Istine i zablude o verovanju u astrologiju Istine i zablude o verovanju u astrologiju

Istine i zablude o verovanju u astrologiju

U javnosti vlada uverenje da žene više veruju u astrologiju, odnosno u horoskop. Međutim, sva dosadašnja istraživanja pokazuju da je to velika zabluda.

Sa psihološkog stanovišta, motivi i razlozi za nečije interesovanje za astrologiju ili horoskop mogu biti veoma različiti.

 

Rezultati istraživanja pokazuju da su najčešći faktori koji utiču na prirodu nečijeg interesovanja: intelektualni, obrazovni, socijalni i kulturološki nivo, zatim radoznalost kao potreba za saznanjem u širem smislu, ili za "informacijom" koja ima pozitivan uticaj na rešavanje određenog "problema".

Od izuzetnog je značaja i kvalitet iskustva koje određena osoba poseduje u "poznavanju svog horoskopa" (bilo da je reč o samom natalnom znaku, natalnom horoskopu ili o tome da poseduje kompletno tumačenje i analizu svog ličnog horoskopa).

Na osnovu rezultata istraživanja pokazalo se da žene procentualno nešto više veruju u astrologiju i horoskop, ali da je ta razlika u odnosu na muškarce skoro zanemariva.

Zaključak i objašnjenje je da žene u stvari "slobodnije" izražavaju svoja interesovanja za astrologiju, kao i da su spremnije da slobodno govore o horoskopima na javnom mestu ili pred širim auditorijumom.

Dakle, interesovanje za astrologiju ne treba dovoditi u vezu sa polom, već sa psihološkim karakteristikama (osobenosti izražavanja) polne pripadnosti i profilom ličnosti.

Izvor: astrolook.com

Lifestyle

  Poslovni sastanci predstavljaju osnovu za donošenje važnih odluka, razmenu ideja i usklađivanje strategija unutar org...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.