Nakon više od 50 godina, rešena je misterija jednog od najvećih rokenrol albuma u istoriji

Za sve fanove grupe Led Zeppelin, kao i rokenrol muzike uopšte, jedna od najprepozantljivijih je ona slika koja se našla na omotu albuma „Led Zeppelin IV“.

Slika na kojoj lik sede brade se saginje, držeći snop pruća na leđima dok njegove ruke hvataju štap je ostala misteriozna i pored toga što je album bio i ostao kultan. Podsećamo, na njemu se nalaze neki od najvećih hitova ovog benda.

Otkriveno je da je reč o fotografiji nastaloj u kasnom Viktorijanskom dobu, a na njoj se nalazi radnik iz Viltišira. Brajan Edvards,naučnik koji je gostovao u regionalnom istorijskom centru na Univerzitetu Zapadne Engleske, rekao je da je naišao na sliku u albumu fotografija tokom istraživanja za izložbu u Muzeju u Viltširu, na kojoj je radio 2021. godine, prenosi index.hr.

Njegovo je istraživanje uključivalo praćenje svakodnevnih izvora koji su podsticali javni angažman i komunikaciju sa istorijom Viltšira, od slika, fotografija pa sve do artefakata. Edvards je tražio stare fotografije Stounhendža i tada naišao na onu koju je proslavio engleski rock bend.

„Led Zeppelin je stvorio zvuk koji me prati od mojih tinejdžerskih godina, tako da se nadam da će otkriće ove Viktorijanske fotografije zadovoljiti i zabaviti Roberta, Džimija i Džona Pola“, rekao je Edwards.

Objavljen pre 52 godine, 8. novembra 1971, „Led Zeppelin IV“ prodat je u više od 37 miliona primeraka širom sveta, a uključuje i jednu od najpopularnijih pesama grupe – „Stairway to Heaven“. Na omotu albuma je izostala bilo kakva naznaka imena benda ili naslova. Uokvirena fotografija pognutog čoveka, koja se često nazivala slikom, obešena je na oštećeni zid delimično srušene kuće u predgrađu.

Na zadnjoj strani omota albuma nalazi se stambena zgrada, za koju se smatralo da je Salisberi Kula u Birmingemu. Pretpostavlja se da je pevač Led Zeppelina Robert Plant fotografiju našao u prodavnici antikvitetima u blizini kuće gitariste Džimija Pejdža.

Izvorna slika otkrivena je u viktorijanskom albumu fotografija pod naslovom „Uspomene na posetu Šejftsburiju 1892. Poklon tetki od Ernesta“. Sadržavao je više od 100 arhitektonskih i uličnih scena, te nekoliko portreta seoskih radnika iz Viltširea, Dorseta i Somerseta.

Daljnjim istraživanjem Brajan je otkrio da se na fotografiji nalazi Lot Long, koji je rođen 1823. a preminuo 1893. godine. U vreme kad je fotografija nastala Lot je bio udovac i živeo je u malenoj kolibi u Šejftsburiju.

Fotografiju je snimio Ernest Hauard Farmer, koji je bio prvi direktor tamošnje škole fotografije. Originalna fotografija danas se nalazi u Muzeju Viltšir u Devizesu, a za javnost bi trebala biti izložena u proeće 2024. godine uz ostale fotografije snimljene u isto vreme.

Direktor muzeja David Doson rekao je da će na ovaj način slaviti rad Ernesta Farmera, koji je danas gotovo nepoznat, ali je svakako jedna od vodećih figura u razvoju fotografije kao umetničke forme.

„Kroz izložbu ćemo pokazati kako je Farmer uhvatio duh ljudi, sela i pejzaža Viltšira i Dorseta, koji su bili veliki kontrast njegovom životu u Londonu. Fascinantno je videti kako je Led Zeppelin razvio ovu temu ruralnog i urbanog kontrasta i kako je postala fokus legendarne naslovnice albuma 70 godina kasnije“, rekao je Doson.

Slobodno vreme

Lifestyle

S obzirom da ulazimo u prolećnu sezonu, gde temperature postepeno rastu, raste i aktivnost miševa i pacova koji traže me...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.