Uvek aktuelna tema: Krpelji i lajmska bolest (Lyme disease) kod pasa Uvek aktuelna tema: Krpelji i lajmska bolest (Lyme disease) kod pasa

Uvek aktuelna tema: Krpelji i lajmska bolest (Lyme disease) kod pasa

Čini se da poslednjih godina viđamo sve više krpelja. U većini slučajeva su vlasnici pasa ti koji primete ovog parazita na svom ljubimcu, ali se dešava i da se on slučajno otkrije, za vreme redovnog pregleda kod veterinara.

Ovi člankonošci, nimalo privlačnog izgleda, hrane se krvlju svoje žrtve (koja može biti i životinja i čovek), tako što obično vrebaju na grani nekog grma, šiblja, ili u visokoj travi. Svojim posebnim aparatom koji je osetljiv na povećanje koncentracije ugljen-dioksida, otkrivaju svoju žrtvu koja prolazi mimo njih. Ubod krpelja se ne oseća jer on koristi «lokalni anestetik» pa se često tek nakon nekoliko dana otkrije njegovo prisustvo, kada se već nasisao krvi. Posle nekoliko dana hranjenja, krpelji se višestruko povećaju i izgledom podsećaju na mladež, zelenkasto-braon boje.

Krpelji mogu biti prenosioci većeg broja bolesti, kako ljudi, tako i životinja. Jedna od bolesti o kojoj se, ne bez razloga, mnogo govori je tzv. lajmska bolest ili borelioza. U pitanju je zoonoza (znači da od nje podjednako oboljevaju i ljudi i životinje) koja može imati vrlo teške posledice. Prouzrokovač je svrdlasta bakterija Borrelia burgdorferi koju mogu da prenose krpelji iz roda Idžodes.

Bolest je duge inkubacije (do šest meseci), hroničnog toka i često sa nejasnom, netipičnom kliničkom slikom. Kod pasa se najčešće ispoljava u vidu poliartropatije, artritisa koji se pojavljuje čas na jednom, čas na drugom zglobu ili na više njih odjednom, zatim povećanjem limfnih čvorova, a takođe može da izazove oštećenje bubrega a u nekim slučajevima i nervne poremećaje itd.

Ne oboljevaju sve životinje koje je ubo inficirani krpelj. Posebnim serološkim testovima može se utvrditi da li je titar antitela povećan ukoliko se sumnja da pas ispoljava simptome koji navode na lajmsku bolest. Lečenje se vrši određenim vrstama antibiotika, u toku četiri nedelje. Ako je lečenje otpočeto na vreme, ne bi trebalo da bude razloga za brigu, međutim kod zanemarenih, zastarelih slučajeva, posledice su mnogo teže i takvi pacijenti često moraju uzimati lekove i do kraja svog života.

Što tiče prevencije, ona je dvojaka: postoji vakcina protiv ove zarazne bolesti, a takođe je važno odbraniti se od krpelja. Mali je broj zaista efikasnih sredstava koji će pružiti zaštitu od krpelja iz roda Idžodes i da time spreče infekciju Borelijom. Najbolje je oko ovog posavetovati se sa veterinarom pošto mnogi proizvodi štite od drugih vrsta krpelja ali ne i ove. Pažljivo pregledajte svog psa dan posle izleta ili boravka na terenu sa visokim rastinjem.

Krpelji najviše vole da se «prikače» u predelu glave i vrata. Ukoliko pronađete krpelja, ne pokušavajte da ga sami izvadite, a pogotovu nemojte upotrebljavati ulje, alkohol i druge tečnosti! Uklanjanje krpelja prepustite stručnom licu, i to što pre, kako bi se verovatnoća infekcije minimalizovala.

Slobodno vreme

Lifestyle

  Poslovni sastanci predstavljaju osnovu za donošenje važnih odluka, razmenu ideja i usklađivanje strategija unutar org...

Kućni ljubimci

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.