RHMZ izdao upozorenje na ledenu kišu i sneg RHMZ izdao upozorenje na ledenu kišu i sneg Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs
četvrtak, 15 decembar 2022 05:54

RHMZ izdao upozorenje na ledenu kišu i sneg

Republički hidrometeorološki zavod najavio je da se u toku večeri i noći na području istočne Srbije očekuju mešovite padavine - ledena kiša i sneg. Mestimično se očekuje stvaranje snežnog pokrivača visine od 10 centimetara u nižim do 20 centimetara u višim predelima.

U Srbiji se sutra ujutru očekuje i prestanak padavina, a u toku dana suvo i toplije uz delimično razvedravanje. Više oblačnosti zadržaće se samo na severozapadu Srbije i u Timočkoj Krajini. Južni i jugoistočni vetar u kratkotrajnom slabljenju.

Najniža temperatura od -1 u Negotinskoj Krajini do šest stepeni na jugu Srbije, a najviša od 4 u istoccnim do 13 stepeni u južnim krajevima zemlje. Uveče i u toku noći sa jugozapada novo naoblaccenje koje che usloviti lokalnu pojavu kiše i pljuskova uz ponovno pojačanje jugoistočnog vetra, naročito u košavskom području i na planinama.

U Beogradu će biti suvo i malo toplije uz delimično razvedravanje i slab jugoistočni vetar. Najniža temperatura oko dva, a najviša oko 10 stepeni.

U toku noći novo naoblačenje koje će povremeno usloviti kišu ili kratkotrajne pljuskove, a jugoistočni vetar će ponovo biti u pojačanju.

AMSS: Na put samo s dobrim zimskim gumama i kompletnom zimskom opremom

Niske tempereture ispod nultog podeljka su razlog da Auto-moto savez Srbije upozori vozače na moguću poledicu, posebno na deonicama koje se prostiru duž rečnih tokova, kotlina, klisura kao i na mostovima.
Mešovite padavine sneg i kiša, koja se po pojedinim kotlinama može lediti na tlu očekuju se još na jugu i istoku Srbije.

Zato je važno da na put krećemo sa dobrim zimskim gumama i kompletnom zimskom opremom, poručuje AMSS.

Upozorava i na promenu u režimu saobraćaja na pojedinim deonicama zbog radova, pa tako navodi da će se do 31. decembra izvoditi radovi na pojačanom održavanju dela auto-puta između petlje Pojate i petlje Ražanj, u smeru ka Beogradu.

Zbog radova je zatvorena leva kolovozna traka, u smeru Niš – Beograd, dok je saobraćaj preusmeren u desnu kolovoznu traku, smer Beograd – Niš i odvija se dvosmerno.

Petlja Ražanj otvorena je za saobraćaj. Produžava se do 17. januara obustava saobraćaja zbog radova na rekonstrukciji mosta preko reke Južne Morave (Sarajevski most), na deonici Oraovica – Predejane.

Za vreme izvođenja radova biće obustavljen saobraćaj od Sarajevskog mosta do kružnog toka u Oraovici.

Alternativni putni pravac tokom obustave je lokalni put od Sarajevskog mosta do naseljenog mesta Grdelica (ul. Bore Pešića) do raskrsnice sa državnim putem II B reda broj 438 i dalje do kružnog toka u Oraovici, gde se saobraćaj vraća na državni put II A reda broj 258, prema Leskovcu.

Do 15. decembra izvodiće se radovi na pojačanom održavanju leve kolovozne trake na deonici petlja Ražanj – petlja Aleksinački Rudnici, u smeru Niš – Beograd.

U zoni radova, saobraćaj se preusmerava u suprotnu traku na dvostrano odvijanje u smeru Beograd – Niš, u dužini od 8, 5 kilometara.

U zoni petlje Pakovraće zbog radova na izgradnji auto-puta E-763 Miloš Veliki izmenjen je režim saobraćaja na deonici Čačak – Požega. U zoni radova ograničena je brzina kretanja vozila.
Do 19. decembra do 17 časova izvodiće se radovi na rehabilitaciji kolovoznog zastora u levoj tunelskoj cevi tunela Šarani, na deonici petlja Takovo – petlja Preljina, u smeru ka Beogradu.
Tokom izvođenja radova za saobraćaj će biti zatvorena leva tunelska cev tunela Šarani, dok će se saobraćaj preusmeravati na suprotan smer ka Čačku.

Zbog radova na Moravskom koridoru na deonici Ćićevac – Koševi (na 3 km posle kružnog toka Jasika, u smeru Koševi) saobraćaj će biti preusmeren na devijaciju uz dvosmerno odvijanje saobraćaja i uz ograničenje brzine na 20 kilometara na čas.

Do 30. decembra izvodiće se radovi na rehabilitaciji nadvožnjaka u petlji Vrčin, a tokom izvođenja radova za saobraćaj će biti zatvorena vozna i zaustavna saobraćajna traka u smeru Niš – Beograd.

Kakvo nas vreme očekuje narednih dana?
Prema izgledima vremena za narednih sedam dana, u petak će biti promenljivo oblačno, osetno toplije i vetrovito sa maksimalnim temperaturama od 12 stepeni na severu Vojvodine do 20 stepeni u centralnoj i zapadnoj Srbiji, a samo će se u Timočkoj Krajini zadržati hladno vreme sa temperaturom do pet stepeni.

Kiša i pljuskovi sa grmljavinom najpre se očekuju u Vojvodini, gde mogu biti i izraženiji sa većom količinom padavina (preko 20 mm za tri časa), dok će se u subotu (17.12.) naoblačenje s kišom proširiti i na ostale krajeve.

Uz nagli pad temperature, na severu i zapadu zemlje kiša će kratkotrajno preći u susnežicu ili sneg. Počeće da duva umeren i jak severozapadni vetar. U nedelju (18.12.) će biti suvo i hladno, a početkom naredne sedmice (19 – 22.12.) biće malo toplije uz pojačanje jugoistočnog vetra u košavskom području.

Izvor: nova.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

  Poslovni sastanci predstavljaju osnovu za donošenje važnih odluka, razmenu ideja i usklađivanje strategija unutar org...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.