PORAŽAVAJUĆA DEMOGRAFSKA SLIKA APATINSKE OPŠTINE - VIŠESTRUKO VEĆI BROJ UMRLIH U ODNOSU NA BROJ ROĐENIH PORAŽAVAJUĆA DEMOGRAFSKA SLIKA APATINSKE OPŠTINE - VIŠESTRUKO VEĆI BROJ UMRLIH U ODNOSU NA BROJ ROĐENIH
utorak, 20 septembar 2022 04:46

PORAŽAVAJUĆA DEMOGRAFSKA SLIKA APATINSKE OPŠTINE - VIŠESTRUKO VEĆI BROJ UMRLIH U ODNOSU NA BROJ ROĐENIH

 

Na poslednjoj sednici SO Apatin odbornici su usvojili i Izveštaj o naplati i trošenju sredstava samodoprinosa u prvoj polovini ove godine. Po osnovu Odluka o uvođenju samodoprinosa aktuelni su samodoprinosi po stopi od 1% u Apatinu i Prigrevici do kraja iduće godine.

Na ime samodoprinosa od 1% u Apatinu je, u prvoj polovini ove godine, prikupljeno 15 miliona dinara, dok je utrošeno 10,5 miliona. Za odvoz smeća sa groblja isplaćeno je oko 330.000 dinara, za 51 rođenu bebu izdvojeno je 3,17 miliona, pokriveni su troškovi sahrana za 165 umrlih lica u iznosu od oko 6,5 miliona, dok je na ime pomoći za 27 obolelih sugrađana izdvojeno oko 580.000 dinara. Nerealizovanih sredstava od samodoprinosa od 1% ostalo je oko 19,5 miliona dinara.

U Prigrevici je u prvih pola godine rođeno 13 beba, dok su umrle 63 osobe. Od samodoprinosa od 1% prihodovano je oko 2,7 miliona. Na sahrane je utrošeno oko 2 miliona, za novorođenčad oko 764.000 dinara, za humanitarnu pomoć za 70 lica 1,4 miliona i na dotacije omladinskim sportskim organizacijama 20.000 dinara. Ostalo je nerealizovanih sredstava samodoprinosa od 1% ukupno 9,3 miliona dinara, a od samodoprinosa od 3% 5,8 miliona dinara.

U Sonti su iz sredstava samodoprinosa od 1 % isplaćene naknade za 8 novorođenih beba u iznosu od 470.000 dinara, za kopanje humki na groblju za 5 umrlih lica 155.000 dinara i za kapelu na groblju oko 40.000 dinara. Iz samodoprinosa od 3% za održavanje pijace plaćeno je oko 40.000 dinara, a za jednokratne pomoći za 5 obolelih lica 57.000 dinara. Od samodoprinosa od 1% ostalo je nerealizovano oko 1,3 miliona dinara, a od samodoprinosa od 3% 1.575 dinara.

U Kupusini je iz samodoprinosa od 2% za sahrane tri umrla lica izdvojeno oko 30.000 dinara, za dve novorođene bebe 11.700 dinara i za gorivo za čišćenje snega oko 35.000 dinara. Nerealizovanih sredstava je ostalo oko 17.000 dinara.

Iz ovih podataka vidi se poražavajuća demografska slika naše opštine. Broj umrlih je višestruko veći od broja rođenih. Apatinska opština definitivno ima mnogo manje stanovnika nego pre deset godina, a koliko tačno znaće se posle popisa stanovništva koji će početi za nepune dve sedmice.

Izvor: apatinskenovine.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Astrolozi veruju da zvezde igraju veliku ulogu u tome kako se dvoje ljudi slažu. Dok su neki znakovi kompatibilni i u nj...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.