Gori apatinska deponija smeća Gori apatinska deponija smeća Foto: apatinskenovine.rs
subota, 17 oktobar 2020 06:07

Gori apatinska deponija smeća

Kako se moglo i očekivati, s obzirom na višegodišnji nemar upravljača, gradska deponija se opet zapalila. Već nekoliko dana ogromne hrpe raznog otpada gore, bez obzira na kišno vreme. I juče popodne bio je otvoren plamen na nekoliko mesta, a vatra je obuhvatila površinu reda fudbalskog igrališta. Najbliže kuće se ne vide od oblaka dima, čiji smrad se oseti skroz do centra Apatina.

-Mi od dima bukvalno ne možemo da dišemo! Ko može, pobegao je negde, ko ne može, zatvorio se u kuću. Upozoravali smo na ovo, apelovali da se nešto učini kako ne bi došlo do požara, ali uzalud. Sad kad se već desio, po ko zna koji put, svaka intervencija je zakasnila, jer će požar tinjati ko zna još koliko dugo, kaže naša sugrađanka Svetlana Kukić.

Deponija je, do sada, obično gorela leti,jer su suva trava i rastinje lako prenosili vatru od zapaljenih guma, što je prava ekoloska katastrofa.

-Tada su nam govorili da do jeseni, dok ne počnu kiše, ništa ne mogu učiniti. Ipak su činili kada bi dobili nalog komunalne inspekcije. Kiše su samo pomogle. Sada kiša pada, a deponija se zapalila i to na čudan način. Skoro da cela deponija gori odjednom, vatra se ne pomera, ne prenosi se, kao da je neko sve odjednom zapalio. Važno je reći i da deponija ima plaćenog čuvara. Pa zar pri prvoj iskri čuvar ne bi trebao odmah obavestiti nadležne, pita se naša sagovornica.

Ne treba zaboraviti da deponija ne truje samo one koji žive u njenoj blizini, već i ceo grad.

Nakon njenog poziva, usledio je i odgovor iz opštine.

-Rečeno mi je da su kontaktirali JKP „Naš dom“, da je na deponiju poslat bager, ali da je površina koja gori velika,pa ne mogu sve zagasiti. Naravno da ne mogu. Mi smo opominjali, prijavljivali, apelovali još dok se moglo nešto uraditi. Sad se treba svojski potruditi da se to sanira. Situacija je gora nego ikada do sada, jer nikada nije gorela ovoliko velika površina, navodi Svetlanai dodaje da je deponija problem celog grada i lokalne samouprave, te da prijavljivanje požara nije oponiranje, već pomoć i lično učšće građana da se ovakve situacije spreče.

Podsetimo, pre tri godine deponija je gorela čak tri meseca! Tada je, po rešenju inspekcije, JKP „Naš dom“ naloženo da sanira požar i, ubuduće, jednom mesečno sanira otpad kako se ne bi širio neprijatni miris i zaraza, što ovo preduzeće očigledno ne poštuje.

Na smrad sa deponije, i tada i danas, žale se mnogi Apatinci, posebno oni čiji se domovi nalaze u i u blizini Romskog naselja i industrijske zone, mada se neprijatni mirs oseća i u centru grada.

Izvor: apatinskenovine.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Pića koje konzumiraju milioni mogu izazvati gubitak kose, upozorio je dr Abdulaziz Balvi za britanski Express. Lekar ka...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.