Gde je u Srbiji pronađeno veliko nalazište zlata o kome je govorio Vučić EPA-EFE/ANDREJ CUKIC, shutterstock
petak, 20 januar 2023 05:00

Gde je u Srbiji pronađeno veliko nalazište zlata o kome je govorio Vučić

Otkako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić još sredinom decembra naveo da je u jednoj "siromašnoj opštini na jugoistoku zemlje" pronađeno veliko nalazište zlata, trajala su licitiranja gde je to tačno.

Kompanija Dundee Precious Metals Inc. (DPM) zvanično je saopštila pre nekoliko dana da su nadomak njenog projekta „Timok Gold“ na lokalitetu Čoka Rakita (Homolje, opština Žagubica) pronađeni zlato i bakar, „među drugim uzorcima visokog kvaliteta“, piše Nedeljnik.

Čoka Rakita nalazi se tri kilometra jugoistočno od projekta „Timok Gold“, a sa 517 metara dubine nađeno je 63,46 grama po tonu zlata (Au) i 0.11% bakra, kaže se u saopštenju.

„Preliminarni metalurški testovi ukazuju da je izdvajanje zlata veće od 93%. Dodatni testovi zakazani su za 2023. godinu“, naveli su analitičari iz grupe Stifel.

Bušenje je, dodaje se, obavljeno u četvrtom kvartalu 2022. U isto vreme, i analitičari kompanije Canaccord Genuity kazali su da „stvari postaju jako slatke u Čoka Rakiti“, dodaje Nedeljnik.

Kako su sredinom decembra pisali mediji, predsednik Vučić je objavio da su u Srbiji otkrivena nalazišta zlata i kalcijum-karbonata. Početkom januara je dodao da je nalazište u jednom od najsiromašnijih delova Srbije.

„Za jedno se zna da je u Gadžinom Hanu, a čekam dozvolu da kažem gde je tačno i ovo drugo“, rekao je Vučić, ali i dodao da će opština „doslovno procvetati, te da je u njoj pronađeno mnogo više zlata nego što imamo u rudniku Čukaru Peki“.

„Da sam birao bolju opštinu, ne bih je našao. U pitanju je jugoistok Srbije. Ta opština će procvetati“, zaključio je predsednik Srbije.

Izvor: nova.rs

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.