ponedeljak, 15 novembar 2021 07:22

U Srbiju stižu pametna brojila: Greške će biti minimalne, računi će se brže izdavati i neće biti krađe struje!

Direktor Poslovnog sistema “Elektrodistribucije Srbije” Saša Stefanović kaže da će sa novim brojilima greške biti svedene na minimum, kao i da će moći preventivno da deluju i spreče neovlašćenu potrošnju. Pored toga, vršiće i daljinsko upravljanje potrošnjom i po potrebi isključenje mernog mesta.

Stefanović ističe da će novim projektom svi potrošači imati jednovremeno, pravovremeno, brzo i efikasno očitavanje električne energije, kao i da će kompletni podaci automatski biti ubacivani u softver za obradu podataka i izdavanje računa.

-Dakle, greške će biti smanjene na minimum ili ih nadamo se neće ni biti. Sve ono što je čovek mogao da pogreši prilikom očitavanja ili prilikom unošenja podataka – te greške i reklamacije biće eliminisane. Imaćemo jedan kvalitetniji i brže izdat račun -poručuje Stefanović.

Potrošaći će imati uvid u potrošnju

Ističe da će pored toga potrošači imati i uvid u svoju potrošnju – moći će da znaju kvalitet isporučene električne energije i moći će da utiču na svoju potrošnju time što će znati koliko u nekom trenutku troše.

Ukazao je da smo na početku tog procesa, kao i da je u ovom trenutku jedino potpisan ugovor o kreditu za softver i druge potrebne uređaje.

-Stvoreni su preduslovi za pripremu tehničke dokumentacije i za raspisivanje javne nabavke, pre svega za izbor konsultanta, a zatim i za izbor isporučioca opreme -naveo je Stefanović.

Naglasio je da ovaj proces u skladu sa procedurama teče u narednih šest do devet meseci.

-Nadamo se da ćemo otprilike u ovo vreme sledeće godine imati komercijalni ugovor i da ćemo krenuti sa ugradnjom brojila -dodaje on.

Kako izgleda pametno brojilo

Na pitanje šta je sa trofaznim brojilima koja su ugrađivana prethodnih godina i da li se i ona menjaju, Stefanović kaže da svake godine “Elektrodistribucija Srbije” uloži blizu pet miliona evra, pa čak i više, u nabavku novih elektronskih brojila.

-To je jedan proces, mi imamo obavezu kao operator distributivnog sistema da vršimo zamenu starih, dotrajalih brojila i da ugrađujemo nova brojila kako bismo u svakom trenutku imali tačna merenja kod potrošača. Svake godina u skladu sa svojim raspoloživim budžetom nabavljamo nova brojila i ugrađujemo ih -objašnjava Stefanović.

Objašnjavajući kako izgleda pametno brojilo, Stefanović kaže da brojilo kojim je omogućena daljinska komunikacija izgleda veoma slično kao i postojeće brojilo, a u zavisnosti od proizvođača mogu da budu male razlike.

-Ta brojila već ugrađujemo na mreži u jednom delu. Ono što sada želimo da uradimo je da to brojilo nadogradimo savremenim softverom i hardverom koji će moći automatski da prikuplja podatke i da vrši njihovu obradu -navodi Stefanović.

On je dodao da uglavnom gde god postoje mogućnosti koristiće se postojeći razvodni ormani, a tamo gde te mogućnosti ne postoje moraće da se izvrši rekonstrukciju samog mernog priključnog ormana.

-Moći ćemo da sprečimo neovlašćenu potrošnju električne energije. Naš gubitak električne energije u niskonaponskoj mreži u 2019. godini je 11 odsto, u Evropi četiri. U novcu je to kod nas 200 miliona evra gubitka.

Stefanović objašnjava da je gubitak električne energije posledica proticanja električne energije kroz provodnike, a pored tehničkih gubitaka imamo i komercijalne gubitke sa kojima, kako kaže, imamo možda i najviše problema.

Daljinski nadzor

-Novi savremeni sistem će omogućiti da imamo daljinski nadzor nad svim mernim mestima. Dakle, pored toga što ćemo moći da pratimo sve energetske veličine – napon, struju i snagu, moći ćemo da preuzimamo i dobijamo informacije sa mernog mesta o pokušaju fizičkog pristupa mernom mestu, otvaranju poklopca brojila, postavljanju magneta i sličnih uređaja koji mogu da ometaju pravilno registrovanje električne energije -poručuje Stefanović.

Naglašava da na svim mernim mestima koja budu zamenili moći će da preventivno deluju i spreče neovlašćenu potrošnju električne energije.

Biće omogućeno i daljinsko isključivanje

Na pitanje da li preko ovih brojila nekom može da se isključi struja na daljinu, ako prekorači odobrenu snagu ili ne plaća račune, Stefanović kaže da će moći, kao i da je to još jedna od velikih prednosti ovog sistema.

-Brojilom će biti moguće daljinski upravljati, brojilu ćemo moći da pristupimo i očitamo sve energetske veličine, moći ćemo da imamo informaciju o pokušaju fizičkog pristupa mernom mestu i da vršimo upravljanje potrošnjom i po potrebi isključenje mernog mesta -dodaje on.

Govoreći o tome da li će građani i dalje dobijati iste račune, Stefanović navodi da je izdavanje računa u nadležnosti “EPS Snabdevanja”.

-Naša obaveza je da primimo sve podatke sa mernog mesta i da te pravilne i kontrolisane podatke dostavimo snabdevaču. U narednom periodu mislim da će se i dalje zadržati isti tip računa, a stav o tome doneće nadležni -zaključuje Stefanović.

 izvor:025info.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

  Poslovni sastanci predstavljaju osnovu za donošenje važnih odluka, razmenu ideja i usklađivanje strategija unutar org...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.