ponedeljak, 20 februar 2023 07:43

PRIČE IZ KOMŠILUKA: Vladimir Lovrić, jedini apatinski prvak Vojvodine u kuvanju ribljeg paprikaša

Gotovo da nema takmičenja u kuvanju ribljeg paprikaša na kom Apatinac Vladimir Lovrić nije uzeo pehar. Čovek koji u svojoj kolekciji broji preko 30 nagrada od različitih članova žirija, među kojima je i prestižna titula najboljeg kuvara ribljeg paprikaša u Vojvodini, od onih je poznavalaca spravljanja ovog specijaliteta koji će rado podeliti svoj recept sa svakim. Vladimir je i član Udruženja „Amaterskih kraljevskih kuvara Vojvodine“, a kako nam je otkrio, paprikaš kuva od detinjstva.

„Paprikaš kuvam od malih nogu i sam sam naučio da ga pripremam. Takmičarski, naš čuveni specijalitet sam počeo da kuvam pre oko 15 godina. Naravno, nisu se odmah ređali uspesi na samom početku. Ja sam prvo forsirao jednu priču, jedan svoj recept koji se kuva ovde kod nas. Međutim, to ne može da prolazi na svim mestima. Ukapirao sam da ti moraš da se prilagodiš podneblju gde kuvaš, pa tako danas kuvam drugačije u Apatinu, drugačije u Monoštoru, u Beogradu, na Paliću... Samim prilagođavanjem, došli su i prvi značajni rezultati“, smatra naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, apatinski riblji paprikaš ima pet osnovnih sastojaka, a to su kvalitetna riba, kvalitetna paprika, voda, so i luk. Kako nam je otkrio, uglavnom bude samo šaran, ali može da se doda još nešto, recimo som ili mrena, malo parče, a šaran mora da preovladava minimum 70 posto.

„Paprika je jako bitna. Preferiram bezdansku. Ove godine sam npr. 5 vrsta kupio, pa kombinujem po nekoliko vrsta. Naravno, važan segment cele priče je i dobro društvo. Moji prijatelji uvek idu sa mnom na takmičenja, uvek je standardna ekipa drugara, a to je ono što celu priču čini posebnom“, priča Lovrić.

Kako saznajemo od njega, trenutno je, u saradnji sa nekoliko entuzijasta kao što je i sam, u fazi osnivanja Udruženja građana pod nazivom „Apatinski riblji paprikaš“, a želja mu je da upravo Apatinci budu ti koji će brendirati ovaj nadaleko čuven gastronomski specijalitet.

Vlado je mišljenja da se gotovo isti riblji paprikaš kuva od Baje do Bogojeva, što je po njemu najbolji paprikaš, dok se u Beogradu pripremaju riblje čorbe, na području Subotice nešto između paprikaša i čorbe itd.

Naš sagovornik jedini je Apatinac koji je osvojio Prvenstvo Vojvodine, najvažnije i najveće takmičenje u kuvanju ribljeg paprikaša, gde učešće uzimaju najbolji kuvari iz cele Vojvodine, pobednici iz svakog pokrajinskog grada. Osim što je osvojio sva najjača takmičenja, ne samo u kuvanju ribljeg paprikaša, već i ribljih čorbi, godinama unazad i žirira na velikom broju ovakvih nadmetanja, a od skoro je i predsednik žirija u Apatinu.

Privatno, naš sugrađanin je human, staložen i porodičan čovek, ali veoma ceni i neguje svoja brojna dugogodišnja prijateljstva. Živi u Beogradu poslednjih 12 godina, ponosni je suprug i otac dečaka od šest gdina. Voli da peca, a osim paprikaša, obožava da kuva i druge specijalitete u kotliću, ali i pečenje, roštilj i drugo. Kaže da mu Apatin mnogo nedostaje.

„Imam osećaj da nikad nisam ni otišao. Gde može biti lepše nego svojoj kući, gde su ti prijatelji, gde su ti uspomene?! Iako veliki grad nudi i veće mogućnosti, kad god imam priliku, dođem kući“, nostalgičan je Lovrić.

Vladimir nema neostvarenih želja kada je takmičarsko kuvanje u pitanju, ali ne planira stati sa tim. Ono što ga izdvaja od mnogih kuvara jeste činjenica da rado deli svoj recept sa drugima. Primenjujući upravo njegov recept, već su četvorica Apatinaca postali prvaci u kuvanju ribljeg paprikaša, a Lovrić ističe da ko god želi može da mu se obrati za savet.

Za sam kraj, našem sagovorniku želimo mnogo uspeha na svim poljima, a naročito u budućem radu UG „Apatinski riblji paprikaš“. Ne sumnjamo da će ovakav vrsni poznavalac omiljenog jela Apatinaca umeti dodatno da ga ispromoviše kroz udruženje, a mi ćemo već ovog vikenda pokušati skuvati paprikaš upravo po receptu našeg šampiona.

Izvor: Radio Apatin

Slobodno vreme

Lifestyle

Cene u Grčkoj u 2024. prate trend u Evropi i kao i u svim drugim zemljama, i ove godine su neznatno više nego prethodnih...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.