ponedeljak, 30 avgust 2021 05:30

14. МЕМОРИЈАЛ „ЂУРО ШТИКОВАЦ“

У Бањи Јунаковић одржан је 14. Међународни меморијални турнир у куглању „Ђуро Штиковац“ посвећен некадашњем трофејном селектору Југославије, куглашу и истакнутом куглашком раднику из Београда.

– Из пијетета према оцу почели смо овај турнир и надам се да ће он трајати и у будуће. Сви ови момци што су се одазвали турниру су носиоци бројних медаља са светских првенстава. Са нама су тројица актуелних светских првака. Ово је највећи појединачни турнир у Европи који се одржава без котизације. Људи су дошли из Мађарске, Македоније, Хрватске, Босне и Херцеговине и Србије. На турнир су се одазвала 32 такмичара, рекао је куглашки судија Драгослав Штиковац, старији син Ђуре Штиковца.

Апатин је познат као град куглања и због тога је Ђуро Штиковац овде пренео такмичење за трофеј Југославије који се одржавао 11 година. Прваке куглања и бројне госте у име општине Апатин поздравио је Радован Ђукић, заменик председнице општине, који је отворио турнир.

– Свима који сте дошли желим добродошлицу и нагласим да је општина Апатин увек спремна да помогне овакве спортске манифестације, рекао је Радован Ђукић.

Након играчке каријере у куглању Ђуро Штиковац је остварио и успешну тренерску. Екипу ИМ Раковице одвео је до пласмана у СФРЈ лигу, освојили су неколико Првенстава и Купова у Србији. Два његова играча су 1989. године били чланови јуниорске селекције СФРЈ која је у Цељу била првак света. У Братислави је 1992. године куглаш Зденко Павлиц са 1023 чуна освојио златну медаљу, једину за Југославију тада. Уз Штиковца је Звезда три пута била првак државе и тру пута је освајала КУП.

Био је први и један од најуспешнијих селектора куглашке репрезентације. Са репрезентацијом СР Југославије освојио је пет златних медаља и екипно злато у „Б финалу“ на Светком првенству у Прагу 1996. године.

И млађи син Ђуре Штиковца бавио се куглањем. Године 1969. био је члан јуниорске селекције СФРЈ у куглању.

Турнир је одржан под покровитељством општине Апатин, Куглашког савеза Београда и Куглашког савеза Србије, а и ове године такмичење су помогли Зоран Драговић, Јован Керечки и Милан Цвика Јовановић, велики пријатељи Ђуре Штиковца.

The post 14. МЕМОРИЈАЛ „ЂУРО ШТИКОВАЦ“ appeared first on Radio Dunav.


У Бањи Јунаковић одржан је 14. Међународни меморијални турнир у куглању „Ђуро Штиковац“ посвећен некадашњем трофејном селектору Југославије, куглашу и истакнутом куглашком раднику из Београда. – Из пијетета према оцу почели смо овај турнир и надам се да ће он трајати и у будуће. Сви ови момци што су се одазвали турниру су носиоци бројних […]

The post 14. МЕМОРИЈАЛ „ЂУРО ШТИКОВАЦ“ appeared first on Radio Dunav.


Read full article on Radio Dunav


Slobodno vreme

Lifestyle

Naučnici su prvi put otkrili pećinu na Mesecu. Najmanje 100 metara duboka, smatra se da bi mogla da bude idealno mesto d...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.