Odbrojavanje može da počne: Evo kad se u Srbiji očekuje žešće zahlađenje i sneg Odbrojavanje može da počne: Evo kad se u Srbiji očekuje žešće zahlađenje i sneg
petak, 11 novembar 2022 05:21

Odbrojavanje može da počne: Evo kad se u Srbiji očekuje žešće zahlađenje i sneg

Posle dužeg vremena, cela mapa Srbije na RHMZ sajtu je „zelena“, nema opasnosti od neočekivanih vremenskih pojava, nema upozorenja na maglu i previsoke temperature za ovo doba godine, ali nema ni nagoveštaja pravog jesenjeg vremena, da ne kažemo prvog snega.

Danas opet uživamo usred novembra na skoro 20 stepeni, ali popodne nas očekuje naoblačenje – prvo na severu, a zatim i u ostalim krajevima, a slaba kiša padaće uveče i tokom noći. Usput će i osvežiti malo, pa će u Srbiji sutra biti umereno oblačno i hladnije.

U centralnim i južnim delovima biće mestimično s kišom i lokalnim pljuskovima, a na visokim planinama i sa kratkotrajnim snegom, najavio je RHMZ, a prenosi Tanjug. Duvaće slab i umeren, na istoku Srbije i u planinskim predelima povremeno jak severozapadni vetar. Najniža temperatura od 4 do 10 stepeni, a najviša od 11 do 16 stepeni. U Beogradu će biti do 14 stepeni, promenljivo oblačno sa sunčanim intervalima.

U subotu ujutro ponegde kratkotrajna magla. U toku dana promenljivo oblačno, u brdsko-planinskim predelima još ponegde s kratkotrajnom kišom, a na visokim planinama iznad 1500 metar i sa kratkotrajnim snegom.

U nedelju i ponedeljak se po kotlinama, nizijama i dolinama reka jutarnja očekuje magla i niska oblačnost, ali i dalje dnevna temperatura do 18 stepeni.

U utorak malo do umereno oblačno i suvo, u košavskom području uz umeren i jak jugoistočni vetar, a od srede opet naoblačenje s kišom, na planinama sa snegom. I tad se otprilike očekuje jače zahlađenje u celoj Srbiji.

„Od juče operativni proračuni GFS-a i ECMWF-a oko 16.11. simuliraju izmeštanje jezgra anticiklona nad širi prostor Baltika i Skandinavije, što bi po njegovoj istočnoj periferiji pokrenulo osetno hladniji vazduh. U isto vreme snažna ciklonska aktivnost nad Atlantiom bi ka nama počela slati serije frontalnih poremećaja“, navodi i Marko Čubrilo, popularni meteorolog amater.

„Jutarnji proračun ECMWF-a kombinuje ova dva sinoptička faktora tako da nad nama oko 17.11. usledi jače zahlađenje uz uticaj sekundarnog ciklona nad Jadranom. To bi nam donelo konkretnije padavine, a sa zahlađenjem koje pokazuje operativni ECMWF snega bi moglo biti i u nizijama. Slične proračune je imao i jučerašnji operativni GFS kao i jutarnji paralelni GFS koji će 29.11. zamenuti operativni. Ostaje da se vidi kako će se sredinom sledeće nedelje sinoptika razviti, ali po prvi put ove jeseni ima signala za moguće jače zahlađenje. Do njega naravno ne mora doći i samo mala korekcija u odnosu baričkih sistema nas stavlja u topao sektor, ali je sve izvesnije da posle 15.11. sledi promena sinoptike“, napominje Čubrilo.

On je još ranije otkrio kad možemo da očekujemo prvi sneg u nižim krajevima, a sudeći po mesečnoj RHMZ prognozi prva šansa da se Beograd zabeli je 19. novembra.

Izvor: nova.rs

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.