Preslušali smo novi album "Suviours" grupe "Green Day" koji sutra izlazi: U potrazi za spasiteljima

Izdavačka kuća “Warner Music” i grupa “Green Day” globalnim ekskluzivnim preslušavanjem predstavili su novi album „Suviors“.

Beograd je takođe bio deo ove manifestacije i jedini u ovom delu Evrope organizovao pre-listenig druženje.

Četrnaesti studijski album grupe “Green Day” biće objavljen 19. januara, a nedelju dana pre tog, u određenim prodavnicama ploča širom sveta, upriličeno je okupljanje fanova benda koju su bili u prilici da preslušaju nove pesme. Prvi događaj ovakve vrste desio se u Mascomstore prodavnici ploča u Čumićevom sokačetu u ranim poslepodnevnim časovima 13. januara. U publici su se našli prvenstveno fanovi benda “Green Day” odabrani kroz kampanju koju je, kao predstavnik “Warner Music” grupe za Srbiju i Crnu Goru, organizovala izdavačka kuća “Mascom”. Događaj pod nazivom „Suviors pre-listening party“ nezvanično su otvorili članovi benda “Keni nije mrtav”. Oni su sa neskrivenim oduševljenjem došli da čuju nove pesme grupe “Green Day” jer je muzika ovog benda veoma bliska “Kenijima” koji su delom i pod njihovim uticajem počeli da se bave rokenrolom.

Prošlu godinu sastav “Green Day” je priveo kraju objavivši tri pesme sa predstojećeg albuma. „The American Dream Is Killing Me“ je kroz tizer, a kasnije i provokativan video post, otišla mnogo dalje u kritici sad već ne samo američkog već i globalnog sistema vrednosti koji traje poslednjih pedesetak godina. Temu „razbijanja američkog sna“ koju su eksplicitno počeli da obrađuju na albumu „American Idiot“, posle dvadeset godina još direktnije razrađuju ukazujući na još gore stanje svesti (duha i duše) ne samo jedne nacije već i čitavog sveta.

Zanimljivo je na koji način Billie Joe Armstrong, Mike Dirnt i Tré Cool, sada znatno zreliji, razmišljaju o „krizi srednjih godina“, na koji način posmatraju odrastanje nekih drugih generacija, kako se sa njima identifikuju… Lepo je znati i da, pored buntovnosti, imaju vremena za ljubav i romantiku („Bobby Sox“, „Dilemma“, „Corvette Summer“, „Suzie Chapstick“). U nekoliko pesma poput „1981“, a naročito u „Strange Days Are Here to Stay“ bend govori o vremenu u kom živimo kroz poređenje sa prošlošću i neku vrstu suočavanja. Bez patetike konstatuju da posle smrti Davida Bowiea više ništa nije isto pa su „čudni dani tu da ostanu“.

Numera „Father to a Son“ ima prizvuk singla „Boulevard of Broken Dreams“, a ipak najveći utisak je što otkriva Joeovu fascinaciju grupom The Betales. On čak (svesno ili ne) oponaša Lenona u interpretaciji pojedinih delova teksta. Raskošne orkestracije i melodičnost uvode grupu “Green Day” među dokazane veličine iz istorije rokenrola.

Naslovna pesma nastavlja u maniru „American Idiot“ susreće „brit pop“. Obuzeti tuđim životima, amputiranih osećanja, obezglavljeni, upregnuti do groba, uniženi, poniženi, bez stava, poštovanja i uvažavanja našim malim životima potrebni su spasitelji, kažu “Green Day”. „Saviors“ je grandiozna i singl-along pesma. Ipak iz nje kuljaju bes i briga kroz stisnute zube uz srednji prst uprt direktno u facu „velikim gazdama“.

Nakon skoro četrdeset godina rada “Green Day” su još uvek živa vatra. Zvuk koji neguje bend i dalje je onaj pank-rokerski sa oštricom koja nije otupela; sa jakom željom da svojom muzikom i porukom dopru do svakog kutka ove planete. Očigledno otuda i želja i ideja da kroz događaj „Suviors pre-listening party“ globalno iskomuniciraju sa fanovima iz celog sveta.

Inače, krajem maja bend kreće na svetsku turneju promovišući album i obeležavajući jubileje – trideset godina od izlaska albuma „Dookie“ i dvadeset godina od objavljivanja albuma „American Idiot“. Nadamo se da će u sklopu nje još jednom posetiti Srbiju.

(Uroš Milovanović)

Izvor: blic.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Poznato je da su u avionima smanjene količine kiseonika. Letenje avionom našim telima čini mnogo više od toga da nam uz...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.