Zašto je manji turistički smeštaj popularniji od hotelskih kompleksa Zašto je manji turistički smeštaj popularniji od hotelskih kompleksa Foto: Goran Virić
utorak, 13 decembar 2022 14:37

Zašto je manji turistički smeštaj popularniji od hotelskih kompleksa

 

Izazovi sa radnom snagom u sektoru turizma, kao i propadanje velikih hotelskih kompleksa u Srbiji stavili su manje smeštaje u prvi plan.

Tome je doprinela i svetska popularnost Airbnb-a koji je afirmisao manje smeštajne kapacitete. Sve više ljudi počelo je da prihvata ovo kao novi koncept koji pravi ozbiljnu razliku kako u ceni, tako i u doživljaju. Airbnb funkcioniše tako što kao domaćin možete ponuditi bilo koju vrstu smeštaja bilo gde.

Zanimljivo je da postoji još od 2008. godine kada su dvojica dizajnera u svom domu ugostila trojicu putnika koji su tragali za smeštajem. Od tada su milioni gostiju i domaćina registrovali besplatne korisničke račune na Airbnb-u kako bi svet upoznavali na jedinstven način. U ponudi je sve - od seoskih kuća do luksuznih apartmana i zato se sve više turista širom sveta odlučuje pre za ovaj vid smeštaja nego za boravak u hotelima.

Osim Airbnb-a, veliku popularnost stekao je i privatni smeštaj koji se izdaje po principu "stan na dan" ili više dana. Jedna od glavnih prednosti koju gosti ističu jeste cena koja varira od destinacije do destinacije i godišnjeg doba.

Jedno noćenje obično košta od 20 ili 30 evra pa naviše, te se mnogima ova opcija više isplati nego hotelski smeštaj. S druge strane račun za boravak u hotelskoj sobi uz doručak i(li) ručak bio bi daleko veći. Takođe, apartmanski smeštaj nudi više komocije i fleksibilnosti kada je u pitanju vreme obroka. Porodici sa decom je naročito zgodniji ovakav tip smeštaja, jer na raspolaganju imaju i kuhinju u kojoj mogu pripremati hranu.

Za razliku od ovih manjih turističkih smeštaja, hotelske sobe uglavnom raspolažu sa manje kvadrata, pa mogu stvoriti efekat skučenog prostora.

Popularne destinacije u Srbiji vrve od manjih turističkih smeštaja

Popularnost manjih smeštajnih kapaciteta je najviše izražena u turističkim destinacijama kao što su mesta na moru, banje i planine. Razlog se krije u konstantnoj potražnji za smeštajnim jedinicama, raznovrsnoj ponudi i velikom rasponu cena. Bilo da smeštaj traži biznismen ili višečlana porodica, uvek se može naći apartman prilagođen njihovim potrebama i budžetu.

Treba napomenuti i da je mogućnost oglašavanja na internetu doprinela ubrzanoj popularizaciji ovakvog vida smeštaja. Tu su i razne aplikacije i sajtovi za buking koji omogućavaju da u par klikova pronađete apartman kakav želite, i to bilo gde.

Vikendice, brvnare, privatne kuće i stanovi posebno su interesantne onima koji sa više ljude odlaze na odmor u prirodu. Kako bi svi bili na okupu,  praktičnije je iznajmiti privatni smeštaj nego nekoliko hotelskih soba.

Zbog raznovrsne ponude tokom cele godine i prelepe prirode, mnogima je  prvi izbor za ovakav vid odmora planina Zlatibor.

"Zlatna planina" se već godinama unazad ističe po velikoj posećenosti (350.000 gostiju godišnje, jedan i po milion noćenja), raznovrsnosti smeštaja za svačiji džep i bogatstvom sadržaja za sve - od 7 do 77 godina.

Ukoliko razmišljate o bukiranju smeštaja za predstojeće praznike, definitivno je sada pravo vreme za to. Nigde nećete doživeti tako autentičnu zimu i jedinstvenu prazničnu atmosferu kao na Zlatiboru. U potragu za idealnim apartmanom, stanom ili vikendicom odmah možete krenuti, a najveći izbor smeštaja, uz mogućnost onlajn rezervacije, ćete pronaći na sajtu agencije "GORG".

U ponudi su visoko rangirani, kvalitetni apartmani u centru i u blizini centra Zlatibora. Odaberite datume, proverite raspoloživost, cene, recenzije. Rezervišite sigurno i povoljno, putem renomirane agencije "GORG"!

 

 

 

 

Slobodno vreme

Lifestyle

  Poslovni sastanci predstavljaju osnovu za donošenje važnih odluka, razmenu ideja i usklađivanje strategija unutar org...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.