sreda, 25 januar 2023 06:19

Vodič kroz mobilna plaćanja u Srbiji

Beskontaktna plaćanja u značajnoj meri su već oblikovala očekivanja potrošača u pogledu brzine, praktičnosti i jednostavnosti, uz istovremenu izgradnju navike za korišćenjem još savremenijih metoda, kakvo je plaćanje mobilnim novčanicima. Najnovije MasterIndex Srbija istraživanje pokazuje da 64% ispitanika ceni brzo i jednostavno platno iskustvo koje mobilni novčanici pružaju.

Mobilni novčanici predstavljaju savremenu platnu metodu za beskontaktna plaćanja mobilnim uređajem. Drugim rečima, korisnik u svom mobilnom telefonu ili drugom pametnom uređaju, bilo na iOS ili Android platformi, ima instaliranu aplikaciju mobilnog novčanika i u tom ’digitalnom’ novčaniku se nalazi kartica kojom se plaća, u svom digitalnom obliku.

Korisniku nije potrebna nova platna kartica – u mobilni novčanik se dodaje Mastercard debitna ili kreditna kartica koja postaje digitalna kartica kojom se plaća, jedino je važno da je tu karticu izdala banka koja je podržala, odnosno omogućila mobilna plaćanja, koju sada većina banaka u Srbiji podržava.

Plaćanje mobilnim novčanicima predstavlja vid beskontaktnog plaćanja, na isti način kao što se plaća beskontaktno karticama. U stvari, tako se plaća mobilnim novčanikom – prostim prislanjanjem telefona na POS terminal. Ukoliko ste u nedoumici gde je sve plaćanje mobilnim novčanikom moguće, treba da znate da je ono moguće svuda, odnosno 96% svih POS terminala već je beskontaktno, što znači da svuda možete da platite prislanjanjem telefona.

Bez obzira koji telefon koristite, mobilni novčanik je krierian za korisnika. Na domaćem tržištu dostupni su Apple Pay i Google Pay novčanici, kao globalna rešenja koja je Mastercard doveo na lokalno tržište, a postoje i banke koje imaju svoje sopstvene mobilne novčanike. Kada pričamo o konkretnim bankama koje su omogućile ovu opciju, to su: Banca Intesa, Banka Poštanska štedionica, NLB Komercijalna banka, OTP banka, ProCredit banka, Raiffeisen banka, UniCredit banka i Halkbanka.

Potvrda plaćanja se razlikuje u zavisnosti koji mobilni novčanik se koristi. Kod Apple Pay novčanika, plaćanja se mogu obavljati samo nakon što biometrijski otključate telefon (prepoznavanjem lica ili skeniranjem otiska prsta). Kod Google Pay novčanika, plaćanja do 4.000 dinara se obavljaju tako što samo osvetlite ekran telefona, bez otključavanja i moguće je napraviti 3 takva plaćanja pre nego što će novčanik tražiti biometrijsku ili potvrdu ukucavanjem šifre. Sva plaćanja iznad 4.000 dinara se kod Google Pay obavljaju tako što novčanik otključa, bilo biometrijski ili ukucavanjem šifre.

Prilikom plaćanja digitalizovanim Mastercard karticama, stvarni broj kartice se nigde ne čuva niti razmenjuje sa trgovcem umesto njega se koristi jedinstveni broj koji je šifriran (enkriptovan) i bezbedno sačuvan u sigurnom elementu na uređaju na sertifikovanom čipu koji je kreiran da bezbedno čuva informacije na uređaju, što predstavlja zlatni standard platne industrije.

Izvor: B92

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.