KAKO DO 10.000 EVRA OD DRŽAVE ZA KUĆU NA SELU Objavljen plan subvencija za 2023. a ovo su konkretni uslovi KAKO DO 10.000 EVRA OD DRŽAVE ZA KUĆU NA SELU Objavljen plan subvencija za 2023. a ovo su konkretni uslovi
četvrtak, 22 decembar 2022 04:39

KAKO DO 10.000 EVRA OD DRŽAVE ZA KUĆU NA SELU Objavljen plan subvencija za 2023. a ovo su konkretni uslovi

Seoske sredine postaju sve popularnije među mladima, što zbog prirode i čistijeg vazduha, što zbog visokih kirija u gradovima, ali na to u velikoj meri utiču i ulaganja od strane Ministarstva za brigu o selu, koje već dve godine uspešno sprovodi plan oživljavanja srpskog sela.

Prema novom planu za 2023. godinu biće izdvojeno 1.44 milijarde dinara za realizaciju raznih projekata. Za četiri programa izdvojeno je 1.32 milijarde dinara.

Zadruge kao i dosada imaju primat, pa će za to biti izdvojeno najviše novca i to 502 miliona dinara. Zatim, 501 milion dinara je budžet za program kupovine kuće sa okućnicom, dok će za program adaptacije multifunkcionalnih objekata i program organizovanja manifestacija po selima biti izdvojeno 44,2 miliona dinara.

U protekle dve godine ostvareni su programi vredni 2,5 milijarde dinara u 1.600 sela u 142 lokalne samouprave od ukupno 179 lokalnih jedinica.

Uspešnost prethodnih investicija Ministarstva za rad i brigu o selu se ogleda i u tome što je do sada je dodeljena 1.101 seoska kuća u koje je useljeno više od 2.000 odraslih osoba i oko 1.500 dece, a sa novim useljenjima bi trebalo da oko 5.000 mladih živi na selu.

Šta može da se kupi za 10.000 evra?

Jedan od programa Ministarstva za brigu o selu podrazumeva dodeljivanje 10.000 evra za porodice koje žele da život započnu na selu. Na sajtu Nekretnine.rs pronašli smo nekoliko oglasa u kojima se nude kuće ili placevi na prodaju po cenama od 7.900 evra.

Na primer, u Banatskoj Dubici se može kupiti kuća sa 97 metara kvadratnih po ceni od 8000 evra, dok u okolini Soko Banje u Jošanici kuću od 40 kvadrata i 23 ari placa možete naći za 9.000 evra.

Uslovi za prijavu

Ipak, nekoliko je uslova koje istovremeno moraju da ispune:

da podnosilac prijave nema više od 45 godina
da je državljanin Srbije
da ima prebivalište na teritoriji Republike Srbije
da nije vlasnik ili suvlasnik nepokretnosti na teritoriji Republike Srbije, izuzev poljoprivrednog zemljišta i da istu nisu otuđili ili poklonili u prethodnih 5 godina

Takođe, od podnosioca prijave očekuje se da sa prodavaocem nepokretnosti nije u krvnom srodstvu; da nije u postupku odobravanja sredstava za kupovinu nepokretnosti i da u momentu podnošenja prijave nemaju neizmirenih obaveza prema državi.

Sve ove uslove moraju da ispune oba supružnika.

Pored obaveznih uslova, podnosioci prijave moraju da ispune i samo jedan od sledećih uslova koji se odnose na to da se na selu živi samostalno u zakupljenoj kući ili u porodičnoj zajednici sa ostalim članovima porodice, zatim da živi u gradskoj sredini u zakupljenoj nepokretnosti samostalno ili sa porodicom i da ima nameru da živi na selu.

Zanimanje je takođe važno za ostvarivanje ovog uslova, pa je tako potrebno posedovati formalno obrazovanje iz oblasti medicine, farmacije, poljoprivrede, veterine ili da da je prosvetni radnik ili zanatlija. A druga mogućnost je da podnosilac zahteva obavlja poslove čija je priroda takva da mogu da ih rade od kuće na selu.

Kriterijumi za kuće

Kuće koje podležu programima Ministarstva za brigu o selu takođe moraju da prođu određene kriterijume. Seoska kuća mora da se nalazi u selu u kojem postoji bar jedan od objekata javne službe ili usluga (zdravstvena ambulanta, pošta, škola, stanica prevoza itd.).

Naravno, prvenstveno mora da ispunjava osnovne uslove za život i stanovanje.

Takođe je bitno da je upisana u katastar na ime prodavca, i da je nepokretnost, kao i svi prateći objekti, izgrađena u skladu sa propisima. Poslednji uslov je da joj je cena u granicama tržišne vrednosti i da kuća i pomoćni objekti nisu predmet sudskog spora.

Obavezna dokumenta koje morate da dostavite u prijavi, kao i sam obrazac prijave se mogu pronaći u dokumentu Programa objavljenom na sajtu resornog ministarstva za brigu o selu.

Više od 200.000 napuštenih kuća

Obezbeđivanje stambenog prostora je jedno od glavnih pitanja sa kojima se mladi suočavaju. Zato je ono uzeto kao prioritet u Ministarstvu za brigu o selu.

Pored toga, povećanje nataliteta, smanjenje prosečne starosti stanovništva i pokretanje i razvoj privrednih aktivnosti su neki od posebnih ciljeva na kojima bi trebalo raditi u budućnosti.

Procenjuje se da u Srbiji ima oko 200.000 napuštenih seoskih kuća sa okućnicom, a koje su na raspolaganju poljoprivrednicima i mladima koji žele da ostanu da žive na selu.

Izvor: blic.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

  Poslovni sastanci predstavljaju osnovu za donošenje važnih odluka, razmenu ideja i usklađivanje strategija unutar org...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.