Hrana za odrasle pse treba pažljivo da se bira! Hrana za odrasle pse treba pažljivo da se bira!

Hrana za odrasle pse treba pažljivo da se bira!

Hrana za odrasle pse nikako ne sme biti bilo koja. Zahvaljujući istraživanjima znamo da se prehrambene potrebe pasa menjaju kako stare.

Jedan od načina da vašem psu osigurate zdrav i dug život je ishrana koja je kompletna i uravnotežena, kao i visokog kvaliteta.

Kako vaše štene raste, potrebno mu je više hranljivih sastojaka i kalorija, zbog čega hrana za štenad ima viši nivo proteina i masti koje podstiču rast, kao i hranljivih materija i omega masnih kiselina.

Kada vaše štene postane odrastao pas, ne treba mu toliko kalorija.

Bogata hrana za štenad može brzo dovesti do gojaznosti kod odraslih pasa, pa je prelaz na hranu za odrasle pse veoma važan.

Kvalitet hrane je takođe bitan. Ključno je nastaviti davati kvalitetnu ishranu štenaca i u odraslom periodu. Prelazak na manje kvalitetnu hranu u ovoj fazi njegovog života može poremetiti njegov probavni sistem i neće mu pružiti isti nivo nutritivne vrednosti na kojem je štene odgojeno.

Zato kada je u pitanju hrana za pse, vašem ljubimcu je potrebna najbolja hrana prilagođena uzrastu koja će mu pomoći da održi celokupno zdravlje.

Kvalitetna i vrhunska hrana za odrasle pse, posebno je dizajnirana da vašem psu obezbedi hranu koja sadrži:

visoko kvalitetne sastojke,
uravnoteženi, optimalni nivo proteina, masti, vlakana, ugljenih hidrata, vitamina i minerala,
formulaciju sa hranljivim sastojcima prikladnim za određenu životnu fazu psa,
recepte sa prirodnim sastojcima koji se ne menjaju zbog proizvodnih troškova,
ravnotežu masnih kiselina koja pomaže u održavanju zdrave kože i dlake psa.
A šta je rezultat ovakve isrhane psa? Srećan i zdrav pas.

Uz vrhunsku hranu za pse možete očekivati ključne pokazatelje koji doprinose dugom i zdravom životu psa, a to su:

izuzetan tonus mišića,
sjajnu i zdravu dlaku,
zdravu kožu i kosti,
čiste i zdrave zube,
normalnu stolicu.
Kao odgovorni vlasnici pasa vašim psima dugujete pravilnu ishranu!

Kada preći na hranu za odrasle pse?

Kao opšte pravilo, psi mlađi od jedne godine smatraju se štencima i tokom te godine je važno da ih hranite hranom za kućne ljubimce koja je namenjena štencima.

Ali da li znate kada treba da pređete na hranu za odrasle pse?

Uvek je dobra ideja da se konsultujete sa veterinarom pre nego što pređete na hranu za odrasle pse. Neki pokazatelji pravog vremena za prelazak sa hrane za štenad na hranu za odrasle pse su: veličina, rasa i starost pasa.

Psi malih rasa imaju tendenciju fizičkog sazrevanja mnogo ranije od pasa velikih rasa.

Sledite ove smernice kako bi se što lakše odlučili kada ćete promeniti hranu vašeg psa:

psi malih rasa obično su spremni da pređu na hranu za odrasle pse između 9 do 12 meseci.
psi srednje rase obično su spremni da pređu na hranu za odrasle pse sa oko 12 do 14 meseci i
psi velikih rasa će biti spremni da pređu na hranu za odrasle pse kada imaju između 12 i 24 meseca.
Ukoliko imate nedoumica razgovarajte sa veterinarom kako biste bili sigurni kada je pravo vreme štene prebaciti na hranu za odrasle pse.

Kako preći sa hrane za štenad na hranu za odrasle pse?

Nakon što odlučite da je vreme da štene pređe na hranu za odrasle pse, vreme je da razmislite kako ćete to učiniti. Trebalo bi početi polako.

Prebacite štene na hranu za odrasle pse postepeno povećavajući odnos hrane za odrasle pse u hrani za štenad.

