utorak, 24 oktobar 2023 07:03

Aleksandra Marić, Predrag Vejin i Bela Kanjo dobitnici Oktobarske nagrade opštine Apatin

Ovogodišnji dobitnici najvećeg opštinskog priznanja, nagrade „24. oktobar“ su Bela Kanjo, za najveći doprinos u oblasti nauke i obrazovanja, Aleksandra Marić, za najveći doprinos u oblasti humanitarnog rada i rukometaš Predrag Vejin za najveći doprinos u oblasti sporta, odlučili su odbornici SO Apatin na današnjoj, 28. sednici Skupštine opštine. Uz povelju dobitnici će dobiti i novčanu nagradu u visini od 50.000 dinara.

OBRAZLOŽENJA

U obrazloženju, predsednica opštine Dubravka Korać je navela da je Bela Kanjo (71), inače građevinski inženjer, afinitet i ljubav prema prirodi, ponajviše prema pticama, pokazivao već u đačkim danima, da se, nakon studija, sve više posvećivao istraživanju ptičje faune, najviše oblastima ornitofaunistike i fenomena seobe ptica. Od 1977. godine postao je spoljni saradnik Jugoslovenske akademije znanosti i umetnosti, Zavoda za ornitologiju u Zagrebu, tada jedine ustanove ove vrste u SFRJ, kada je počeo i sa samostalnim prstenovanjem divljih ptica. Ptice koje je prstenovao našene su u Mađarskoj, Bugarskoj, Tunisu, Italiji, Egiptu, Alžiru, Jemenu, što potvrđuje njegov marljiv rad na terenu. Bela je jedan od aktivnih pokretača akcije za osnivanje prvog ornitološkog društva u Vojvodini. Stalni je član i Ornitološkog društva u Mađarskoj. Najznačajniji rad mu je rezultat istraživanja ornitofaune u Beloj Crkvi i okolini koji je objavio u svojoj knjizi „Ptice Bele Crkve“.

Aleksandra Marić jedna je od inicijatora osnivanja Udruženja dobročinitelja „Mali Princ“, osnovanog 5. oktobra 2021. godine, radi ostvarivanja ciljeva u oblasti humanitarnog rada, socijalne politike i obrazovanja, pružanja podrške oboleloj deci, osobama sa invaliditetom, retkim bolestima i socijalno ugroženim kategorijama, unapređenje prava i položaja osoba sa invaliditetom i podrška njihovim porodicama.

Za dve godine postojanja Udruženje je postalo vidljivo i reprezentativno širom Srbije i u dijaspori, naročito po humanitarnom radu, akcijama pomoći sugrađanima, sakupljanju sredstava za lečenje obolelih u našoj opštini, ali i šire. Aleksandra, kao najjača karika udruženja, ostvaruje izuzetnu saradnju sa mnogim fizičkim i pravnim licima, pozitivnom energijom i preduzimljivošću pleni i omiljena je među članovima udruženja, ali i ostalim sugrađanima. Svoje slobodno vreme posvećuje deci sa poteškoćama u razvoju kroz organizaciju kojom rukovodi, ali kao volonter u drugim srodnim organizacijama. NJena misija jeste da stvori bolje i senzibilnije okruženje za decu sa poteškoćama u razvoju, da razvija inkluzivno društvo, unapredi i osnaži postojeću podršku takvoj deci, ali i da osmisli i realizuje projekte koji će biti od celoživotnog značaja za osobe sa invaliditetom (dnevni boravci, stanovanje uz podršku, socijalno preduzetništvo). Aleksandra je proglašena heroinom Srbije za 2022. godinu među 174 prijavljena kandidata i pravi je ambasador humanosti i borbe za poboljšanje kvaliteta života osoba sa invaliditetom.

Predrag Vejin je rukometom počeo da se bavi sa 12 godina. Igrao je za RK Apatin, RK Metaloplastika Šabac, RK Železničar, u Španiji, Izraelu, UAE, Poljskoj i trenutno igra u RK Nexe u Našicama (Hrvatska). Nastupao je za reprezentaciju na Evropskom juniorskom prvenstvu u Turskoj, kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u Francuskoj i Nemačkoj, svetskom prvenstvu u Poljskoj i Švedskoj ove godine. Aktivno podržava rukomet u Apatinu i promoviše sport i prave vrednosti.

SMILJANIĆ PONOVO IMENOVAN ZA DIREKTORA JKP “NAŠ DOM”

Na današnjoj sednici odbornici su usvojili i predlog Odluke o drugim izmenama i dopunama Odluke o budžetu opštine za ovu godinu, te predlog Odluke o plaćanju doprinosa za penzijsko i invalidsko i zdravstveno osiguranje za lica koja su stekla status lica koja samostalno obavljaju umetničku ili drugu delatnost u vidu zanimanja u oblasti kulture, kao i Izveštaj o realizaciji Godišnjeg plana rada Predškolske ustanove „Pčelica” za prošlu i godišnji plan rada za ovu školsku godinu.

Odbornici su doneli i rešenje o prestanku mandata direktora JKP „Naš dom“, Nebojše Smiljanića, te ga novim rešenjem ponovo imenovali na tu funkciju na mandatni period od četiri godine.

ODBORNIČKA PITANJA

U odgovorima na odbornička pitanja odbornika Perice Popića čulo se da je za koordinaciju radova na lokalitetu “Magareći mlin” ispred SO imenovana Ivana Srdić, diplomirani etnograf, zaposlena u Kulturnom centru Apatin, te da će kompletna građa javnosti biti prezentovana u Apatinu, nakon što pronađeni predmeti budu stručno obrađeni, opisani, određena njihova starost, za čega će biti potrebno oko pola godine.

Na Popićevo pitanje koliko je koštala izgradnja fontane ispred zgrade SO Apatin, predsednica opštine je odgovorila da “konačan obračun izvedenih radova još uvek nije napravljen, a po njegovom završetku, što se očekuje najkasnije do 10. novembra, bićete obavešteni o ceni ugrađene fontane”, te da je saglasnost za kompletno idejno rešenje rekonstrukcije drugog dela ulice Srpskih vladara dao Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture.

Na pitanje zašto se formira nova deponija smeća od strane JKP “Naš dom” na parceli na kojoj je to ranije zabranjeno odlukom inspekcije, direktor JKP je odgovorio da je to bilo privremeno, te da će otpad biti propisno odmaknut od prvog stambenog objekta, što je u međuvremenu i urađeno kako je konstatovala Komunalna inspekcija koja je i naložila njegovo uklanjanje, na šta je Popić dodao da je smeće uklonjeno tek nakon intervencije nadležnog ministarstva koje je o svemu bilo obavešteno od strane vlasnika stambenog objekta u čijoj blizini je odlagan otpad.

Izvor Radio Apatin

Slobodno vreme

Lifestyle

Poznato je da su u avionima smanjene količine kiseonika. Letenje avionom našim telima čini mnogo više od toga da nam uz...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.