Karakteristike na koje treba obratiti pažnju pri kupovini sudomašine Karakteristike na koje treba obratiti pažnju pri kupovini sudomašine

Karakteristike na koje treba obratiti pažnju pri kupovini sudomašine

Mašina za pranje posuđa je uređaj bez koga se ne može zamisliti nijedna savremena kuhinja. Ona olakšava svakodnevni posao pranja sudova ali isto tako štedi vodu, energiju i vreme.

Današnja ponuda na tržištu obuhvata na stotine modela različitih proizvođača, pa za korisnike ponekad može biti teško i zbunjujuće odabrati onu pravu. Kako bismo vam pomogli da otklonite nedoumice, predstavićemo vam pet najbitnijih detalja na koje morate obratiti pažnju kada kupujete novu sudomašinu.

#1 Kapacitet mašine za pranje sudova

Modeli sudomašina razlikuju se po veličini, odnosno kapacitetu. Zato je od velike važnosti da pre nego što se odlučite za kupovinu novog uređaja sagledate koje su vaše potrebe u pogledu količine posuđa za svakodnevno pranje. To pre svega zavisi od broja članova vaše porodice ali i od toga koliko često kuvate.

Tako na primer, Bosch ugradne sudomašine, odnosno pojedini modeli ovog renomiranog proizvođača imaju mogućnost pranja čak četrnaest kompleta odjednom. Isto tako, ovaj i drugi proizvođači nude modele čiji je kapacitet 9, 10 ili 12 kompleta, a u prodavnicama tehnike možete pronaći i sudomašine raznih brendova koji imaju kapacitet od svega 6 kompleta posuđa. 

#2 Program dezinfekcije

Kada birate novu sudomašinu za vaš dom potražite onu koja ima program samočišćenja i dezinfekcije. Ovaj veoma praktičan ciklus pranja ubija bakterije koje se nalaze u ostacima hrane a koje mogu ugroziti zdravlje ljudi. Na taj način osiguraćete da vaša mašina, ali i vaše posuđe nakon pranja bude potpuno čisto i dezinfikovano.

Za ovaj program sudomašine koriste veoma toplu vodu i nešto duže vreme pranja. Sa ovim programom bićete sigurni da je vaše posuđe bezbedno za upotrebu.

#3 Omekšivač vode

Tvrda voda može dovesti do toga da na posuđu nakon pranja ostanu beli tragovi. Takođe, tvrda voda može prouzrokovati i stvaranje kamenca na samom grejaču, što sam uređaj čini manje efikasnim, odnosno sudomašini će biti potrebno više vremena da zagreje vodu do željene temperature.

Zato pojedini modeli mašina za pranje sudova imaju funkciju omekšavanja vode, tako da vaš aparat lakše i bolje pere posuđe bez belih tragova. Ipak, u slučaju da se ne odlučite za ovakav uređaj, možete koristiti posebne deterdžente koji u sebi sadrže omekšivač ili da povremeno u mašinu dodate so.

#4 Energetska efikasnost

Sudomašine koje imaju najveću oznaku energetske efikasnosti troše daleko manje vode i struje. To su uglavnom nešto skuplji modeli sa senzorima koji detektuju količinu zaprljanosti posuđa i programirani su da koriste optimalnu količinu vode koja je potrebna da sudovi budu čisti i sjajni. Na taj način, neće im biti potrebna ista količina vode za pranje šolja do kafe ili jako zaprljanih i masnih tanjira, šerpi i tiganja.

Po novoj energetskoj klasifikaciji, najkvalitetnije i energetski najefikasnije mašine su sa oznakom A, dok su najmanje efikasne one sa oznakom G. Naravno, treba upoređivati mašine koje su istih dimenzija, odnosno istog kapaciteta, jer je sasvim logično da manji uređaji troše i manje energije. Treba istaći da su sudomašine viših energetskih razreda obično nešto skuplje ali i da će se investiranje u njih uštednom energije isplatiti u kratkom roku.

# 5 Nivo buke

Na kraju, svakako treba uzeti u obzir i nivo buke koji sudomašina stvara, posebno ako je vaša kuhinja spojena sa dnevnom sobom. Nivo buke se izražava u decibelima (dB) - što je veći broj decibela to će vaš uređaj biti bučniji. U svakom slučaju,, razlika od 1dB nije primetna za većinu ljudi. Ljudsko uho može da napravi, odnosno čuje razliku tek na oko 3 decibela. Praktično može se smatrati da su sudomašine koje imaju oznaku do 40dB gotovo nečujne u radu, dok one koje imaju 50 dB i više proizvode buku otprilike koliko i razgovor dvoje ljudi umerenim tonom.

Nadamo se da će vam ovi naši saveti pomoći kada budete odlučivali koju mašinu za pranje sudova treba kupiti. Takođe vam predlažemo da uglavnom kupujete one modele onih brendova koji su renomirani i koji imaju dobre ocene od strane korisnika koji su ih već kupovali.

Slobodno vreme

Lifestyle

  Poslovni sastanci predstavljaju osnovu za donošenje važnih odluka, razmenu ideja i usklađivanje strategija unutar org...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.