Škola završila vaspitno disciplinski postupak zbog vršnjačkog nasilja i izrekla mere odgovornima OŠ „Žarko Zrenjanin“
sreda, 07 decembar 2022 08:14

Škola završila vaspitno disciplinski postupak zbog vršnjačkog nasilja i izrekla mere odgovornima

OŠ „Žarko Zrenjanin“ potvrdila je da je vaspitno disciplinski postupak povodom nedavnog vršnjačkog nasilja koje se dogodilo u prostoru škole, završen, te da su odgovornima izrečene mere propisane Zakonom.

U saopštenju, koje je potpisala direktorica škole Jasna Pavićević je naglašeno da je „u slučajevima vršnjačkog nasilja u osnovnoj školi, budući da ih, u najvećem broju slučajeva pohađaju učenici mlađi od 14 godina, propisano da su postupci koji se vode u takvim slučajevima zatvoreni za javnost“. Iz tog razloga, kako je navedeno, „objavljivanje imena učenika, kao i objavljivanje konteksta događaja iz koga bi se mogao naslutiti njihov identitet, ili na neki drugi način ugroziti prava učenika, nisu dozvoljeni“.

-Kao direktor škole, mogu jedino da saopštim da su napisi u pojedinim medijima u dobroj meri preuveličani, a pojedini delovi uopšte i ne odgovaraju istini. Ovim, naravno, ni na koji način ne želimo da negiramo da se nasilni događaj jeste odigrao, niti da isti zaista predstavlja nasilje trećeg nivoa, te da je kao takav i procesuiran sa svim elementima koje podrazumevaju Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, te Pravilnik o protoklu postupanja u ustanovi u odgovoru na nasilje, zlostaljanje i zanemarivanje, navodi se u saopštenju.

Nasilje je, naglašava se u saopštenju, prekinuto istog momenta kada je otkriveno što je i primarni cilj u postupanju i uključena je spoljašnja mereža zaštite učenika od nasilja.

-Pored postojećih zakonskih mera, Programa zaštite učenika od diskriminacije, nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja, izrađen je i poseban akcioni plan zaštite od nasilja na nivou cele ustanove, a povodom ovog konkretnog slučaja za sve učenike u školi. Izrađeni su i posebni - individualni planovi zaštite učenika od nasilja koji se sprovode. U toku je pojačan vaspitni rad. Vođen je i okončan vaspitno disciplinski postupak u kome su izrečene mere propisane Zakonom. Škola je preduzela sve mere u okviru njene nadležnosti propisane Zakonom, navodi se u saopštenju direktorice OŠ „Žarko Zrenjanin, povodom nedavnog vršnjačkog nasilja u toj ustanovi.

Izvor: apatinskenovine.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Mnogi ćе sе za prеdstojеćе praznikе uputiti van granica Srbijе, a ukoliko planiratе da putujеtе, važno jе da provеritе d...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.