petak, 16 februar 2024 07:31

Opština Apatin diže kredit od 70 miliona dinara i raspisuje referendum za samodoprinos

USVOJENA ODLUKA O RASPISIVANJU REFERENDUMA ZA SAMODOPRINOS OD 1%

Na današnjoj sednici jednoglasno je podržan i zahtev većine odbornika za raspisivanje referenduma na području grada Apatina i svih sela u opštini za period od 1. jula ove do 30. juna 2034. godine po stopi od 1%, te predloge odluka o njegovom raspisivanju i uvuđenju za svako mesto pojedinačno.

Referendum će se sprovesti 7. aprila od 7 do 20 časova, u kom periodu će građani moći da se izjasne da li žele, kao i do sada, da plaćaju samodoprinos od 1%, iz kog će se finansirati roditeljski dodatak za prvo, drugo, treće i četvrto dete (čiji bar jedan roditelj ima prebivalište na teritoriji opštine najmanje godinu dana pre rođenja deteta) u iznosu od 500 eura po detetu u dinarskoj protivvrednosti, troškovi sahranjivanja lica koja su u momentu smrti imala prebivalište na teritoriji opštine, troškovi održavanja groblja i kapele, stipendije studentima sa prebivalištem na teritoriji opštine, jednokratne pomoći teško obolelim građanima i pokriće troškova uvođenja i realizacije ovog samodoprinosa.

OPŠTINA DIŽE KRATKOROČNI KREDIT U IZNOSU 70 MILIONA DINARA
Na današnjoj sednici usvojena je i Odluka o prvim izmenama i dopunama Odluke o budžetu opštine Apatin za ovu godinu, kao i Odluka o zaduživanju opštine za finansiranje deficita tekuće likvidnosti (zbog, kako je navedeno, neuravnoteženosti kretanja u javnim prihodima i rashodima), u vidu kratkoročnog kredita u iznosu od 70 miliona dinara, koji će se vratiti do kraja budžetske godine.

Za kreditno zaduživanje nije glasao opozicioni odbornik Perica Popić koji je podsetio da su se odbornici naslušali hvalospeva o dobrom punjenju i stabilnosti budžeta, a da se već nakon mesec dana donosi odluka o zaduživanju na 70 miliona dinara, te da je ovo kredit za preživljavanje, a ne za investicije.

-I prošle godine je bila ista situacija i ovo je dokaz da je budžet loše planiran, rekao je Popić.

U odgovoru predsednica opštine Dubravka Korać je navela da tekuća likvidnost podrazumeva plaćanje svih obaveza koje dospevaju i u periodu kada je inače slabije punjenje budžeta. Sredstva kredita neće stajati na opštinskom računu, već će se, po njenim rečima, povlačiti po potrebi, kako dospevaju obaveze. Predsednik SO, Milan Škrbić je dodao da je SNS od dolaska na vlast vratila sve dugoročne kredite i da je budžet od tada kreditno rasterećen, kao i da svaki odobreni projekat traži i učešće opštine, a da se iznos tih sredstava ne može unapred predvideti, zbog čega je neophodno kratkoročno zaduživanje.

Na današnjoj sednici data je saglasnost na trošenje nerealizovanih sredstava samodoprinosa, prikupljenih po osnovu odluka o uvođenju samodoprinosa čije je trajanje isteklo, a za namene predviđene tim odlukama.
Odbornici su podržali i Rešenje o otuđenju građevisnkog zemljišta iz javne svojine opštine Apatin koje se nalazi u Svilojevu i prenosi u svojinu SPC – Eparhiji bačkoj i Crkvenoj opštini u Srpskom Miletiću, putem javne licitacije.

Usvojen je i Nacrt ugovora o javno-privatnom partnerstvu za dugoročnu isporuku toplotne energije za grejanje 11 javnih objekata uz rekonstrukciju sistema za proizvodnju toplotne energije u opštini Apatin, između opštine Apatin kao javnog partnera, B&S Immobilien doo Novi Sad, kao odabranog ponuđača i Društva posebne namene ENERGY SUPPLY APT DOO NOVI SAD kao privatnog partnera. Realizacijom ovog projekta nove kotlarnice na gas dobiće OŠ „Žarko Zrenjanin“, sportska hala, Muzička škola, Tehnička škola sa Domom učenika, Opštinski kulturni centar, PU „Pčelica“, OŠ „Jožef Atila“ u Kupusini, OŠ „Mladost“, sportska hala i MZ u Prigrevici, kao i OŠ „Ivan Goran Kovačić“ i MZ u Sonti.

Izvor: apatinskenovine.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.