subota, 21 januar 2023 07:33

Trajno oduzimanje automobila iako ne napravimo prekršaj: Kome preti novi zakon?

Novi nacrt Zakona o bezbednosti u saobraćaju na putevima (ZOBS), previđa da se za određene prekršaje trajno oduzima automobil, pa čak iako vlasnik nije taj koji je počinio prekršaj već neko drugi kome je vozilo pozajmio.

U nacrtu Zakona navode se 3 novine: Prva je trajno oduzimanje vozila, druga je prepoznavanje električnih trotineta, a treća je stimulacija za savesne vozače koji ne vrše prekršaje, pa će takve policajac imati pravo da ne kazni za one „sitnije“.

Ipak, najviše pažnje privukao je deo o trajnom oduzimanju vozila vlasnicima čak iako lično nisu napravili prekršaj već su automobile poznajmili nekom ko je kasnije prekršio zakon o saobraćaju.

Da li će ovo biti ustavno moguće, za jutarnji program „Probudi se“ na TV Nova S, govorio je advokat Milan Đurić, član pravnog saveta „Da se struka pita“.

„Vozila se privremeno oduzmaju za teže prekršaje licima koju su već ranije osuđivanja, ali samo do okončanja sudskog postupka, nakon čega se automobili vraćaju vlasnicima, i ovo nema svrhu jer se do tada ta osoba može služiti tuđim automobilom. Ipak, kroz amandmane za ovaj zakon uvešće se trajno oduzmanje vozila, kaže Đurić i dodaje:

„Zakonodavac smatra da je pravo na život jače od prava na imovinu i na taj način ovom ekstremnom merom želi da se vozači ponašaju odgovornije, ali to nije u skladu sa ustavom“, ističe Đurić.

Na pitanje kako je onda moguće da nacrt prođe upravo zbog ustava, on smatra da postoji opasnost da se kroz te amandmane ovaj propis ipak uvede.

Izvor: nova.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Prevare su u porastu. Prema Federalnoj trgovinskoj komisiji (FTC), ljudi su izgubili 10 milijardi dolara zbog prevara u ...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.