petak, 21 april 2023 07:29

Predstavnici grada Mohača uzvratili gostoprimstvo opštini Apatin

Gradonačelnik Mohača Gábor Pávkovics, ispred delegacije među kojima su bili i predstavnici srpske zajednice ovog grada u Mađarskoj, posetio je početkom godine našu opštinu gde ih je u „Plavoj“ Sali ugostila predsednica opštine Apatin Dubravka Korać sa svojim saradnicima.

Par meseci kasnije, kako je i dogovoreno na sastanku u Apatinu, uloge domaćina i gostiju su se obrnule. Predsednicu opštine Apatin Dubravku Korać, direktora TO Apatin Nemanju Jovića, odbornika u SO Apatin Ištvana Petera i Pokrajinsku poslanicu Evu Dubac, domaćini su upoznali sa Mohačom, radom čuvara naše tradicije iz Srpske zajednice, posećena je srpska crkva, muzej Buša, zatim i nekadašnja fabrika svile koja je sada turistički centar, kao i pristan i katedrala.

„Mohač i Apatin su relativno blizu jedan drugog, povezuje ih reka Dunav i slični su po veličini. Cilj poseta je pored upoznavanje sa potencijalima predstavnika dva grada, čija sličnost se ogleda kako geografski, tako i istorijski, da se naša dva grada pobratime i u budućnosti zajednički sarađuju i učestvuju u međunarodnim projektima“, rekla je ovom prilikom predsednica opštine Apatin Dubravka Korać.

Predsednica naše opštine je istakla i da će se u narednom periodu raditi na razmeni učenika u ova dva grada, kako bi mladi osetili iskustva naših zajednica u drugim sredinama, kao i da se upoznaju sa tradicijom i običajima domaćina čiji festival Buša je izuzetno posećen.

„Kao u mnogim krajevima sveta, tako i u Mađarskoj postoji duga tradicija teranja zime i čekanja proleća za koje su vezani mnogi običaji i verovanja. Jedan od najznačajnijih i najpoznatijih je povorka Bušara u Mohaču koja je uvrštena i na UNESKO-vu listu svetske baštine, a ove godine festival Buša posetilo je preko 60 hiljada ljudi“, rekla je Dubravka Korać.

Slobodno vreme

Lifestyle

Horor filmovi su žanr koji ne prija svakome, ali ukoliko ste otvoreni za preporuke, možete pronaći puno zanimljivih ostv...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.