Koliko zaista svako od nas može učiniti po pitanju zaštite životne sredine Koliko zaista svako od nas može učiniti po pitanju zaštite životne sredine
četvrtak, 29 septembar 2022 07:02

Koliko zaista svako od nas može učiniti po pitanju zaštite životne sredine

 

Zagađen vazduh i smanjenje vodnih zaliha predstavljaju neke od najvećih ekoloških problema sa kojima se moderan čovek danas suočava. Možda naizgled zvuče nedovoljno ozbiljno, ali svakodnevno ugrožavaju život kako samo planete, tako i zdravlje nas samih. Činjenica je da su ove nagle promene nastale kao posledica nesavesnog delovanja ljudi i zauvek narušile životnu sredinu. Međutim, nikada nije kasno da se okrenemo zdravim navikama i smanjimo ekološki otisak, kako bismo produžili životni vek planete i očuvali okruženje u kome boravimo.

Postavlja se pitanje šta kao pojedinci možemo da učinimo i svojim primerom doprinesemo očuvanju životne sredine. Možemo mnogo, a načini su različiti i vrlo jednostavni za praktikovanje.

Zaboravite na jednokratnu plastiku

Upotreba plastike predstavlja ozbiljan problem kada je reč o životnoj sredini, a budući da je široko rasprostranjena, deluje da u nekim trenucima ne možemo da je izbegnemo. Naučna istraživanja pokazuju da mikroplastika završava u mleku i mesu domaćih životinja, pa samim tim i na našim tanjirima. Ozbiljnosti problema doprinosi i podatak da je prirodi potrebno 1000 godina da razgradi jedan plastični predmet, a čak 240 najobičniju plastičnu kesu. Treba napomenuti da sam proces proizvodnje plastike zahteva upotrebu velike količine fosilnih goriva, što se negativno odražava na klimu i kvalitet vazduha. Ono što možemo da učinimo jeste da ne koristimo jednokratne plastične kese kada idemo u nabavku, već da ih zamenimo platnenim. Kada kupujete hranu na pijaci ili u marketima, nosite sa sobom vaše višekratne posude i zamolite zaposlene da vam upakuju namirnice u njih. 

Pažljivo birajte prevozno sredstvo

Automobili predstavljaju vodeće zagađivače vazduha, a njihova upotreba je, nažalost, široko rasprostranjena. Ugljen-monoksid, azot-oksid i čađ su neke od štetnih supstanci koje ova prevozna sredstva ispuštaju, stoga je važno razmisliti o alternativnim načinima prevoza. Bicikl predstavlja idealno rešenje kada je u pitanju zaštita životne sredine, a sasvim je sigurno da ćete i doprineti vašem fizičkom zdravlju. Ova vrsta rekreacije jača kondiciju i mišiće, a za samo sat vremena možete utrošiti i do 640 kalorija. Određene zemlje, a odnedavno i Srbija, subvencionišu građane za kupovinu bicikala, što utiče na rast popularnosti ovog prevoznog sredstva. Probajte da automobil zamenite dvotočkašem kada god je to moguće, planeta i vaše zdravlje će vam biti zahvalni. 

Promenite navike u vašem domaćinstvu

Kako bismo održavali higijenu domaćinstva i prostora u kome boravimo, koristimo različite sredstva za čišćenje, koja su se pokazalo kao izuzetno nepovoljna po životnu sredinu. Proces njihove proizvodnje negativno se odražava na vazduh i vodu, kao i različite ekosisteme,  stoga ne bi bilo loše razmisliti o drugačijoj vrsti proizvoda koji nude prirodna rešenja.  Kada je reč o samom korišćenju električne energije, gotovo da ne možemo da zamislimo dan bez upotrebe interneta, mobilnih telefona i drugih elektronskih uređaja. Važno je istaći da proizvodnja električne energije sa sobom donosi i visok stepen zagađenja, zbog čega možemo sitnim trikovima da umanjimo njenu potrošnju. Kada ne boravimo u određenoj prostoriji, pobrinućemo se da su sva svetla u njoj ugašena. Obične sijalice možemo da zamenimo štedljivim, a ukoliko aktivno ne koristimo računar ili ne pratimo tv program, takve uređaje možemo ugastiti.

Održiv način života

U srži ovakvog stila života jeste ograničavanje individualne i društvene upotrebe prirodnih resursa, a u cilju očuvanja planete Zemlje. Ogleda se u primeni zdravih ekoloških navika, a obuhvata gotovo sve segmente funkcionisanja, a neki od njih su uređenje doma, ishrana, moda. Održivi materijali poput vune, jute i morske trave koriste se prilikom opremanja životnog prostora, a kada planirate da kupujete određeni odevni predmet, zapitaćete se odakle dolazi materijal, da li je biorazgradiv i kako proizvod dolazi do potencijalnog kupca. Smatra se da je modna industrija današnjice veći zagađivač od avio industrije, kako zbog lošeg kvaliteta materijala koji se koriste, tako i zbog trendova koji se menjaju brzinom svetlosti. Pre nego što odlučimo da kupimo određeni odevni predmet, zapitajmo se da li nam je on stvarno neophodan i da li možemo da ga potražimo kod lokalnih proizvođača ili u prodavnicama polovne garderobe.

Nadamo se da će vas navedene činjenice podstaći da uvedete zdrave navike u vašu svakodnevnicu i određenim koracima doprinesete zaštiti životne sredine. Budućnost naše planete zavisi isključivo od nas samih!

Slobodno vreme

Lifestyle

  Poslovni sastanci predstavljaju osnovu za donošenje važnih odluka, razmenu ideja i usklađivanje strategija unutar org...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.