Priprema za roditeljstvo ili o čemu je trebalo da razgovaramo pre bebe? Priprema za roditeljstvo ili o čemu je trebalo da razgovaramo pre bebe?

Priprema za roditeljstvo ili o čemu je trebalo da razgovaramo pre bebe?

Kako se pripremiti za ravnopravno roditeljstvo?

Kažu da se za roditeljstvo i njegove izazove ne možemo biti spremni, što je samo delimično istina. Jedan deo je svakako nepredvidiv i zavisi od mnogih okolnosti koje su van naše kontrole, ali postoji deo koji možemo kontrolisati i unapred se pripremiti.

Roditeljstvo je zajednička uloga mame i tate. Roditeljstvo je briga, sreća, ljubav, dom, ali i dogovor, sporazum, kompromis i zajednički stav o mnogim ključnim stvarima. Kako sve to postići?

O čemu smo trebali da razgovaramo pre nego što je došla beba?

Nije retkost da se roditelji upravo ovo zapitaju. Nije kasno ni kada beba dođe, ali postoji način da se za roditeljstvo pripremite i pre toga, pogotovo ukoliko želite da ostvarite ravnopravno roditeljstvo gde će se svako od roditelja osećati dobro.

Šta nam je nepoznato?

Jedna od tema koja možda deluje čudno, ali je veoma važna u razgovoru partnera koji očekuju svoje prvo dete. Da li to dolazi prirodno ili je neko jednostavno opušteniji sa bebama, kao i šta je ono što mene/tebe najviše zabrinjava kada govorimo o prvim danima sa bebom, ali i kasnijem periodu?

Nepoznato nas često ispunjava strahom i brigom koja može biti potpuno nepotrebna. Upravo zato je važno da razgovarate na tu temu, da se upoznate sa svim što ne znate i pomognete partneru u istoj nameri.

Da li imamo zajedničke ciljeve kao roditelji?

Počevši od načina na koji ste i sami vaspitani, pa i mišljenja o načinu vaspitanja vaših roditelja, trebalo bi da imate i neke svoje stavove o tome šta je dobro ili ne, odnosno - šta je ono što mislite da bi trebalo da radite kao roditelj, a šta apsolutno ne. Ovo je jedna od važnijih tema za buduće roditelje, kako vremenom ne bi došlo do iznenađenja u različitim mišljenjima za neka ključna pitanja.

Potrudite se da u ovom razgovoru budete za početak što opštiji, a vremenom se udubite u određene sfere roditeljstva gde vidite da može u jednom trenutku doći do razilaženja mišljenja ili nešto tome slično. Budite iskreni, ali i otvoreni za promenu mišljenja, kompromis i dogovor.

Kako ćemo podeliti obaveze kada dođe dete?

Kada dođe dete sve se menja. Svakodnevica više neće biti ista, pogotovo u prvom periodu kada je sve podređeno bebi i njenim potrebama. Osim toga, mama će jedan period morati više da odmara i da se oporavlja od porođaja, u čemu će joj biti potrebna pomoć.

Razgovarajte šta vas od obaveza očekuje kada dođe beba. Počnite od prvih obeveza - pripreme kuće, sobe, kutka za bebe, nabavke potrebnih stvari i slično, pa preko tih prvih dana kada je sve potpuno novo, čudno i prilično naporno.

Ukoliko niste sigurni šta je to što će vas očekivati u prvim danima sa bebom, ali i u prvim mesecima, porazgovarajte sa nekim od prijatelja, poznanika koji su nedavno dobili bebu ili imaju malu decu, ili razgovarajte sa nekim iz porodice, svojim roditeljima koji su to (možda davno ali ipak) prošli, za razliku od vas. U odnosu na to što saznate - napravite neki okvirni plan podele obaveza kako na to ne biste gubili vreme i energiju kasnije. Uostalom - lakše je kada znate šta su vam obaveze i šta je ono na šta možete računati da će partner uraditi kako o tome ne biste morali da mislite.

Izvor: bebac.com

Slobodno vreme

Lifestyle

  Poslovni sastanci predstavljaju osnovu za donošenje važnih odluka, razmenu ideja i usklađivanje strategija unutar org...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.