Krpelji kod pasa! Mali neprijatelji vašeg ljubimca!

Krpelji kod pasa su učestala pojava, ali bez panike. Saznajte kako da ih izbegnete, šta je preventiva i šta raditi ako se krpelj zakači psu?

Psi obožavaju da njuškaju napolju, da se slobodno valjaju po travi, ali to njima i njihovim vlasnicima kasnije može stvoriti problem. Krpelji su paraziti kojih najviše ima u proleće i leto.

Vešto se skrivaju po travi i drveću i vrebaju svoje domaćine preko kojih će doći do hrane, jer se hrane krvlju psa koga ujedu.

Krpelji kod pasa su česta pojava i u većini slučajeva, ako odreagujete na vreme, neće ostaviti trajne posledice po vašeg ljubimca.

Međutim, oni ipak mogu dovesti do ozbiljnijih zdravstvenih problema vašeg psa. Zato je važno da vas kao ljubitelje pasa upoznamo sa ovim neprijatnim, malim parazitima i damo vam korisne savete kako da ih se na što bezbedniji način rešite. Prvenstveno, kako da svog psa zaštitite od krpelja.

Ujed krpelja kod pasa

Krpelji kod pasa su osmonogi paraziti koji podsećaju na pauka. Mogu biti veliki od 1mm do čak 1 cm. Mogu se nalaziti u travi ili na drveću, ali se retko mogu nalaziti i u vašoj bašti.

Oni ne lete, niti skaču, ali odlično puze i penju se na vašeg ljubimca.

Imaju visoko razvijene delove usta sa kojima probijaju kožu vašeg psa i hrane se njegovom krvlju. Postoji više vrsta krpelja kod pasa, i oni se mogu razlikovati po veličini i boji.

Krpelji kod pasa se hrane krvlju kako bi preživeli i sneli jajašca. Kasnije kada polože jaja, ona se razvijaju u larve, larve u nimfe i potom konačno postaju odrasli krpelji. Odrasli krpelji kod pasa uglavnom su ovalnog oblika, ali nakon što se napiju krvlju vašeg ljubimca, najverovatnije će se povećati i dobiti okrugao izgled.

Ono što je važno jeste da oni, obzirom da se hrane krvlju psa, mogu biti prenosioci različitih bolesti.

Zato je važno da ljubimca zaštitite od ujeda krpelja, a ukoliko se desi da ga krpelj ipak ujede, delujete što pre. Naime, potrebno je nešto više od 24 sata da se vaš pas zarazi nakon ujeda krpelja.

 

Krpelji kod pasa simptomi

Najbolje je da svog ljubimca redovno proveravate nakon šetnje. Svaki put kada svog psa izvedete napolje, po povratku kući, trebalo bi ga detaljno pregledati.

Krpelji kod pasa mogu biti različitih veličina, ali su svakako jasno vidljivi. Tako da je mala šansa da ga ne uočite ukoliko je ušao u dlaku vašeg psa ili ga je ujeo.

Neki od simptoma ujeda krpelja često su svrab i nelagodnost. Tako da obavezno proverite mesta na kojima se vaš pas više češe. Krpelji kod pasa vole topla mesta, najčešće ujedaju u predelu vrata, prevoja i iza ušiju. Ta su mesta idealna za gozbu krpelja.

Kao što smo napomenuli, rano uočavanje krpelja pomoći će vam da ga na vreme otklonite sa psa bez ikakvih posledica. Ukoliko je vašeg psa već ujeo krpelj koga niste primetili, prve simptome primetićete tek nakon nekoliko dana.

U zavisnosti od bolesti koju je krpelj preneo vašem ljubimcu, razlikuju se i simptomi. Najčešći su temperatura, gubitak apetita i letargičnost i tuga vašeg psa. Ukoliko primetite bilo koji od ovih simptoma, što pre svog psa odvedite veterinaru. On će na osnovu određenih testova dijagnostifikovati oboljenje i prepisati vašoj kuci adekvatnu terapiju.

Kod dugodlakih pasa, teže ćete uočiti krpelja, pa vam predlažemo da uz pomoć češlja ili u toku kupanja detaljno pregledate svog psa da slučajno nema nekog neželjenog gosta.

