalna policija.

Slobodno vreme

Lifestyle

Kućni ljubimci

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.