ponedeljak, 02 januar 2023 05:43

Srećna Nova godina! Rate kredita ponovo su uvećane, za neke to znači i 130 evra veći ceh

Bankarski klijenti koji su se zadužili u evrima sa varijabilnom kamatnom stopom, dobili novi obračun mesečnih rata. Zahvaljujući euriboru, rate kredita ponovo su uvećane, a neki korisnici sada moraju da izdvajaju i po 130 evra evra mesečno više u odnosu na prethodne mesece.

Nakon što je vrednost euribora sedam godina bila negativna, ova kamatna stopa po kojoj evropske banke međusobno pozajmljuju novac, počela je vrtoglavo brzo da raste.

Tako su 31. decembar u kalendarima zaokružili svi oni građani koji su se zadužili u evrima.

Dragana P, koja je u martu podigla stambeni kredit u evrima, sada je jedna od onih dužnika koji prolaze kroz finansijski pakao, jer joj je rata sada značajno veća nego pre samo nekoliko meseci. Naime, ona je podigla kredit od 100.000 evra, sa varijabilnom kamatnom stopom i rokom otplate od 15 godina. Njena prva mesečna rata iznosila je 660 evra.

Kako je Draganin kredit vezan za tromesečni euribor, njoj je rata već jednom skočila na 745 evra. Međutim, sledeća rata biće još veća.

Dragana sada, sve do narednog obračuna, banci mora da plaća 791 evro mesečno.

U odnosu na mart 2022. – Dragana plaća skoro 20 procenata skuplju ratu – odnosno 131 evro više.

„Ovo stvarno više nije u redu. Kad god treba da pogledam kolika je rata – doživim novi stres. Šta da kažem, preveliki udarac na budžet“, kaže Dragana P.

Trenutna vrednost tromesečnog euribora iznosi 2.132 % odsto, a šestomesečnog 2.693 %.

Rast euribora poslednjih meseci dolazi kao posledica odluka Evropske centralne banke (ECB) da sve češće povećava tri referentne kamatne stope koje utiču na kretanje euribora.

Inače, euribor direktno utiče na sve kredite u evrima, a u posebnom su problemu oni građani koji su kredit podigli kako bi rešili stambeno pitanje. Upravo stambeni krediti u Srbiji najčešće su indeksirani u evrima, a ekonomisti ovu vrstu pozajmice često nazivaju “doživotnom”, s obzirom na to da se oni otplaćuju po nekoliko decenija. Iznosi kredita su veliki, a samim tim ni rate nisu, već u startu, male, te je svaka promena na više pravi udarac na džep dužnika.

U praksi, to znači da svaki put kada skoči euribor, skaču i rate dužnika.

Kada se menjaju rate?

Obračun rata se vrši na svaka tri, odnosno šest meseci. Kada će obrčaun biti izvršen, a rata promenjena, zavisi isključivo od ugovora koji klijent sklopi sa bankom.

Dakle, ako je korisnik podigao kredit koji je vezan za tromesečni euribor, obračun će se vršiti na tri meseca. Ako je u pitanju šestomesečni euribor, rate se usklađuju na pola godine. Međutim, poslednji dan 2022. godine bio je dan D za obe vrste dužnika, s obzirom na to da su se rate menjale za sve dužnike koji su podigli krdit u evrima sa varijabilnom kamatnom stopom.

Iako se vrednost euribora menja gotovo svakodnevno, postoje ključni datumi kada klijenti ove promene osećaju na svojoj koži.

Kada je u pitnaju tromesečni euribor, rate se usklađuju 31. marta, 30. juna, 30. septembra i 31. decembra. Što se tiče šestomesečnog euribora, usklađivanje rate obavlja se 30. juna i 31. decembra.

Ovaj „novogodišnji poklon“ najviše pogađa one građane koji su se skoro zadužili, dok će nešto bolje da prođu oni koji su već otplatili više od polovine duga, jer je udeo kamate u njihovoj rati manji.

Izvor: nova.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

  Poslovni sastanci predstavljaju osnovu za donošenje važnih odluka, razmenu ideja i usklađivanje strategija unutar org...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.