Šta se u kom gradu Srbije priprema na trgovima za doček Nove godine, a gde će se uštedeti? Zlatibor
ponedeljak, 19 decembar 2022 06:29

Šta se u kom gradu Srbije priprema na trgovima za doček Nove godine, a gde će se uštedeti?

Većina gradova i opština u Srbiji je već objavila program i izvođače za doček Nove godine na gradskim trgovima, ali ima mesta gde se ove godine ne organizuje ništa već će se sredstva preusmeriti u humanitarne svrhe.

Željko Joksimović, Jelena Tomašević i Marko Louis glavne su zvezde dočeka na Sava Promenadi u Beogradu.

U „najluđoj noći“ 31. decembra, sa Kule Beograd biće priređen svetlosno-muzički performans, uz vatromet sa najviše zgrade u regionu.

Igra moćnih lasera i osmominutni vatromet, propraćen muzikom specijalno komponovanom za ovu priliku, lepa je scenografija za ulazak u 2023. godinu, dok će odraz svetala na Savi upotpuniti prazničnu noć.

S druge strane, Beograđani i gosti prestonice će Novu godinu građani moći da dočekaju i sa pevačicom Teodorom Džehverović ispred Doma Narodne skupštine.

Osim nje, za doček će u 20 časova nastupati DJ Mike Ride, od 21.00 Zera, 21.45 Gazda Paja, od 22.30 Nući i Vojaž“.

Zajedno sa fondacijom Milana Mladenovića, 30. decembra ispred Muzeja savremene umetnosti biće organizovan koncert na kojem će biti izvedene pesme benda Ekaterina velika.

Za Novu godinu na niškom trgu najverovatnije Haris Džinović i sigurno “gradske snage”

Na centralnom trgu u Nišu u novogodišnjoj noći građane će najverovatnije zabavljati folk pevač Haris Džinović, a nastupiće i “niške snage”.

Niški kulturni centar je tek 14. decembra raspisao javnu nabavku “na koju se zakon ne primenjuje” u kojoj se navodi da će izabrani ponuđač morati da “organizuje nastup samostalnog umetnika Harisa Džinovića na Trgu kralja Milana 31. decembra 2022. i 1. januara 2023, u periodu od 23.30 do 1.30 časova“.

U javnoj nabavci piše da će ovom umetniku biti plaćeni „troškovi dolaska, smeštaja i ishrane“, ali se ne navodi novčani iznos koji će se za tu namenu izdvojiti.

„Plaćanje se vrši 100 odsto avansno do 31. decembra 2022. godine“, navedeno je u tekstu nabavke.

Gradska većnica zadužena za oblast kulture Adriana Anastasov prethodno je kazala lokalnim medijima da će u organizaciji dočeka Nove godine na gradskim ulicama učestvovati i “niške snage”.

“Osim večernjeg, biće i dnevnog programa za decu i odrasle i oni će trajati više dana. Program će početi 24. decembra i biće organizovan svakog dana od 12 do 20 časova. U obeležavanje novogodišnjih dana biće uključeni niški bendovi, udruženja, didžejevi, dečiji horovi, plesne grupe”, rekla je ona.

Anastasov je kazala da će se učesnici i satnica novogodišnjeg koncerta na trgu, kao i novogodišnjih dnevnih događaja objaviti sledeće sedmice.

Zrenjanin grad otvorenog srca za Novu godinu

U novogodišnjoj noći na gradskom trgu u Zrenjaninu od 22.30 počinje koncert domaćih grupa Francuska sobarica, Uroš i nejaki, Jimi Hendrix tribute band Elecrtic Universe.

Tačno u ponoć sve koji se odluče da Novu 2023. godinu dočekaju na otvorenom očekuje upečatljiv vatromet a proslava se održava u organizaciji grada Zrenjanina, Turističke organizacije grada Zrenjanina, Kulturnog centra Zrenjanina i Kancelarije za mlade.

Sve je zapravo počelo na Trgu slobode u Zrenjaninu 15. decembra, gde se održava tradicionalna manifestacija “Novogodišnja čarolija – Grad otvorenog srca”, sa prigodnim programom povodom novogodišnjih praznika.

Na trgu će, kako najavljuju, biti postavljeno pet gorionika sa drvenim panjevima za sedenje a sama proslava počinje u petak, 30. decembra, u 17 časova.

Tada će se održati Humanitarni dečiji Novogodišnji vašar i sportsko plesni izazova.

Od 20 časova počinje program za mlade u organizaciji Kancelarije za mlade s nastupom DJ izvođača i plesnih grupa.

