Kako će se od januara usklađivati penzije i koliko će iznositi prosečna penzija Kako će se od januara usklađivati penzije i koliko će iznositi prosečna penzija
sreda, 21 decembar 2022 06:49

Kako će se od januara usklađivati penzije i koliko će iznositi prosečna penzija

Član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmakov izjavio je u Danu uživo da "povećanja utiču na kvalitet života penzionera". "Prosečna penzija s nekog nivoa od 31.000 trenutno, nakon povećanja u novembru i januaru će izaći na blizu ili nešto više od 37.000 mesečno u narednoj godini", kaže on.

Trenutno se za usklađivanje penzija koristi takozvani švajcarski model, a od januara će se koristiti nadograđeni švajcarski model.

Prema rečima Altiparmakova, nadograđeni švajcarski model podrazumeva da penzije u boljoj meri mogu da prate ekonomske mogućnosti zemlje.

„Tako da se u situacijama kada je to ekonomski održivo penzije usklađuju 100 odsto sa rastom zarada. 2014. smo imali tu odlučnu penzijsku reformu kojom su uvedene određene promene pripisa uslova za penzionisanje, izjednačena starosna dob žena sa muškarcima. Uveden je ponovo sistem koji smo imali u staroj Jugoslaviji, da se adekvatno umanjuje penzija građanima koji se prevremeno penzionišu, to je pomoglo da se stave pod kontrolu penzijski rashodi“, kaže.

Ističe da je „i veći broj zaposlenih i manji broj penzionera“.

„Povećala se stopa zaposlenosti, broj osiguranika, s druge strane restriktivniji uslovi za penzionisanje su onemogućili deo građana da se penzionišu pre 65. Bejbi bum generacija je završila svoje penzionisanje 2021. godine, tako da sada ide manje generacija koje imaju mogućnost da se penzionišu“, kaže on.

Objasnio je i koliko će penzije porasti novim povećanjima.

„Prosečna penzija s nekog nivoa od 31.000 trenutno, nakon povećanja u novembru i januaru će izaći na blizu ili nešto više od 37.000 mesečno u narednoj godini“, kaže on i dodaje da povećanja utiču na kvalitet života penzionera.

Ipak, upozorava da „bilo kakva dodatna povećanja ne bi bila održiva i uvela bi nas u probleme kojima smo nažalost bili svedoci u prethodnim decenijama“.

Slobodno vreme

Lifestyle

Cene u Grčkoj u 2024. prate trend u Evropi i kao i u svim drugim zemljama, i ove godine su neznatno više nego prethodnih...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.