petak, 07 april 2023 07:35

LOVCI ZASAD ZAŠTITILI BAGREMOVE : U Bačkom Brestovcu privremeno zaustavljena seča šuma

U Bačkom Brestovcu kod Odžaka privremeno je zaustavljena seča šume na 10 hektara, započeta u februaru, a lovci, koji su se angažovali da spreče uništavanje stabala, nadaju se da će zabrana biti trajna

Ohrabrenje je stiglo od Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, a Lovačko društvo (LD) „Brest“ u Bačkom Brestovcu je uspelo da u Arhivu Sombora obezbedi original ugovora kojim je 1995. godine od Poljoprivrednog preduzeća (PP) „Bačka“ u ovom selu dobilo u vlasništvo pet parcela – po dve njive druge i treće klase i jednu prvoklasnu, ukupne površine oko pet hektara. Taj dokument je dokaz da su brestovački lovci na tom zemljištu legalno podigli bagremovu šumu kao remizu za uzgoj i zaštitu divljači, i da to drveće bez njihovog odobrenja niko ne sme da dira.

- Dosad smo posedovali samo kopiju ugovora o prenosu parcela na LD „Brest“, a sad je original predat u Katastar, gde ćemo biti upisani kao vlasnici tog zemljišta – ističe Stevan Marinković, predsednik LD „Brest“ i opštinskog Lovačkog udruženja (LU) „Mostonga“ u Odžacima.

PREDNOST U ODNOSU NA ORANICE
Panovski je u odbranu brestovačke šume naveo i zabranu smanjivanja površina pod šumama i čuvanje i zaštitu šuma kao činilaca životne sredine.

- Takođe, član 23 Zakona o poljoprivrednom zemljištu propisuje da se obradivo poljoprivredno zemljište može koristiti u nepoljoprivredne svrhe – za podizanje šuma, bez obzira na klasu zemljišta. Taj izuzetak ukazuje na intenciju zakonodavca da prednost u zaštiti ima šuma u odnosu na poljoprivredno zemljište – naglasio je Panovski.

Marinković napominje da je strani vlasnik, koji je kupio poljoprivredna preduzeća iz Sombora, Srpskog Miletića, Feketića i Bačkog Brestovca i objedinio ih pod firmom PP „Vojvodina“, posekao hektar i po šume na parceli LD „Brest“ pre nego što je zaustavljen u naumu da to sprovede na svih 10 hektara.

- Pokrajinska šumarsko - lovna inspektorka je u februaru sprečila seču šume, ali je dozvolu za njeno pustošenje naknadno dala poljoprivredna inspektorka, koja je šumu ocenila kao zaparloženo poljoprivredno zemljište (!), iako se golim okom vidi da je to prava šuma. Zato smo od resornog pokrajinskog sekretarijata zatražili reviziju postupka i privremenu zabranu seče šume – predočio je Marinković.

V.d. pokrajinskog podsekretara Aleksandar Panovski obavestio je lovce da se seča šume obustavlja po članu 109 Zakona o šumama.

- Tim članom je propisano da šumarski inspektor u hitnim slučajevima, u kojima bi nastupila šteta po opšti interes, naredi mere za njeno sprečavanje, do pribavljanja saglasnosti za seču šume – poručio je Panovski.

Izvor: novosti.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Pažljivo isplaniran budžet pred odlazak na letnji odmor, pomoći će vam da uživate u slobodnim danim bez brige da li ćete...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.