Objavljena prognoza za zimu: Podatak koji je iznenadio i meteorologe Objavljena prognoza za zimu: Podatak koji je iznenadio i meteorologe
utorak, 18 oktobar 2022 03:52

Objavljena prognoza za zimu: Podatak koji je iznenadio i meteorologe

Šta kaže dugoročna prognoza za zimu pred nama?

Temperature će ove zime biti jedna od glavnih briga Evropljana koji se nose s rastućim cenama energenata. Stepen više ili niže već dugo nije igrao ovako važnu ulogu, a meteorolozi širom kontinenta rade na tome da donesu najtačnije moguće procene za ovogodišnju sezonu grejanja.

„Izgledno je da će zima biti toplija nego inače. Ali i dalje postoji znatna šansa za blokade strujanja koje bi mogle da nad Evropu nadviju hladan vazduh i niske vetrove“, rekao je za AFP Karlo Buontempo, direktor programa za praćenje klimatskih promena Kopernikus, a prenosi večernji.hr.

Ta blokada strujanja zimi često donosi stabilno, ali izrazito hladno vreme. Kopernikus inače proizvodi sezonske prognoze za Evropski centar za vremenske prognoze (ECMWF).

„Činilo nam se da bi do tih događaja moglo doći u novembru, ali sada izgleda kao da će doći do znatnijeg prodora hladnoće u decembru“, rekao je Buontempo, još jednom podsećajući kako prognostičari vreme prognoziraju, ali ne mogu ga predvideti.

Očekuje se da će evropska zima biti toplija zbog globalnog vremenskog fenomena El Ninjo, koji je povezan s hlađenjem površinskih temperatura u srednjem i istočnom ekvatorijalnom delu Tihog okeana. Agencija će svoju zimsku prognozu obnoviti sledećeg meseca kada će sve pokretne sile koje predodređuju vreme u zimskim mesecima biti aktivne, pa će i prognoza verovatno biti nešto preciznija.

Slobodno vreme

Lifestyle

Pogledajte da li se vaš horoskopski znak našao na ovoj zanimljivoj listi Kada se govori o atributima horoskopskih znako...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.