Naročito pripazite u periodu od proleća do jeseni, jer je tada aktivnost krpelja najveća.

Bolest krpelja kod pasa

Krpelji su nezgodni paraziti koji mogu naškoditi vašem psu. Otrovni krpelji kod pasa mogu da izazovu iritacije na koži kada ga ujedu. Dobro je poznato da su ove male štetočine prenosioci bolesti.

Ukoliko je krpelj bio zaražen kada je ujeo vašeg psa, najverovatnije mu može preneti oboljenje kojim je zaražen. Krpelji su nosioci i prenosioci niza različitih bolestii.

Najpoznatije bolesti koje krpelji kod pasa mogu preneti vašem ljubimcu su:

lajmska bolest pasa,
pasja ehrlihioza,
babezioza
anaplazmoza
Nekoliko različitih grupa patogena izaziva ove bolesti.

Ali postoji jedna stvar koja je zajednička svim patogenima. Svi žive kao unutarćelijski paraziti u telu vašeg psa. Ti zarazni organizmi zapravo žive u ćelijama vašeg psa.

Lajmska bolest

Lajmska bolest je najčešća bolest koju prenose krpelji kod pasa. Lajmska bolest je ozbiljna bakterijska infekcija. Ako vaš pas ima lajmsku bolest, možete primetiti da postaje sporiji, ima bolne i otečene zglobove i gubi apetit.

Ostali simptomi uključuju temperaturu, grlobolju, natečene i bolne zglobove i natečene limfne čvorove. Veliki problem je što se simptomi ove bolesti mogu nekada javiti tek nakon nekoliko meseci.

Ukoliko sumnjate da vaš pas ima lajmsku bolest, obratite se veterinaru, koji će ga pregledati i dati mu odgovarajuću terapiju.

Pasja ehrilioza

Ovo je relativno nova bolest pasa koju krpelji mogu preneti vašem psu. Bolest je uzrokovana tipom bakterija zvanih Ehrlichia, koje otrovni krpelji kod pasa prenose ne samo na pse, već i na mačke i ljude. Simptomi ove bolesti su letargija, krvarenje iz nosa i otežano disanje.

Babezioza

Ovo je jedna od najčešćih bolesti koju krpelji prenose na psa u našoj zemlji. Uzročnik ove bolesti jeste parazit Babesia canis koju zaražen krpelj, prilikom ujeda psa i tokom ishrane njegovom krvlju prenosi u krvotok psa. Nakon toga, ovi paraziti nastanjuju se u krvotok vašeg ljubimca i uništavaju njegova crvena krvna zrnca.

Ovi opasni paraziti žive u pljuvačnim žlezdama krpelja i prenose se sa generacije na generaciju, što dovodi do učestale pojave bolesti kod pasa koji su imali kontakt sa krpeljima.

Prvi simptomi babezioze su depresije, temperature i gubitka apetita i javljaju se tek nakon 5 dana od ujeda krpelja. Kasnije može doći do žutice i malokrvnosti i ukoliko se na vreme ne otkrije bolest i ne započne terapija, može doći i do smrtnog ishoda.

Anaplazmoza

Anaplazmoza je bakterijska bolest koja se često prenosi na pse uz pomoć krpelja. Javlja se u dva oblika. Jedan napada bela krvna zrnca, dok drugi napada krvne pločice psa i ometa zgrušavanje krvi. Prvi simptomi kod pasa javljaju se u roku od nedelju do dve dana i obično ih je teško prepoznati. Ukoliko vaš pas ima temperaturu, drhtavicu, grčenje mišića, a prethodno ga je ujeo krpelj, moguće je da ima ovu bolest. Ukoliko ima drugi oblik ove bolesti, glavni simptom je sporo zarastanje rana.

Ujed krpelja kod pasa lečenje
Nakon što ste primetili krpelja kod svog psa, najvažnije je da se obratite veterinaru ili odmah izvadite krpelja iz kože svog ljubimca. Ako se krpelj nije predugo gostio krvlju vaše kuce, najverovatnije nije preneo nikakvo oboljenje.

Ipak, može se desiti da ste prevideli krpelja kod svog psa i da je on ipak uspeo da ga zarazi.

