petak, 07 maj 2021 14:09

АПАТИНСКА ЗБИРКА СКУЛПТУРА УСКОРО ЋЕ БИТИ ОБРАЂЕНА ПО НАЈВИШИМ МУЗЕОЛОШКИМ СТАНДАРДИМА

На конкурсу под називом „Градови у фокусу“ који је расписало Министарство културе, Општина Апатин је ове године добила средства у износу од шест милиона динара која ће бити утрошена за формирање апатинске збирке скулптура на отвореном. Изложбу скулптура савремене уметности чини 135 скулптура од чега је на отвореном постављено укупно 63 скулптуре од метала, и […]

The post АПАТИНСКА ЗБИРКА СКУЛПТУРА УСКОРО ЋЕ БИТИ ОБРАЂЕНА ПО НАЈВИШИМ МУЗЕОЛОШКИМ СТАНДАРДИМА appeared first on Radio Dunav.


На конкурсу под називом „Градови у фокусу“ који је расписало Министарство културе, Општина Апатин је ове године добила средства у износу од шест милиона динара која ће бити утрошена за формирање апатинске збирке скулптура на отвореном.

Изложбу скулптура савремене уметности чини 135 скулптура од чега је на отвореном постављено укупно 63 скулптуре од метала, и оне се налазе на различитим локацијама у Апатину. Своје мишљење о овој јединственој збирци 2020. године дали су стручњаци из ове области који су је оценили изузетно вредном и значајном, препоручивши да сваку скулптуру треба представити и обрадити по највишим музеолошким стандардима.

То подразумева адекватну поставку дела у јавном простору, конзерваторски третман, стручно обележје скулптура и сл. Након спровођења наведених мера по највишим стандардима ова Збирка у будућности заслужује да прерасте у Музеј скулптуре на отвореном.

Циљ овог пројекта је да Збирку скулптура поставимо и обрадимо по највишим музеолошким стандардима, да се спроведу све физичко техничке мере и напише стручна студија о свим делима. С обзиром да су предмети Збирке дела која уживају претходну заштиту на њих и на Збирку у целини се односи Закон о културним добрима и Стручно упутство о условима и начину чувања и коришћења уметничко-историјских дела Народног музеја Београд. Kако би се добила потврда о статусу културног добра за Збирку потребно је прикупити документацију која умногоме зависи и од тога како ће Збирка бити обрађена, изјавила је директорка апатинског Kултурног центра Данијела Обрадовић представљајући овај значајан пројекат за Апатин.

-Аутори ових дела су чланови САНУ, универзитетски професори, уметници богате излагачке активности као и уметници из Италије, Шпаније, Португалије, Немачке, Румуније, Црне Горе, Словеније и Македоније, каже Данијела Обрадовић.

-Kонцепт Симпозијума састојао се у непосредној повезаности индустрије, а која је била у Апатину релативно добро развијена и уметника који би користили њене услуге. Тако је сваке године учествовало 4-5 уметника из земље и један из иностранства који су у погонима апатинских фабрика уз помоћ алата, машина, техничке и стручне помоћи у расположивом материјалу изводили своја дела од којих је један био обавезан великог формата који би се поставио у амбијенту града, а други онај мањи складиштен је у депоу KЦ. Највећи део скулптура изведен је у бродоградилишту „Апатин.“ Тако су сваке године настале нове скулптуре, које су освајале просторе града и мењале визуру урбаног амбијента, објашњава директорка Обрадовић.

-Ми већ поседујемо монографију „Апатин-град скулптура“ ауторке Радмиле Савчић која представља прву фазу обраде ове Збирке која се састоји од представљања свих скулптура са фотографијама, местом настанка и свим другим референцама везаним за свако појединачно дело. Њу је сада потребно надоградити и следећа монографија би требало да буде једна врста студије односно експертизе и стручног става о овој Збирци. Она то апсолутно и заслужује, изјавила Је директорка KЦ Данијела Обрадовић.

Изложба скулптура савремене уметности на отвореном простору у Апатину настала је из продукције Симпозијума скулптуре Меандер, вајарске колоније која је деловала у периоду од 1994-2018.године. Овај Симпозијум реализовала је галерија Меандер која је у саставу Општинског културног центра Апатин. Идејни творац ове колоније је дугогодишња кустоскиња, историчарка уметности Радмила Савчић захваљујући којој Апатин има ову вредну Збирку у свом власништву. Пројекат је сваке године подржавало Министарство културе, а неколико пута и Покрајински секретеријат за културу.

The post АПАТИНСКА ЗБИРКА СКУЛПТУРА УСКОРО ЋЕ БИТИ ОБРАЂЕНА ПО НАЈВИШИМ МУЗЕОЛОШКИМ СТАНДАРДИМА appeared first on Radio Dunav.


Read full article on Radio Dunav


Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.