Da biste izbegli probleme sa crevnim traktom svog ljubimca ili izazivanjem dijareje kod psa, zamenite hranu za štenad hranom za odrasle pse tako što ćete mešati određeni procenat ove dve hrane.

Važno je polako prebaciti psa na hranu za odrasle pse kako biste izbegli strah zbog nove hrane ili zdravstvene probleme kod psa.

Preporučuje se svakodnevno mešanje sve veće količine nove hrane sa starom hranom na sledeći način:

od prvog do trećeg dana mešajte 75% hrane za štenad sa 25 % hrane za odrasle pse;
od četvrtog do šestog dana mešajte 50% hrane za štenad sa 50% hrane za odrasle pse;
od sedmog do devetog dana mešajte 75% hrane za odrasle pse sa 25% hrane za štenad i
deseti dan počnite sa hranjenjem 100-postotnom hranom za odrasle pse.
Važni faktori u izboru najbolje hrane za odrasle pse
Da biste pronašli pravu hranu za odrasle pse, moraćete da uzmete u obzir sledeće faktore:

Koliko je star vaš pas? Da li je štene, mlad odrastao pas ili stariji pas?

Psi u različitim životnim fazama imaju različite prehrambene potrebe. Osnovni sastojci svih hrana za pse su proteini, masti, ugljeni hidrati, vitamini i minerali.

Hrana za odrasle pse treba da sadrži najmanje 10% proteina i do 50% ugljenih hidrata, kao i 2 do 4,5% vlakana.

Kako vaš pas stari, smanjeni nivo aktivnosti i sporiji metabolizam znače da će im trebati približno 20% manje kalorija nego ranije. Veterinar vam može pomoći da odredite najbolju hranu za starije pse koja će vašem psu obezbediti pravu količinu kalorija.

Stariji kućni ljubimci su takođe skloniji kognitivnim promenama i artritičnim promenama u zglobovima, pa mogu imati koristi od hrane koja promoviše zdravlje zglobova i kognitivne funkcije.

Rasa i veličina psa
Hrana sa najboljom formulom za male pse sadrži dodatne proteine i bogata je mastima i ugljenim hidratima. Ova hrana za pse se, pored toga, proizvodi u obliku manjih granula, koje više odgovaraju manjim ustima i želucu.

Veće rase imaju sporiji metabolizam, ali definitivno imaju veći apetit!

Posebno pripremljene formule za veće rase su u obliku većih granula, koje zadovoljavaju ukus velikih pasa i podstiču ih na duže žvakanje, umesto da samo gutaju svoju hranu.

Smanjen sadržaj masti i koncentrisaniji proteini pomažu u kontrolisanju težine, u najvećoj mogućoj meri smanjuju uticaj na zglobove i vitalne organe, a sadrže i glukozamin za zaštitu zglobova.

Obratite se svom veterinaru kako biste bili sigurni da ćete zadovoljiti potrebe svog psa na osnovu njihovih životnih i zdravstvenih problema.

Zdravstveni problemi
Da li vaš pas ima zdravstvenih problema poput alergija na koži, bolesti bubrega ili upalnih bolesti creva? Ovi kućni ljubimci mogu imati posebne prehrambene potrebe i potrebna im je hrana za odrasle pse sa ili bez određenih sastojaka.

Vaš veterinar takođe može preporučiti ishranu za ove pse koji imaju određenih zdravstvenih problema.

Koja je najbolja hrana za odrasle pse?

Još jedna odluka koju ćete morati da donesete je vrsta hrane:

suva,
mokra ili
sirova hrana.

Kada je u pitanju suva hrana za odrasle pse, ona ima određene prednosti. Granule za pse mogu imati abrazivno dejstvo na zube vašeg psa i na taj način smanjuju nastajanje zubnog kamenca.

Takođe, suva hrana ima duži rok trajanja i lakša je za čuvanje, a prilagođena veličina granula olakšava unošenje hrane. Suva hrana je izuzetno primamljiva i ukusna psima.

S druge strane mokra hrana za odrasle pse je mekanija i dobra je za ljubimce koji ne vole da piju vodu. Lakše je kontrolisati veličinu porcija i može se podgrejati, a takođe je u nju mnogo lakše dodati lek ukoliko traje terapija kod pasa.

