petak, 27 avgust 2021 07:31

ЂАЦИ У КЛУПАМА ОД 1. СЕПТЕМБРА, ЧАСОВИ 45 МИНУТА

Осам дана пред почетак нове школске године окончана је неизвесност како ће се одвијати настава у основним и средњим школама, док број заражених у Србији поново расте.

Сви ђаци ће од 1. септембра поново сести у школске клупе, часови ће трајати уобичајених 45 минута и неће бити подељени по групама.

На седници Кризног штаба усвојен је недавно изнети предлог Министарства просвете да се ове школске године одлуке о моделу наставе не доносе на републичком, него на нивоу локалних самоуправа.

Министар просвете Бранко Ружић изјавио је да ће се на недељном нивоу разматрати ситуација у свакој локалној самоуправи и у складу с тим ће се примењивати три модела наставе.

У питању су зелени, наранџасти и црвени модел о којима ће се одлучивати на основу укрштених података из локалних самоуправа о броју вакцинисаних и заражених, као и на основу извештаја како се примењују мере превенције у школама.

Такозвани зелени, односно модел у сигурном окружењу подразумева редовну наставу за све ученике у одељењу истовремено.

Ђаци ће носити маске само док разговарају или одговарају, а вакцинисани наставници не морају да носе маску све док не приђу ученику на растојању ближем од 1,5 метара.

Други модел је комбиновани, односно наранџасти и он ће да важи за ученике седмог и осмог разреда, као и за средњошколце.

Настава ће један дан да се одвија онлајн, а један непосредно у школама.

Овај модел по потреби може да се примени и на ученике петог и шестог разреда.

Трећи, црвени модел, спроводиће се у најугроженијим јединицама локалне самоуправе у којима је велики степен ризика по здравље становника.

У том случају ће се настава одвијати на даљину – од првог до четвртог разреда часови ће трајати пола сата, а ђаци ће бити подељени по групама.

Ученици од петог до осмог разреда похађали би наставу комбиновано – један дан онлајн, други непосредно у школама, а средњошколци би у потпуности прешли на наставу на даљину.

Оформљен је такозвани „тим за школе“ који чине представници Института за јавно здравље Милан Јовановић Батут и Министарства просвете који ће имати овлашћење да на основу налаза локалног кризног штаба и препоруке школске управе донесу одлуку о промени модела наставе.

Они би о томе обавестили школе, које потом до петка до 12 часова о томе информишу родитеље.

„Ниједна школа неће зависити од друге школе“, каже Слободан Брајковић из Синдиката радника у просвети Србије за ББЦ на српском.

The post ЂАЦИ У КЛУПАМА ОД 1. СЕПТЕМБРА, ЧАСОВИ 45 МИНУТА appeared first on Radio Dunav.


Осам дана пред почетак нове школске године окончана је неизвесност како ће се одвијати настава у основним и средњим школама, док број заражених у Србији поново расте. Сви ђаци ће од 1. септембра поново сести у школске клупе, часови ће трајати уобичајених 45 минута и неће бити подељени по групама. На седници Кризног штаба усвојен […]

The post ЂАЦИ У КЛУПАМА ОД 1. СЕПТЕМБРА, ЧАСОВИ 45 МИНУТА appeared first on Radio Dunav.


Read full article on Radio Dunav


Slobodno vreme

Lifestyle

Iako smo jednom nogom izašli iz talasa respiratornih infekcija, pomoć lekara traži sve više pacijenata, uključujući i de...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.