petak, 07 maj 2021 14:09

Формирање збирке скулптура на отвореном по највишим музеолошким стандардима

Изложба  скулптура савремене уметности на отвореном простору у Апатину настала је из продукције Симпозијума скулптуре Меандер, вајарске колоније која је деловала  у периоду  од 1994. до 2018. године. Овај Симпозијум реализовала је галерија Меандер која је у саставу Општинског културног центра Апатин, а њен идејни творац је дугогодиши кустос, историчарка уметности Радмила Савчић.  Захваљујући разумевању …

Формирање збирке скулптура на отвореном по највишим музеолошким стандардима Read More »


Изложба  скулптура савремене уметности на отвореном простору у Апатину настала је из продукције Симпозијума скулптуре Меандер, вајарске колоније која је деловала  у периоду  од 1994. до 2018. године. Овај Симпозијум реализовала је галерија Меандер која је у саставу Општинског културног центра Апатин, а њен идејни творац је дугогодиши кустос, историчарка уметности Радмила Савчић. 

Захваљујући разумевању локалне самоуправе, аплицирано је на конкурс Министарства културе „Градови у фокусу“, на ком је општини Апатин одобрено 6 милиона динара за пројекат формирања Збирке поменутих скулптура, а који ће спроводити Општински културни центар.

  • Овде је постављена неколицина скулптура од укупно 135 које се налазе у власнишву Културног центра. Шездесет три се налазе на отвореном простору на различитим локацијама општине Апатин. Аутори ових скулптура су значајни уметници, чланови САНУ, универзитетски професори, уметници велике излагачке активности, као и уметници из иностранства. Захваљујући подршци Министарства културе, ова збирка ће бити обрађена по највишим музеолошким стандардима и самим тим ћемо добити једну веома значајну збирку, како за Културни центар, тако и за општину Апатин, рекла је Данијела Обрадовић, директорка Културног центра, и додала да реализација пројекта почиње већ ових дана.

Након адекватне поставке дела у јавном простору, конзерваторског третмана, те стручног обележја скулптура по највишим стандардима, ова збирка у будућности заслужује да прерасте у Музеј скулптуре на отвореном. 


Read full article on 025 info - Apatin


Slobodno vreme

Lifestyle

Sreten Š. (55) je u četvrtak, 25. aprila, pod jakim policijskim obezbeđenjem doveden u sud u Dizeldorfu. Posebne bezbed...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.