ponedeljak, 06 februar 2023 04:29

Stižu nam ledene noći, ali je ostatak februara pravo iznenađenje: Detaljna analiza Marka Čubrila

Prema Čubrilu, vrlo je verovatno da je ovo najhaldniji deo zime.

Narednih par dana naš deo Evrope će se nalaziti na istočnoj periferiji jakog anticiklona preko koje će ka nama strujati hladan i suv vazduh, tako da će preovlađivati suvo ali hladno vreme, piše najpopularniji meteorolog amater u Srbiji, Marko Čubrilo.

Posebno će biti hladne noći i jutra kada će zbog pretežno vedrog neba minimumi biti vrlo niski i u nizijama će se kretati od -11 do -3, a na planinama od -16 do -10, ponegde i oko -20 stepeni Celzijusa, upozorio je.

„Dnevni maksimumi niski ali ništa ekstremno jer će dosta sunca i činjenica da se dan počinje produžavati usloviti umereno hladne dane uz maksimume od -4 do +2 stepena Celzijusa, na višim planinama, naravno znatno hladnije“, kaže Čubrilo.

U drugom delu nedelje i prema sledećem vikendu i dalje suvo. Noćni i jutarnji mrazevi će i dalje biti prisutni – ali će polako slabiti, i za naredni vikend jutarnji minimum od -13 do -6 na planinama i od -6 do 0 u nizijama. Dnevni maksimum u nizijama od 2 do 5 stepeni Celzijusa.

„Prema sredini meseca sve upućuje na dalje otopljenje uz postepeno jačanje uticaja Atlantika koji bi sredinom meseca mogao doneti povremene padavine, gotovo sigurno u obliku kiše. Dalji razvoj sinoptike ostaje upitan. Proces zagrevanja stratosfere će imati svoj nov ciklus negde od 9.2. pa do oko 18.2. Za sada se simulira značajno slabljenje ali ne i razdvajanje polarnog vrtloga, nešto slično kao početkom februara. U isto vreme modeli za sada daju signal za značajno slablenje zapadnih vetrova, dok neki od članova niza idu ka okretanju vetrova na istočne ali to još uvek nije dominatna trend“, analizirao je.

Prema Čubrilu, vrlo je verovatno da je ovo najhaldniji deo zime i da nas možda čeka još jedno zahlađenje, možda čak i obilniji sneg – ali teško da se ekstemno niske temperature javiti.

Posle 10. februara se očekuje popuštanje hladnog talasa, a prema sredini meseca i osetno otopljenje, zaključio je Marko Čubrilo.

Izvor: nova.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

  Poslovni sastanci predstavljaju osnovu za donošenje važnih odluka, razmenu ideja i usklađivanje strategija unutar org...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.