sreda, 04 avgust 2021 07:20

Миодраг Ракић: Да је судија бити лако, судија би био свако!

Прошле недеље у спортском кутку сте имали прилику да прочитате интервју са Радетом Медићем, некадашњим играчем омладинског фудбалског клуба “Младост” Апатин, као и још многих клубова, а тренутно тренером у школи фудбала “Олимпик” Апатин. Пре Радета у спортском кутку се налазио текст о фудбалском хуманитарном турниру за Светлану Мирковић. Ове недеље, премда је већина Вас очекивала да ћу мењати спорт, ипак сам одлучио и овај уторак посветити мом лично најомиљенијем спорту, фудбалу! Овај пут сам имао прилику разговарати са Миодрагом Ракићем, фудбалским судијом. Често је добијао поверења да се нађе на центру многих дербија и веома важних утакмица у Подручним и Војвођанским лигама. Овим послом се бави већ дуже време, не планира да одустане, те жели да још пар година, односно како он каже док га тело не изда, да буде делилац правде на зеленим теренима западнобачког округа, као и на многобројним турнирима у малом фудбалу. Погледајте шта је Миодраг имао да каже о свом искуству у овом послу, као и свом личном мишљењу о VAR технологији, која је од ове сезоне уведена и у Суперлиги Србије. 

Кад и зашто сте се одлучили за посао фудбалског судије?
– Било је то случајно и неочекивано. Имао сам 16 година, и у то време играо сам фудбал у локалном фубдласком клубу “Рибарево” за омладинце.  Један дан се на тренингу појавио фудбалски судија, сад већ колега, и предложио нама момцима из омладинске школе да се опробамо у свету фудбала као судије. У први моменат нисам схватио толико озбиљно, ал’ када сам ушао у то и видео колико је то све фино, једно занимање где стекнеш много нових пријатеља, односно утврдиш стара пријатељства, па сам баш зато и даље у томе.

Да ли сте имали неких ситуација које нисте очекивали?
– Да! Кроз период од петнаест година суђења било је свакаквих ситуација. Од неких безазлених да заборавиш део опреме, поквари се ауто, или дођеш на утакмицу, а екипе се не појаве, па до тога да јако тешко контролишеш утакмицу. Треба бити концентрисан свих 90 минута и треба обуздати “вреле главе” играча пуне жеље и воље за победом. Бити фудбалски судија је и лепо, али такође и доста захтевно.

Шта је теже бити, главни или помоћни судија?
– Па као и све у животу, тако је и то. Неком више лежи  да буде главни судија, док неко феноменално обавља функцију помоћног судије, док му је проблем да стане на центар и дели правду. Сви то у сваком случају добро радимо, али те неке ситне финесе нас препоручују за шта треба да се опредељујемо, и шта квалитетније радимо. Једнако је тешко бити и једно и друго, јер Вас једна лоша одлука може засенити и поништити све Ваше добре одлуке, па испадне као да их нисте ни донели. Ако причамо о одговорности, ту је онда дефинитивно теже бити главни судија, јер ипак све одлуке он спроводи у дела, и узима тај терет на себе.

На шта све један судија мора бити спреман?
– Па како време пролази и све се у свету фудбала усавршава, тако и саме фудбалске судије прате тај тренд. Потребно је пуно тренинга, константно усавршавање по питању правила, велика одрицања због физичке спремности, јер фудбалски судија на једној утакмици претрчи као играч средине терена што апсолутно није мало, тако да делиоци правде  морају бити спремни на апсолутну посвећеност и преданост звању које је изабрао.

Ваше мишљење о VAR технологији?
– VAR технологија је велики искорак у свету фудбала и примењује се у већини лига. Нисам имао прилику да имам дотицај са том технологиом, али оно што сам могао да прочитам и разменим нека мишљења са колегама по питању VAR технологије мислим да је то добар потез за саму игру. Та технологија нама много помаже и даје прилику да  неке мање добре одлуке исправимо. Примера ради, деси се прекршај, и ми смо га видели као фаул за једну екипу, да би после гледања снимка и увида у ситуацију из пар углова донели другачији закључак и досудили контра од оног што смо видели, јер смо се уверили да је ипак то исправно. VAR неће уклонити све грешке из фудбала! Сетите се утакмице Србије против репрезентације Швајцарске у Русији. Казнени простор и прекршај на Митровићу. Била је VAR технологија на тој утакмици, али није донесена исправна одлука, и ипак је једна екипа оштећена у том окршају. У сваком случају ово ће заиста смањити количину грешака и могућност да неко буде остећен.

Докле још планирате да се бавите овим послом?
– Па дошао сам у неке године за фудбалског судију које су већ зреле. Ми имамо неке наше границе година до којих можемо делити правду на одређеним лигама и листама, па сходно томе мора да дође крај кад је време за то. Моје амбиције су да одем и пре него што морам. Ми данас као организација фудбалских судија имамо генерално проблем са регрутовањем нових будућих колега, јер просто постоје неки степени о том звању, и имају се предрасуде према том звању, и да се у то не уђе и не осети заиста какав је то посао. На нама је да се и даље трудимо, подмладимо судијски кадар, јер ово је ипак град фудбала и сигурно да у неком новом клинцу лежи много бољи од нас.

Миодраже, хвала Вам пуно на издвојеном времену, и пуно среће у будућности као фудбалски судија!

Видан Јеротијевић

The post Миодраг Ракић: Да је судија бити лако, судија би био свако! first appeared on 025 инфо вести.


Прошле недеље у спортском кутку сте имали прилику да прочитате интервју са Радетом Медићем, некадашњим играчем омладинског фудбалског клуба “Младост” Апатин, као и још многих клубова, а тренутно тренером у школи фудбала “Олимпик” Апатин. Пре Радета у спортском кутку се налазио текст о фудбалском хуманитарном турниру за Светлану Мирковић. Ове недеље, премда је већина Вас …

Миодраг Ракић: Да је судија бити лако, судија би био свако! Read More »

The post Миодраг Ракић: Да је судија бити лако, судија би био свако! first appeared on 025 инфо вести.


Read full article on 025 info - Apatin


Slobodno vreme

Lifestyle

Astrologija može biti mnogo komlikovanija nego što se čini, zato ćemo verovatno pronaći neke pogrešne interpretacije oso...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.