Sa prvom pojavom simptoma javite se svom veterinaru koji će pregledati vašeg ljubimca, ustanoviti uzrok simptoma i shodno tome prepisati određenu terapiju.

U većini slučajeva lek za krpelje kod pasa jeste antibiotik, često mogu biti određene kreme, ali i insekticidi. Postoji i prirodni lek protiv krpelja kod pasa, ali to samo uz prethodnu konsultaciju sa veterinarom.

Kako zaštititi psa?

Psi vole slobodu, vole da uživaju napolju i takvu radost im ne smemo uskratiti. Iako, napolju vreba opasnost od krpelja, to ne znači da vaš pas ne treba da uživa valjajući se u travi ili trčeći parkom. Naprotiv, boravak u prirodi svakako će vam oboma koristiti.

Na svu sreću, danas postoje razni proizvodi koji garantuju zaštitu od ovih malenih parazita. Mi ćemo vam ukratko opisati nekoliko onih koji se najviše koriste kao zaštita od krpelja kod pasa.

Topikalni tretmani. Ovi proizvodi se najčešće koriste za zaštitu pasa od krpelja. U zavisnosti od kilaže vašeg ljubimca, ali i uputstva za upotrebu određenog proizvoda zavisi količina koja vam je potrebna. Ovi preparati su obično u ampulama i nanose se na vrat vašeg ljubimca i štite ga od ujeda krpelja nekoliko meseci. Neki topikalni tretmani će ubiti krpelje i buve, ali ne sve, pa pažljivo pročitajte etiketu. Frontline i Advantage su popularni brendovi. Aktivni sastojci ovih tretmana uglavnom uključuju permetrin, imidakloprid, piretrin ili fipronil.
Ogrlice. Ogrlice protiv krpelja su sve popularnija metoda zaštite pasa od krpelja. Ogrlice protiv krpelja mogu biti efikasne, ali ne mogu biti mnogo korisne za psa koji voli da pliva i da se kupa. Svaki put kada se ogrlica nakvasi, njeno dejstvo se smanjuje. Pažljivo pročitajte uputstva da biste videli koliko dugo vaša ogrlica protiv krpelja ostaje aktivna, najčešće je to tri meseca. Ogrlicu za krpelje postavljate svom psu kao i bilo koju drugu ogrlicu. Ne stežite previše, ali je nemojte ni mnogo labavo ostaviti. Neka prostor između vrata i ogrlice bude dva prsta. Ovakve ogrlice obično sadrže aktivne sastojke karbamate i piretroide. Nedavno se pojavio proizvod nazvan Preventic, dostupan kao okovratnik, i pokazao se efikasnim u uništavanju krpelja kod pasa. Sadrži sastojak pod nazivom Amitraz, koji ubija krpelja pre nego što ujede svog domaćina. Ipak, oglica protiv krpelja nije efikasna protiv buva kao topikalni tretman.

Prašak za buve. Ovi praškovi sadrže piretrin i nisu naročito popularni, ali su svakako jeftinija varijanta zaštite od krpelja kod pasa. Nanose se se na celo telo psa utrljavanjem u dlaku i efikasno štite psa od napada krpelja, ali samo kratko vreme. Ukoliko se odlučite za ovu vrstu zaštite od krpelja, morate prašak koristiti posle svakog kvašenja ili kupanja vašeg psa. Takođe, ukoliko vaš pas ima problema sa astmom, ovaj proizvod mu može smetati, pa se ipak odlučite za drugi.

Šamponi protiv krpelja kod pasa, mogu biti od koristi, ali se najčešće koriste za psa koji je već zaražen krpeljima. Napravite penu od šampona po celom telu vašeg psa i ostavite je da odstoji najmanje 10 minuta. Da biste zaštitili psa, stavite vatu u njegove uši i budite veoma pažljivi u predelu oko očiju. Ovi šamponi takođe sadrže piretrin.
Sprejevi za zaštitu od krpelja uglavnom imaju lična svojstva kao i šamponi. Takođe vodite računa da psu prekrijete oči i uši prilikom prskanja ovim sprejem. Svakako postupajte sa njim po uputstvu sa etikete.
Postoje i neki dokazi da prirodna sredstva poput kamfora, bosiljka i limun trave mogu delovati kao odličan repelent za vaše pse.

