nedelja, 11 decembar 2022 05:34

VRŠNJAČKO NASILJE U APATINSKOJ ŠKOLI KATEGORISANO KAO NASILJE NAJVIŠEG, TREĆEG NIVOA

 

U nedavnom saopštenju OŠ “Žarko Zrenjanin”, povodom vršnjačkog nasilja počinjenog u ovoj školi, navodi se da je u pitanju nasilje “trećeg nivoa”, koji je definisan kao najviši stepen nasilja.

-Nasilni događaj se jeste odigrao i predstavlja nasilje trećeg nivoa, te je kao takav i procesuiran sa svim elementima koje podrazumevaju Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, te Pravilnik o protokolu postupanja u ustanovi u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje, navodi se, uz ostalo, u saopštenju direktorice OŠ “Žarko Zrenjanin” Jasne Pavićević, izdatom povodom pomenutog vršnjačkog nasilja koje se dogodilo u okviru učeničke igre bizarnog naziva “Jasenovac”.

ŠTA ZAPRAVO ZNAČI NASILJE TREĆEG NIVOA?

Prosvetne vlasti pojašnjavaju da je treći nivo, zapravo, najviši stepen nasilja. U prethodnoj školskoj godini Ministarstvu prosvete prijavljeno je 710 situacija nasilja trećeg nivoa, dok je od početka ove školske godine bilo 75 takvih prijava.

-Kada govorimo o vršnjačkom nasilju bez obzira na vrste (fizičko, digitalno, seksualno, psihičko, socijalno) nasilje se razvrstava u tri nivoa, od kojih zavise i procedure postupanja. Prvi i drugi nivo se rešavaju u okviru škole, dok je za treći nivo nasilja, osim direktora i tima za zaštitu, potrebno uključiti i druge institucije – Centar za socijalni rad, zdravstvene ustanove, policiju i druge organizacije i službe. Koji nivo nasilja je u pitanju procenjuje Tim za zaštitu od nasilja koji ima svaka škola, navodi se u Pravilniku o protokolu postupanja u ustanovi u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje.

Na ovom nivou obavezni su vaspitni rad koji je u intenzitetu primeren potrebama učenika, kao i pokretanje vaspitno-disciplinskog postupka i izricanje mere, u skladu sa zakonom.

-Kada su izvršioci nasilja učenici starosti do 14 godina protiv kojih se ne može podneti prekršajna ili krivična prijava, niti pokrenuti prekršajni i krivični postupak, na ovom uzrastu se isključivo primenjuju mere iz nadležnosti obrazovno-vaspitnog sistema, zdravstvenog sistema i sistema socijalne zaštite. U radu sa učenikom do 14 godina roditelj ima obavezu da se uključi u pojačan, odnosno po intenzitetu primeren potrebama učenika vaspitni rad, navodi se u ovom Pravilniku.

JAVNOST TRAŽI ODGOVORE

U apatinskoj osnovnoj školi se, potvrđeno je, dogodilo vršnjačko nasilje trećeg nivoa.

Ostaje nekoliko otvorenih pitanja koja se provlače u komentarima javnosti:

-Kakav je epilog pomenutog vršnjačkog nasilja?

-Da li se ono moglo preduprediti ili otkriti pre nego je eskaliralo?

-Da li je ceo prostor škole i hale pokriven nadzornim kamerama (ako jeste, precizno se može znati gde i kada se nasilje odvijalo, a i kako, s obzirom da se neke izjave dovode u sumnju),

-Da li, osim roditelja nasilnika (koji se prozivaju kao glavni krivci), ima odgovornosti i pojedinih nastavnika koji su svojim (ne)činjenjem ili neizvršavanjem radnih obaveza doprineli da se ono dogodi ili eskalira i da li će, ukoliko se utvrdi i njihova odgovornost, biti (i kako) sankcionisani?

Izvor: apatinskenovine.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Cene u Grčkoj u 2024. prate trend u Evropi i kao i u svim drugim zemljama, i ove godine su neznatno više nego prethodnih...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.