I mokra i suva hrana imaju i svoje mane. Suva hrana može privući insekte ukoliko se ne čuva na pravilan način, može da izazove gojaznost ukoliko se ne pridržavate preporučenih količina za obroke i ne sadrži dovoljno vode kao mokra hrana.

Mokra hrana za odrasle pse osim što je skuplja ima i kraći rok trajanja i brže se kvari kada je otvorena za razliku od suve hrane.

Sirova hrana ili BARF (koncept ishrane sirovim mesom ili kostima) razvijena je devedestih godina 20. veka. Kao prednosti ove vrste hrane navode se sjajna dlaka i zdrava koža, čisti zubi, jači imunitet i više energije. Ali s druge strane ima i svoje nedostatke: opasnost od patogenih bakterija, hranljive materije nisu uravnotežene što može da dovede do određenih zfravstvenih problema kod psa i oštećenje zuba kostima.

Odluka je na vama. Odaberite ono što je najbolje za vašeg psa. Ukoliko niste sigurni šta je najbolji izbor, porazgovarajte sa veterinarom.

Koliko puta treba hraniti psa?

Prava količina hrane koja se dnevno daje psu jednako je važna kao i hranjenje psa kvalitetnom hranom. Svaka hrana za odrasle pse ima na pakovanju smernice za hranjenje.

Takođe je bitno da pripazite na težinu psa, jer je ovo najlakši način da se utvrdi da li su količine hrane koje dajete vašem psu dobre ili ne.

Vaš pas ima idealnu težinu kada možete da osetite, ali ne možete lako da vidite poslednja dva ili tri rebra i kada postoji lako prepoznatljiva linija struka kada se gleda odozgo.

Ako je vaš pas suviše mršav, pokušajte da povećate količinu hranjenja za 10% ili ga prebacite na kaloričniju ishranu.

Dešava se da se psi koji se hrane previše ne goje, već umesto toga razvijaju probavne probleme ili druge zdravstvene probleme. Ako vaš pas ima bilo kakvih zdravstvenih problema obratite se veterinaru.

Odrasle pse treba hraniti jednom ili dva puta dnevno. Koristite visokokvalitetnu komercijalnu hranu za pse, vodeći računa da odgovara životnoj fazi i zdravstvenom stanju vašeg psa.

Uverite se da je hrana za odrasle pse koju ste izabrali kompletna i uravnotežena. Možete dodati meso (kuvano ili sirovo), povrće ili ribu zbog raznolikosti ishrane.

Za starije pse je presudno da njihova ishrana bude u skladu sa njihovim zdravstvenim stanjem.

Za neke starije pse česti, a manji obroci će ih učiniti srećnim i zadovoljnim. Razgovarajte sa veterinarom o specifičnim potrebama vašeg psa.

Metode ishrane odraslih pasa

Postoje dve metode ishrane odraslih pasa:

Slobodna ishrana kada pas jede kada želi i koliko želi. Ovakav način hranjenja psa se ne preporučuje, jer može da dovede do gojaznosti psa.
Ako se ipak odlučite za ovaj metod vodite računa da psu dajete određenu dnevnu količinu hrane i nemojte mu dodavati hranu do narednog dana.

Obročna ishrana je kada se dnevna količina hrane podeli u dva manja obroka. Ukoliko pas ne pojede hranu odmah sklonite je u roku pola sata i nemojte mu davati hranu do sledećeg obroka kako bi pas shvatio da treba da jede hranu onda kada mu je ponuđena.

Sastojci hrane za odrasle pse

Lista sastojaka je vaš prozor u pravu prirodu ishrane vašeg psa. Najbolja hrana za odrasle pse u sebi sadrži prirodne sastojke.

Najvažnija stvar jeste da lista sastojaka bude jasno navedena. Svaki sastojak treba da bude imenovan, a sastojci bi u idealnom slučaju trebali da budu dati u procentima kako bi znali koliko ih ima.

Izrazi poput „žitarice“ ili “meso dobijeno od mesnih derivata“ mogli bi se odnositi na širok spektar sastojaka različitog kvaliteta što onemogućava da znate šta vaš pas jede.

