Problemi pronalaska nekretnine u nestabilno vreme inflacije Problemi pronalaska nekretnine u nestabilno vreme inflacije Photo by Alena Darmel
četvrtak, 17 novembar 2022 06:14

Problemi pronalaska nekretnine u nestabilno vreme inflacije

 

Bez obzira na sve loše vesti kojima smo okruženi, trenutna ekonomska situacija sasvim sigurno nije najgora koju smo ikada videli. Ipak, sa izuzetkom prvih nekoliko meseci nakon početka pandemije, ovaj period je gotovo sigurno najčudniji i najnestabilniji. Inflacija je najveća od ranih 1980-ih i verovatno će ostati tako u doglednoj budućnosti. Cene nekretnina su porasle po stopi koja premašuje pad od pre 2008. godine, kada je velika ekonomska kriza uzdrmala tržišta širom sveta. Trenutno, postoji ogromna stambena kriza, različite nestašice ponude, rastuće kamatne stope i obrnuta kriva prinosa. Dugo najavljivani kolaps tržišta nekretnina je možda na pomolu, ali to niko ne može da tvrdi sa sigurnošću. U svakom slučaju, nalazimo se u veoma nestabilnom ekonomskom periodu, te treba oprezno investirati.

Šta je inflacija?

Inflacija je prosečno povećanje cena dobara i usluga u datoj privredi tokom određenog vremenskog perioda, obično izračunato po godinama. U suštini, to je smanjenje kupovne moći tokom vremena. Uzimajući prosečnu stopu inflacije od 7,9%, mašina za veš od 40000 dinara koju ste kupili prošle godine verovatno će vas danas koštati dodatnih 3160 dinara. Iako to možda ne izgleda puno, kada saberete troškove svih svojih kupovina, uključujući namirnice, gorivo, telefonske račune i ostalo, dobićete mnogo veći broj. Važno je napomenuti da inflacija nije apresijacija. Stopa apresijacije, u odnosu na nekretnine, predstavlja povećanje vrednosti imovine tokom vremena. Vrednost se ne povećava u odnosu na valutu, ona raste na osnovu potražnje.

Odabir nekretnine

Prilikom odabira nekretnine koju želite da kupite, pokušajte da sagledate prednosti i mane svih dostupnih opcija. Novogradnja često asocira na visoke cene, ali treba imati u vidu da povrat PDV-a na prvu nekretnine kupljenu u novogradnji čine ovo rešenje pristupačnijim. Ukoliko vas interesuje povoljna prodaja stanova, Beograd je naročito popularan zbog velikog izbora nekretnina i relativno dobre dostupnosti krucijalnih institucija. Ako razmišljate o svojim mogućnostima, ne zaboravite da povrat PDV-a koji ćete dobiti možete iskoristiti za opremanje vašeg novog doma. Ukoliko vaš ugovor zahteva od investitora da budu transparentni i omogućava vam da aktivno pratite napredak gradnje, nema razloga da strahujete od potencijalnih problema.

Uticaj inflacije na tržište nekretnina

Kada god tržište postane nestabilno i javi se inflacija, dolazi do promena u ceni zakupa i prodaje. Verovatan efekat u vremenima visoke inflacije je rast cena iznajmljivanja nekretnina. Visoke hipotekarne stope znače da kupci imaju manju kupovnu moć, pa mnogi nastavljaju da iznajmljuju. Ovaj porast potražnje rezultira povećanjem cena zakupa, što je odlično za stanodavce. Naravno, ne i za zakupce. Nekretnine imaju suštinsku vrednost, ljudi moraju da imaju krov nad glavom bez obzira na vrednost njihove valute i to je činjenica koja direktno utiče na zakon ponude i potražnje. Između visokih troškova zaduživanja i dodatnih troškova izgradnje, novogradnja može biti komplikovana investicija tokom inflacije. Pored stanova, sve više mladih se odlučuju za život van grada, u kući. Mogućnosti su ogromne, pri čemu treba doneti bitnu odluku da li živeti u tradicionalnoj, montažnoj ili inovativnoj 3D štampanoj kući. Stoga, pokušajte da se informišete o svim dostupnim opcijama.

Analiza tržišta

Jedna od ključnih procedura u procesu traženja nekretnine je detaljna analiza tržišta na kojem se nekretnina nalazi. Ovo uključuje sagledavanje podataka o imovini kao što su ponuda i potražnja za prostorom, zakupnine, slobodna radna mesta, novogradnja, konkurencija i sve ono što je vama kao pojedincu bitno. Pošto je tržište trenutno nestabilno i u stalnoj fluktuaciji, važno je izabrati nekretninu kojoj vrednost neće opadati zbog spoljašnjih faktora. Mnoge nekretnine koje su nekada bile vrhunske na svom lokalnom tržištu i na odličnim lokacijama, sada imaju znatno nižu cenu. Odgovarajuća analiza tržišta treba da odgovori na ova ključna pitanja i smanji rizik od promena na tržištu koje će negativno uticati na vrednost imovine.

Prednosti ulaganja u doba inflacije

Ulaganje u nekretnine u velikoj meri zavisi od tržišta i lokacije nekretnine. Ipak, generalno govoreći, uvek postoje i dobre strane ulaganja u ekonomiji sa visokom inflacijom. Recimo, imovina za iznajmljivanje, uključujući stambene, komercijalne, kuće sa više jedinica i porodične kuće, verovatno će imati veću potražnju i povraćaj od uobičajene. Imajte u vidu i da je važno da raspolažete izvesnim sredstvima kako biste mogli da iskoristite priliku kada se ona ukaže. Inflacija može uticati na ulaganje u nekretnine i pozitivno i negativno u zavisnosti od vrste ulaganja, specifičnog tržišta i raznih drugih faktora.

Ukoliko preduzmete sve potrebne predostrožnosti i pravite informisane izbore, možete pronaći svoj novi dom čak i u doba inflacije.

 

 

Slobodno vreme

Lifestyle

Stručnjaci se ne slažu šta je to tačno, ali veruju da je krivac stres. Fibromialgija donosi nesnosne bolove iako je fizi...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.