Dovoljno je da pronađete bočicu sa raspršivačem, sipate destilovanu vodu i po 10-20 kapi eteričnih ulja kamfora, bosiljka i limun trave. Tako ste sami napravili svoju zaštitu od krpelja za svog psa koja mu ne može naškoditi.

Poprskajte ljubimca svaki put pre izlaska napolje i nakon dolaska kući.

Uklanjanje krpelja kod pasa

Ipak, koliko god da ste kao vlasnik odgovorni uvek se može desiti da je vaš pas ugostio neželjenog gosta u svojoj koži. Spomenuli smo da se krpelji hrane krvlju svog domaćina i to putem ujeda.

Međutim, ako ga uočite na vreme i izvadite iz kože vašeg psa, najverovatnije ćete sprečiti prenos ozbiljnijih oboljenja. Krpelj kod psa možete izvaditi i sami.

OPREZ: nemojte nikako polivati krpelja benzinom, uljem ili bilo kakvom drugom tečnošću. Na taj način nećete učiniti ništa. Nemojte pokušavati da krpelju prinosite šibicu u nadi da će ga dim oterati, jer se takođe ništa neće desiti, a možete povrediti psa i izazvati opekotine.

Evo kako ukloniti krpelja:

Stavite zaštitne rukavice i postarajte se da vaš pas bude miran i opušten.
Pronađite prstima krpelja i razmaknite dlačice vašeg psa od njega
Pomoću pincete uhvatite krpelja što je bliže površini kože.
Pincetom potom čvrsto povucite prema gore da biste uklonili krpelja. Rotirajte pincetu lagano u smeru suprotnom od kazaljke na satu i lagano izvucite krpelja iz kože vašeg ljubimca.
Nakon što uklonite krpelja, ubijte ga tako što ćete ga staviti u posudu sa alkoholom.
Sačuvajte krpelja u zapečaćenoj posudi ili kesici da bi vaš veterinar mogao da ga identifikuje i ustanovi da li je krpelj zaražen.
Posmatrajte svog psa zbog neobičnih simptoma. U slučaju da uočite bilo koji neobičan simptom, obavezno zakažite sastanak sa svojim veterinarom radi pregleda vašeg psa i ponesite krpelja kog ste izvadili sa sobom.
Kako izvaditi glavu krpelja kod pasa?
Neretko se dešava, da ako niste dovoljno pažljivi prilikom vađenja krpelja iz kože vašeg psa, ostane glava u koži. Dosta vlasnika ljubimaca se obično tada unervozi i deluje pogrešno. Evo šta zaista treba da uradite, ako se ovo vama desite.

Ne paničite! Najpre dezinfikujte mesto na kome je ostala glava krpelja, a onda nekoliko dana mažite antibiotskom kremom to mesto, sve dok ona sama ne izađe, odnosno ispadne.

Glava ne može preživeti u telu domaćina sama, pa će se najverovatnije za nekoliko dana sasušiti i ispasti.

Ukoliko ste ipak uplašeni, obratite se svom veterinaru za savet i pomoć u ovoj situaciji. Važno je da znate da nije ništa strašno, svima se isto dešava i neće imati nikakve posledice po vašeg psa, ako se budete držali navedenog ili saveta veterinara.

Nikako nemojte pokušavati da izvadite i glavu, tako samo može doći do infekcije kod vašeg ljubimca.

Nadamo se da vam se dopao naš tekst krpelji kod pasa i da ste mnogo opušteniji po pitanju ovih štetočina nego ranije. Ne treba da ih se plašite, oni su svakako deo života vašeg psa i uz adekvatnu zaštitu i preventivu, ne mogu mu nikako nauditi. Zato pravac po neki od sredstava zaštite i u nove avanture sa vašim ljubimcem, priroda vas zove.

Izvor: svetljubimaca.com

Slobodno vreme

Lifestyle

Visok krvni pritisak je vrlo opasan jer s vremenom može da ošteti arterije, čime se povećava rizik od srčanog ili moždan...

Kućni ljubimci

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.