petak, 21 april 2023 07:29

Predstavnici grada Mohača uzvratili gostoprimstvo opštini Apatin

Gradonačelnik Mohača Gábor Pávkovics, ispred delegacije među kojima su bili i predstavnici srpske zajednice ovog grada u Mađarskoj, posetio je početkom godine našu opštinu gde ih je u „Plavoj“ Sali ugostila predsednica opštine Apatin Dubravka Korać sa svojim saradnicima.

Par meseci kasnije, kako je i dogovoreno na sastanku u Apatinu, uloge domaćina i gostiju su se obrnule. Predsednicu opštine Apatin Dubravku Korać, direktora TO Apatin Nemanju Jovića, odbornika u SO Apatin Ištvana Petera i Pokrajinsku poslanicu Evu Dubac, domaćini su upoznali sa Mohačom, radom čuvara naše tradicije iz Srpske zajednice, posećena je srpska crkva, muzej Buša, zatim i nekadašnja fabrika svile koja je sada turistički centar, kao i pristan i katedrala.

„Mohač i Apatin su relativno blizu jedan drugog, povezuje ih reka Dunav i slični su po veličini. Cilj poseta je pored upoznavanje sa potencijalima predstavnika dva grada, čija sličnost se ogleda kako geografski, tako i istorijski, da se naša dva grada pobratime i u budućnosti zajednički sarađuju i učestvuju u međunarodnim projektima“, rekla je ovom prilikom predsednica opštine Apatin Dubravka Korać.

Predsednica naše opštine je istakla i da će se u narednom periodu raditi na razmeni učenika u ova dva grada, kako bi mladi osetili iskustva naših zajednica u drugim sredinama, kao i da se upoznaju sa tradicijom i običajima domaćina čiji festival Buša je izuzetno posećen.

„Kao u mnogim krajevima sveta, tako i u Mađarskoj postoji duga tradicija teranja zime i čekanja proleća za koje su vezani mnogi običaji i verovanja. Jedan od najznačajnijih i najpoznatijih je povorka Bušara u Mohaču koja je uvrštena i na UNESKO-vu listu svetske baštine, a ove godine festival Buša posetilo je preko 60 hiljada ljudi“, rekla je Dubravka Korać.

Slobodno vreme

Lifestyle

Mnogi ćе sе za prеdstojеćе praznikе uputiti van granica Srbijе, a ukoliko planiratе da putujеtе, važno jе da provеritе d...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.