nedelja, 21 novembar 2021 07:38

Petković: Nema nikakvih Kurtijevih rokova za dogovor

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković kaže da kraj dijaloga Beograda i Prištine, kako to kaže Besnik Bisljimi, ne može da bude vidljiv kad Priština nije implementirala ono što je još na početku dijaloga dogovoreno.

Petar Petković je, povodom izjave Besnika Bisljimija da su određeni rokovi za postizanje dogovora sa Beogradom, rekao da u dijalogu Beograda i Prištine suprotno Bisljimijevim tvrdnjama “nema nikakvih Kurtijevih rokova”.

“Verovatnoća da do dogovora dođe ne meri se jedinicama vremena, već spremnošću Prištine da poštuje do sada postignute sporazume i omogući formiranje Zajednice srpskih opština”, naglašava Petković.

Direktor Kancelarije za KiM napominje da, sudeći po izjavama Besnika Bisljimija i njegovog šefa Kurtija, koji negiraju samu mogućnost stvaranja ZSO, kraj dijaloga “naravno da ne može da bude vidljiv, kad Priština nije implementirala ni ono što je pre devet godina, na početku dijaloga, dogovoreno”.

“Bisljimi mora da shvati da Kurtijev mandat, kao okvir za navodni rok dijalogu, nije ništa posebno i Bogom dato, naročito nakon lokalnih izbora na KiM. To što bi Priština volela da bude ishod dijaloga, nema nikakve veze ni sa realnošću, ni sa dijalogom, dok god Priština tako traći vreme i nama i posrednicima iz EU”, kaže Petković u saopštenju.

Navodi da Beograd ostaje dosledno opredeljen za dijalog i uređivanje odnosa sa Prištinom na dobrobit svih žitelja Kosova i Metohije, ali i čitavog regiona.

“Međutim u ovome trenutku nema nikakvih naznaka da sa prištinske strane postoji spremnost da se dijalogu pristupi na odgovoran i konstruktivan način. Ponavljam da je formiranje ZSO u samom srcu dijaloga, i da se o nastavku normalizacije odnosa može produktivno razgovarati tek nakon što Priština prestane da izbegava svoje obaveze i učini konkretne korake ka sprovođenju onoga što su njeni predstavnici potpisali u Briselu”, napominje Petković.

 izvor:025info.rs

Kutak za roditelje

Šta ćete danas kuvati?

Saveti šefova kuhinje

Neodoljivi deserti

  • Banoffee Pie

    Deserti 01. 08. 2022.

    Banoffee Pie Sastojci: biskvit: 400g banane 225g ili 4 jajeta 225g suncokretovog ulja 300g šećera 240g brašna 7g praška za pecivo prstohvat soli kašičica[…]

    Read more...