utorak, 07 jun 2022 06:56

U PETAK OTVARANJE IZLOŽBE SLIKA NINA KUSTURICE U APATINSKOJ GALERIJI

 

U petak, 10. juna, u galeriji Meander u Apatinu će biti upriličeno otvaranje izložbe slika Nina Kustrice. Svečano otvaranje zakazano je za 19 sati, a izložba će biti postavljena u apatinskoj galeriji do 23. juna.

Nino Kusturica rođen je u Somboru 1948. godine. Akademiju likovnih umetnosti završio je u Zagrebu kod profesora Miljenka Stančića. Bio je profesor likovne umetnosti u više apatinskih škola, urednik likovnog programa u galeriji Meander i direktor Opštinskog kulturnog centra Apatin. Samostalno i sa likovnom grupom Četiri plus izlagao je u Apatinu, Zrenjaninu, Somboru, Sremskoj Mitrovici, Zemunu, Vrbasu, Tuzli, Osijeku, Skoplju, Bitolju, Odžacima I mnogim drugim gradovima. Učesnik je brojnih kolonija i kolektivnih izložbi.

 UMETNIČKA ZRELOST ISPRIČANA KROZ GRACIJE

“U ovoj godini kada akademski slikar, umetnik pre svega, Nino Kusturica, obeležava poluvekovno druženje sa bojama, u prilici smo da uživamo u dvadesetak slika većeg formata na kojima, na sebi svojstven način i ličnim, sigurnim rukopisom, veliča lepotu žene, ne odustajući od jasnog crteža,svoje figurine, istovremeno i elegantne i graciozne, zamišljene i senzualne, više ili manje obnažene, smešta u jednostavne ambijentalne situacije, sa muzičkim instrumentom ili bez, dajući nam na uvid svoje impresije i svoja razmišljanja, svoje umetničko promišljanje i poimanje žene kao večiteinspiracije umetnika.

Bilo da koristi kao osnovu na slici crtež koji je u više radova dominantan nad bojom, ili kolorit koji obogaćuje crtež, negujući svoju kreativnu ideju, Kusturica istrajava na putu ličnog doživljaja lepote. Ali umetnik nam ne objašnjava slike, ne priča o slikama, već svaka slika priča o njemu i njegovoj likovnoj zrelosti, imaginaciji i umešnosti da nas iznenadi svakom novom postavkom, svakom pojedinačnom slikom svojih izmaštanih muza.

Nino ne insistira na tome da se dopadne svima, insistira na ličnom doživljaju i rukopisu, i to uvek vodeći računa da se pojavi onda kada ima nešto da kaže svojim delom. Govori nam to sa merom iskusnog čoveka i boema i naravno i pre svega, velikog umetnika koji iskreno, do same srži stvaralačkog čina, predaje sebe povlačeći potez kistom i uljanom bojom.

Slike Nine Kusturice nalaze se u kolekcijama širom sveta, na svim kontinentima, ali ono što daje posebnu veličinu ovom slikaru i njegovom delu jeste to da su njegove slike autentične. Mogao bih da ih prepoznam u bilo kojem kraju sveta, jer srce i emocija Nine Kusturice su na svakoj slici. Ima li većeg priznanja za umetnika?”, navodi Dušan Gladić, Kusturicin prijatelj.

izvor:apatinskenovine.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Visok krvni pritisak je vrlo opasan jer s vremenom može da ošteti arterije, čime se povećava rizik od srčanog ili moždan...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.