ponedeljak, 30 avgust 2021 05:30

14. МЕМОРИЈАЛ „ЂУРО ШТИКОВАЦ“

У Бањи Јунаковић одржан је 14. Међународни меморијални турнир у куглању „Ђуро Штиковац“ посвећен некадашњем трофејном селектору Југославије, куглашу и истакнутом куглашком раднику из Београда.

– Из пијетета према оцу почели смо овај турнир и надам се да ће он трајати и у будуће. Сви ови момци што су се одазвали турниру су носиоци бројних медаља са светских првенстава. Са нама су тројица актуелних светских првака. Ово је највећи појединачни турнир у Европи који се одржава без котизације. Људи су дошли из Мађарске, Македоније, Хрватске, Босне и Херцеговине и Србије. На турнир су се одазвала 32 такмичара, рекао је куглашки судија Драгослав Штиковац, старији син Ђуре Штиковца.

Апатин је познат као град куглања и због тога је Ђуро Штиковац овде пренео такмичење за трофеј Југославије који се одржавао 11 година. Прваке куглања и бројне госте у име општине Апатин поздравио је Радован Ђукић, заменик председнице општине, који је отворио турнир.

– Свима који сте дошли желим добродошлицу и нагласим да је општина Апатин увек спремна да помогне овакве спортске манифестације, рекао је Радован Ђукић.

Након играчке каријере у куглању Ђуро Штиковац је остварио и успешну тренерску. Екипу ИМ Раковице одвео је до пласмана у СФРЈ лигу, освојили су неколико Првенстава и Купова у Србији. Два његова играча су 1989. године били чланови јуниорске селекције СФРЈ која је у Цељу била првак света. У Братислави је 1992. године куглаш Зденко Павлиц са 1023 чуна освојио златну медаљу, једину за Југославију тада. Уз Штиковца је Звезда три пута била првак државе и тру пута је освајала КУП.

Био је први и један од најуспешнијих селектора куглашке репрезентације. Са репрезентацијом СР Југославије освојио је пет златних медаља и екипно злато у „Б финалу“ на Светком првенству у Прагу 1996. године.

И млађи син Ђуре Штиковца бавио се куглањем. Године 1969. био је члан јуниорске селекције СФРЈ у куглању.

Турнир је одржан под покровитељством општине Апатин, Куглашког савеза Београда и Куглашког савеза Србије, а и ове године такмичење су помогли Зоран Драговић, Јован Керечки и Милан Цвика Јовановић, велики пријатељи Ђуре Штиковца.

The post 14. МЕМОРИЈАЛ „ЂУРО ШТИКОВАЦ“ appeared first on Radio Dunav.


У Бањи Јунаковић одржан је 14. Међународни меморијални турнир у куглању „Ђуро Штиковац“ посвећен некадашњем трофејном селектору Југославије, куглашу и истакнутом куглашком раднику из Београда. – Из пијетета према оцу почели смо овај турнир и надам се да ће он трајати и у будуће. Сви ови момци што су се одазвали турниру су носиоци бројних […]

The post 14. МЕМОРИЈАЛ „ЂУРО ШТИКОВАЦ“ appeared first on Radio Dunav.


Read full article on Radio Dunav


Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.