Proslava se nastavlja 31. decembra tačno u podne, kada počinje Novogodišnji program “Grad otvorenog srca”, a nastupaju Gradski dečiji hor, Gimnastičko plesni klub “Free Dance”, Centar za kreativno odrastanje mladih i Kulturno-umetnička društva.

Program će biti upotpunjen izložbom kućnih ljubimaca, a svi mališani na trgu biće počašćeni paketićima i slatkišima koje će im podeliti Deda Mraz.

Novi Pazar nastavlja tradiciju, novac za doček Nove godine ide deci bez roditelja

Organizovanog dočeka Nove godine, uz pevače i muzički program, neće ni ove godine biti u Novom Pazaru jer je lokalna samouprava odlučila da novac preusmeri na decu bez roditelja.

Ovakvu odluku Gradska uprava, na predlog gradonačelnika Nihata Biševca, prvi put je donela 2016. godine, a praksu Novog Pazara ubrzo su sledili i drugi gradovi širom Srbije.

Tačan broj dece koja će i ove godine dobiti pomoć iz gradske kase još uvek nije poznat, kao ni iznos sredstava koje će biti izdvojen za tu namenu.

Užice: Bez novogodišnjeg javnog slavlja

Kao i prethodnih godina, u Užicu ni ove godine neće biti javnog novogodišnjeg slavlja, jer će mnogi Užičani poslednju noć ove godine provesti na obližnjem Zlatiboru.

„U Užicu se neće organizovati nikakav program 31. decembra, niti 1. januara. Moguće je da će 2. januara na Trgu partizana biti određeni program, ali još uvek o tome nemamo preciznih informacija“, kazao je za Danas Dragoljub Stojadinović, zamenik gradonačelnice Užica.

On je objasnio da se u Užicu ne organizuju takva slavlja, zbog bilizine Zatibora gde mnogi Užičani odlaze radi dočeka, zbog procene da bi malo njih prisustvovalo javnim slavlju ukoliko bi se organizvalo na užičkom trgu.

Zlatibor: Novogodšinje slavlje na Kraljevom trgu

Po tradiciji, na Zlatiboru se organizuje raznovrstan novogodišnji program na Kraljevom trgu, uz muzičke koncerte, bogatu dekorativnu i multimedijalnu rasvetu samog jezera i vatromet.

Javni doček su pripremili Opština Čajetina i Turistička organizacija Zlatibor, a programi počinju u 21 čas.
Tako će 31. decembra, nastupiti Beogradski sindikat, potom Danica Crnogorčević, a u ponoć će, uz vatromet, zasvirati trubački orkestar Dejana Jevđića.

Naredne večeri, 1. januara, goste će zabavljati Indira Radić i Leksington bend.

U Vranju bez javnog dočeka Nove godine

Javnog dočeka u Vranju, u smislu održavanja koncerata, neće biti. Biće prednovogodišnji program, a kada ga Organizacioni odbor usvoji, biće objavljen, rekla je za Danas Izabela Savić, članica Gradskog veća za kulturu i turizam.

Razloge zbog kojih neće biti dočeka na vranjski ulicama većnica Savić „ne zna“.

„Ne bih mogla sada reći razloge, ali takav je generalni stav lokalne samouprave. Ukoliko bude nekih izmena, dobićete informaciju. Dok Organizacioni odbor ne bude doneo odluku, nijedna informacija nije zvanična“, rekla je Savić.

Podsećamo da organizovanog dočeka Nove godine u Vranju nema već nekoliko godina, a da je, u prošlosti, lokalna samouprava sredstva namenjena dočeku na ulicama prosleđivala na račune dece kojoj je, u tim momentima, novac bio neophodan za lečenje.

Kragujevac: Uz „Divlje jagode” i vesele „Mašinu” i „80-e” i tradicionalni vatromet

Od prošle godine, organizoavni doček Nove godine se od Pešačke zone „kod Krsta” izmestio na Đački trg kod Prve gimnazije.

Za novogodišnje koncerte, vatromet i dekorativni rasvetu zadužene su gradske ustanove i firme, tako da Skupština grada neće za tupriliku izdvajati ikakva sredstva iz budžeta.

Ovogodišnji koncert rok bendova na Đaćkom trgu je bukvalno celodnevni. Tačno u podne ispred Prve gimnazije nastupiće kultni gradski klubski bend „Vesele 80-e” koji već godinama u 12 sati 31. decembra svira u Kragujevcu.

Njih će u 13 sati na bini „smeniti” takođe kragujevačka grupa „Vesela mašina” a 21 čas novogodišnje veče „otvoriće” bend „Tribe”.

Nastavljajući sa čvrstim rok zvukom Kragujevčani će u Novu godinu ući sa muzikom „Divljih jagoda” i njihovim neumornim lidrom seadom Lipovačom. Koncert „Divljih jagoda” najvljen je za 23 sata.