Generalno, ako lista sastojaka uključuje dvosmislene pojmove poput ovih najbolje je izbegavati ovu hranu za odrasle pse. Ovo je posebno važno ako je vaš pas sklon prehrambenoj netoleranciji, jer identifikovanje i uklanjanje problematičnih sastojaka nije moguće ukoliko ne znate tačno sa čime hranite psa.

U listi sastojaka se nalaze konzervansi. Važno je napomenuti da postoje dobri i loši konzervansi, a neki od njih su kancerogeni za pse.

U hrani za odrasle pse treba da budu samo konzervansi vitamina C i E. Svi sastojci moraju biti navedeni prema redosledu koliko ih ima u hrani.

Probavni sistem pasa je prilagođen za konzumiranje mesa i ima koristi od hrane bogate mesom.

U idealnom slučaju, meso bi trebalo da bude prvi (i zbog toga najzastupljeniji) sastojak na listi.

Nutritivni zahtevi hrane za odrasle pse

Svim psima je potreban širok spektar hranljivih sastojaka da bi živeli zdravo.

Oni se kreću od makro-hranljivih sastojaka poput proteina i masti koji su psima potrebni u velikim količinama do mikro-hranljivih sastojaka poput vitamina i minerala koji su potrebni u mnogo manjim količinama, ali su podjednako važni za zdravlje pasa. Sve pseće namirnice moraju da sadrže procente određenih hranljivih sastojaka na etiketi.

Postoji 6 nutritivnih zahteva hrane za odrasle pse:

Voda
Voda je najvažnija i vašem psu treba uvek da obezbedite dovoljne količine sveže i čiste vode. Vlažna hrana za odrasle pse sadrži od 60% do 87% vode, dok suva hrana za odrasle pse sadrži od 3% do 11% vode.

Protein
Proteini su važan deo svake ćelije u telu vašeg psa i neophodni su za zdrav rast.Najprirodniji i najprobavljiviji oblik proteina za pse dolazi u mesu i ribi.

Psi konzumiraju relativno velike količine mesa i njihova fiziologija se prilagodila za lako varenje i korišćenje hranljivih sastojaka koje meso sadrži. Zbog toga nutricionisti uvek toliko naglašavaju sadržaj mesa u hrani.

Nažalost, meso je skup sastojak i mnoge namirnice za pse lošijeg kvaliteta smanjuju troškove kupovine zamenom mesa jeftinijim izvorima proteina, poput sojine sačme, kukuruznog glutena, proteina od krompira, biljnih proteina i tako dalje.

Proteini iz nemesnih izvora teži su za probavu i mogu da izazovu intoleranciju u ishrani.

Tradicionalno, suva hrana za odrasle pse sadrži od 20 do 30% proteina, a mokra od oko 5 do 8%. Kao i kod većine stvari, kada je reč o proteinima, kvalitet je mnogo važniji od količine.

Masti
Masti služe brojnim osnovnim funkcijama pasa. Pas ne može da stvara određene masti, koje se nazivaju esencijalnim masnim kiselinama (obično poznatim kao omega 3 i 6 ulja), pa se moraju nadoknaditi putem hrane.

Ove esencijalne masne kiseline su važne za kontrolu upale, zgrušavanje krvi i razvoj mozga, a premale količine mogu dovesti do zdravstvenih problema.

Iako su masti neophodne i mogu biti korisne, druge mogu biti štetne, a previše masti može dovesti do gojaznosti i zdravstvenih problema.

Mnogi proizvođači hrane za pse dodaju velike količine visoko prerađenih masti niskog stepena kako bi hranu učinili ukusnijom.

Nažalost, ove masti sadrže velike količine zasićenih i hidrogenizovanih masti koje mogu povećati holesterol u krvi i mogu doprineti srčanim oboljenjima.

Većina suve hrane za odrasle pse sadrži od 9 do 14% masti, a u mokroj hrani za odrasle pse od oko 2 do 4% . Ako je vaš pas sklon gojaznosti, trebalo bi da tražite hranu sa najviše 10% masti (2,5% mokre).

Vlakna
Vlakna su deo biljaka koja se ne mogu svariti. Kao rezultat, obezbeđuje nula kalorija i prolazi kroz probavni sistem praktično nepromenjena, ali usput služi nekim vrlo važnim ulogama.

