Opština Kula pozitivan primer uštede toplotne i električne energije Opština Kula pozitivan primer uštede toplotne i električne energije
četvrtak, 01 decembar 2022 05:33

Opština Kula pozitivan primer uštede toplotne i električne energije

 Na osnovu preporuka Ministarstva rudarstva i energetike, a u cilјu uštede električne i toplotne energije, opština Kula je preduzela konkretne korake na tom polјu. Suzana Musić, energetski menadžer opštine Kula, istakla je da je opština Kula uspešna na ovom polјu i da računi pokazuju da je smanjenje potrošnje električne energije u javnim ustanovama prevazišlo planirani procenat od 15%:

„Ministarstvo rudarstva i energetike pripremilo je predlog preporuka za uštedu potrošnje električne i toplotne energije u državnim i javnim ustanovama, institucijama i jedinicama lokalne samouprave. Ovim merama se priklјučila i naša opština, i, u skladu sa dopisom ministarstva, predsednik opštine, Damjan Milјanić, organizovao je radni sastanak sa direktorima svih javnih ustanova, gde su oni bili informisani o predloženim merama u cilјu uštede električne i toplotne energije. Preporuka Ministarstva je bila da se u javnim ustanovama ostvari ušteda električne energije za 15%. Samim tim, to bi obuhvatalo neke restriktivne mere, bez nekih ulaganja, kao što su isklјučivanje struje i isklјučivanje rasvete kada boravimo u objektima. Preporuka je da jedno lice bude zaduženo za uštedu toplotne i električne energije. Kada uporedimo račune od prošle i ove godine, na osnovu svih mera koje smo preduzeli, u septembru mesecu, javne ustanove u našoj opštini uštedele su 17,1 odsto, a u oktobru mesecu ušteda je 34,4%. Moram napomenuti da, kada je pogotovo u pitanju ušteda toplotne energije, nismo narušili komfor korisnika u vrtićima, školama, pre svega da ne bi ugrozili zdravlјe dece. Moram istaći da je naša opština znatno uštedela što se tiče tih ustanova, ali bez ugrožavanja bilo koga.“

Kada je o javnoj rasveti reč, i na ovom polјu opština Kula može da se pohvaliti uspešnom realizacijom plana uštede, a bez ugrožavanja i smanjenja kvaliteta bilo čije radne ili životne aktivnosti:

„Što se tiče javne rasvete, preporuka je bila ušteda od 33 procenta. Jedna od mera koju smo prvu preduzeli jeste gašenje dekorativne rasvete u Ekonomsko-trgovinskoj školi, zatim gašenje reflektora od 400 vati po sportskim terenima u 21 sat. Veoma je teško uštedeti na javnoj rasveti, s obzirom da ona u ovom periodu radi nekad i po petnaest sati. Ona se pali u 16 ili 17 časova, a gasi se ujutru u 6 ili 7 časova. Stoga smo se mi odlučili da, od jedne trećine javne rasvete na teritoriji opštine Kula, isklјučimo svaku drugu sijalicu, druga trećina je ostala uklјučena, i to na glavnim saobraćajnicama, u ulicama gde su domovi zdravlјa i škole i druge javne institucije, a zadnja trećina javne rasvete je pod restriktivnom štednjom od pola dva do pola šest. Uštede javne rasvete bila je 21,31% u septembru mesecu i 25% u oktobru mesecu, na osnovu svih preduzetih mera štednje, tako da, u principu, možemo reći da smo i za javne ustanove i za javnu rasvetu ostvarili te mere uštede“.

Slobodno vreme

Lifestyle

Naučnici su prvi put otkrili pećinu na Mesecu. Najmanje 100 metara duboka, smatra se da bi mogla da bude idealno mesto d...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.