Prema rečima Nebojše Jakovljevića, direktora kragujevačkog Doma omladine koji je zadužen za organizaciju novogodišnjih koncerata u Kragujevcu nastupi sva četiri benda košataće 14.000 evra.

– Tradicionalni novogodišnji vatromet će i ove godine biti izveden sa krova zagrade Uprave grada, tačni u ponoć između 31. decembra i 1. januara. Procenjena vrednost nabavke je 625.000 dinara, bez PDV-a i moguće je da će koštati i manje, kaže za Danas Bojan Pavlović, direktor GTO Kragujevac.

Da li će biti javnog dočeka Nove godine u Šapcu: Dok građani pitaju, nadležni “mudro” ćute

U nekim gradovima Srbije, uveliko se znaju imena izvođača koji će uveseljavati građane u najluđoj noći, dok su drugi doneli odluku da ovo ipak “nije pravi trenutak za javna slavlja”.

Da li će biti dočeka Nove godine na trgu u Šapcu, još uvek se ne zna, budući da na ovo pitanje, od nadležnih u gradu, Danas nije dobio odgovor do trenutka objavljivanja teksta. Tako ćemo, dok „neko“ ne donese odluku, morati da pričekamo još malo.

Predsednik Gradskog odbora Zajedno Šabac Velimir Kuzmanović kaže za Danas da je javni doček Nove godine uvek dobra odluka.

– Šabac ima lepo uređen trg, a verujem da je mnogo naših sugrađana koji, posebno u ovoj godini, nisu u mogućnosti sebi da priušte proslavu u restoranu, kaže Kuzmanović.

Kuzmanović napominje da dobro organizovana proslava može da donese dobit, a ne trošak za gradski budžet, mada je, kako kaže, svrha budžeta da, i na ovaj način, popravi kvalitet života svojih sugrađana.

U Novom Sadu manifestacija Doček

Manifestacija Doček, biće organizovana šesti put, 31. decembra i 13. januara, u Novom Sadu.

Kako je tom prilikom istaknuto, kroz spajanje vizuelne i izvođačke umetnosti, slavljenje raznolikosti i stvaralaštva, velike performativne spektakle, atraktivne svetlosne i digitalne forme izraza, kao i multimedijalne događaje, Novi Sad će na spektakularan način ući u novu, 2023. godinu.

U okviru muzičkog dela programa, između ostalih, 31. decembra nastupiće britanski trio „Kosheen“, zatim sastav „Stereo MC’s“, zatim jedan od najvećih i najpopularnijih vokalnih sastava na svetu „Perpetuum Jazzile“, čuveni domaći alternativni bendovi Repetitor, Obojeni program i Monohrom, dok će 13. januara publika imati priliku da čije jednog od najvećih džez pijanista današnjice Tigrana Hamasijana, holandsku muzičku divu iranskog porekla Sevdalizu, indi rok zvezde „Shortparis“, violinistu Lajka Feliksa, Konstraktu i mnoge druge.

Subotica: I ove godine bez dočeka na Trgu, sredstva preusmerena mladima i za lečenje dece

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić doneo je odluku da sredstva iz budžeta grada, u iznosu od 5,9 miliona dinara, opredeljena za proslavu dočeka Nove godine na Gradskom trgu, budu preusmerena mladima i za lečenje dece.

Tako će deo iznosa biti preusmeren za studentske stipendije, čime će biti omogućeno da, pored već dodeljenih 100, bude odobreno dodatnih 38 gradskih stipendija za studente koji su kao rangirani na listi ostvarili 110 bodova, a u Odluci koju je na predlog Komisije doneo gradonačelnik.

Takođe, deo sredstava, iznos od 959.000 dinara, biće usmeren na budžetski Fond za podsticanje razvoja mladih talenata, te će svih 237 učenika i studenata koji su konkurisali i ispunjavaju uslove konkursa dobiti sredstva namenjena usavršavanju i razvoju svog talenta.

Odluka o dodeli sredstava mladim talentima Grada Subotice time je dopunjena sa još 137 mladih talenata kojima će na ovaj način Grad pomoći.

Treći deo sredstava, u iznosu od 500.000 dinara, biće usmeren na račun Fondacije za pomoć pri lečenju teško obolele dece i omladine.

Preko ove Fondacije, Grad je za pomoć u lečenju teško obolele dece i omladine u 2022. godini realizovao do sada 83 molbe.

Izvor: danas.rs

 

 

 

 

 

 

Slobodno vreme

Lifestyle

Visok krvni pritisak je vrlo opasan jer s vremenom može da ošteti arterije, čime se povećava rizik od srčanog ili moždan...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.