Vlakna upijaju vodu poput sunđera. To znači da ako ima previše vode u debelom crevu, na primer tokom dijareje, bilo koja prehrambena vlakna će je upiti i pomoći u stvaranju čvrste stolice.

Ako, pak, u debelom crevu ima premalo vode, što često dovodi do zatvora, vlakno će uvlačiti vodu iz okolnih tkiva i pomoći će u rešavanju problema. Kao što vidite, vlakna su važna za održavanje crevnog zdravlja i mogu efikasno lečiti i zatvor i dijareju.

Vlakna takođe usporavaju varenje ostale hrane sa kojom se konzumiraju.

Ovo može biti posebno korisno kod pasa koji boluju od dijabetesa, a takođe mogu pomoći u prilikom mršavljenja, jer se hrana za odrasle pse bogata vlaknima sporije probavlja, omogućavajući psu da se duže oseća sitijim, a istovremeno pruža manje kalorija.

Vlakna se nalaze samo u biljkama, tako da ih gotovo sve žitarice i povrće sadrže, dok meso uopšte ne sadrži vlakna.

Minerali
Psima je potreban širok spektar minerala da bi ostali u formi i zdravi, a svi oni moraju biti u dovoljnim količinama u bilo kojoj hrani. Minerali su uključeni u svaki proces u telu psa.

Evo liste nekih od najvažnijih minerala i uloga koje oni obavljaju:

kalcijum je neophodan za formiranje kostiju i zuba;
fosfor je potreban za strukturu skeleta, DNK, strukturu RNK, metabolizam;
magnezijum je potreban za funkcionisanje enzima, lučenje hormona;
kalijum je potreban za zdravu funkciju nerva, reakcije enzima, metabolizam;
gvožđe je sastavni deo hemoglobina i mioglobina;
bakar je važan za vezivno tkivo, stvaranje krvnih zrnaca i odbranu od oksidacije;
cink ima enzimska funkcija i značajan je za kožu i zarastanje rana;
selen je važan za imunološki sistem.

Vitamini
Vitamini su grupa jedinjenja koja je neophodna za održavanje vašeg psa u formi i zdravom stanju. Telo ih ne može proizvesti u dovoljnim količinama, pa ih treba unositi hranom, a pošto se ne skladište vrlo efikasno, važan je dnevni unos. Svaki vitamin za psa igra presudnu ulogu u zdravlju vašeg psa, a najznačajniji su:

vitamin A: neophodan za vid, rast, imunološku funkciju, razvoj fetusa, zdravu kožu i dlaku;
vitamini B :(K8) je uključen u metabolizam ili dobijanje energije iz hrane koju pas jede;
vitamin C :je za snažan imuni sistem;
vitamin D: je važan tokom razvoja skeleta, ravnoteže fosfora, neophodan je za apsorpciju kalcijuma u ​​crevima;
vitamin E: je za odbrana od oksidativnog oštećenja;
vitamin K: je uključen u razvoj kostiju i zgrušavanje krvi.
Šta vaš pas nikako ne bi smeo da jede?
Što se tiče vaših kućnih ljubimaca, nije sve što ljudi jedu sigurno za njih. Važno je znati da, iako ovaj spisak nije sveobuhvatan, ovo su najčešće namirnice od kojih ćete morati da zaštitite svog psa:

čokolada,
luk,
citrusi,
mleko i laktoza,
sirovo testo,
masna hrana,
slana hrana.

Najbolja hrana za odrasle pse je ona koju vaš pas najbolje probavlja i koja mu osigurava zdravlje i dug život. Zbog toga je glavni kriterijum kada je u pitanju hrana za odrasle pse zdravlje vašeg voljenog dlakavog prijatelja.

Ukoliko imate bilo kakvih nedoumica uvek se obratite veterinaru za savet.

Izvor: svetljubimaca.com

Slobodno vreme

Lifestyle

Mnogi ćе sе za prеdstojеćе praznikе uputiti van granica Srbijе, a ukoliko planiratе da putujеtе, važno jе da provеritе d...

Kućni ljubimci

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.