Fiskalni računi na pijačnim tezgama od 1. januara 2023. Fiskalni računi na pijačnim tezgama od 1. januara 2023.
subota, 12 novembar 2022 05:38

Fiskalni računi na pijačnim tezgama od 1. januara 2023.

Iako je Zakonom o fiskalizaciji prvobitno predviđeno da svi pijačni prodavci koji prodaju različite vrste robe široke potrošnje, prehrambene proizvode drugih proizvođača ili voće i povrće iz uvoza, od 1. maja na svojim tezgama moraju da imaju fiskalne kase, nakon višednevnih protesta ova obaveza je za njih odložena do 1. januara 2023. godine.

Izvršni direktor Poslovnog udruženja "Pijace Srbije" Savo Duvnjak u razgovoru za Biznis.rs objašnjava da su uredbom pijačni prodavci izuzeti od evidentiranja prometa preko novih fiskalnih uređaja do kraja ove godine, ali da sve buduće odluke zavise od države.

- Prema članu 4a Uredbe o izmeni i dopuni Uredbe o određivanju delatnosti kod čijeg obavljanja ne postoji evidentiranje prometa na malo preko elektronskog fiskalnog uređaja, koja je stupila na snagu 1. maja, obveznici fiskalizacije koji se bave prodajom dobara i usluga na pijačnim tezgama i sličnim objektima nemaju obavezu evidentiranja prometa preko elektronskog fiskalnog uređaja do 31. decembra 2022. Dakle, za deo pijačnih prodavaca primena Zakona o fiskalizaciji je odložena za osam meseci. Svaka naredna odluka je na nadležnim državnim organima, odnosno Ministarstvu finansija i Vladi Republike Srbije - ističe sagovornik.

Na pitanje koliko je pijačnih prodavaca počelo da radi sa novim fiskalnim uređajima, a koliko njih čeka razrešenje ove situacije, Duvnjak kaže da je oko trideset odsto preduzetnika koji posluju na pijacama izdavalo kupcima fiskalne račune i pre donošenja novog Zakona o fiskalizaciji.

- To su prvenstveno vlasnici trgovačkih ili zanatskih radnji - pekare, mesare, ribarnice i slično, koji zakupljuju poslovne prostore. Krajem marta je još oko 20 odsto preduzetnika koji svoju robu prodaju na tezgama podnelo prijave za e-fiskalizaciju. To su podaci do kojih je Poslovno udruženje ‘Pijace Srbije’ došlo istraživanjem koje je realizovano u celoj zemlji oko mesec dana pre zakonskog roka za punu primenu novog zakona, odnosno 1. maja 2022. godine. Više od polovine anketiranih prodavaca (57 odsto) je tada imalo čvrst stav da na pijacama nema uslova za rad sa fiskalnim kasama - napominje sagovornik.

Kada je reč o prodavcima koji nemaju obavezu da evidentiraju promet preko fiskalnih uređaja, Duvnjak kaže da su pomenutom uredbom oslobođeni oni koji prodaju sopstvene poljoprivredne proizvode na pijacama, kao i delatnosti koje se smatraju starim i umetničkim zanatima, odnosno poslovima domaće radinosti.

- Fiskalne kase su obavezne za preduzetnike koji na pijacama prodaju različite vrste robe široke potrošnje, prehrambene proizvode drugih proizvođača ili, na primer, voće i povrće iz uvoza - dodaje on.

- Nema sumnje da je pijačna delatnost u fazi kada se ubrzano mora prilagođavati promenama u vremenu. Uz sve intenzivniju konkurenciju drugih oblika trgovine, promene potreba i navika kupaca, deo tih promena se odnosi i na zakonodavstvo - ocenjuje Duvnjak.

Izvor: direktno.rs

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.